PA TI BUDI PODUZETNIK! Dubrovkinja zbog države ne može pokrenuti biznis, nećete vjerovati što su joj uhljebi iz Ministarstva odgovorili

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Grgo Jelavić/Pixsell
Državnim su poglavarima puna usta priča o poticanju poduzetništva, no u praksi to izgleda sasvim drugačije od onoga što se govori. Najbolje to pokazuje primjer jedne Dubrovkinje čiji su podaci poznati redakciji, a koji zorno pokazuje kakva se klima vrlo često stvara kada su u pitanju oni koji žele otvoriti nešto svoje, ali im isto zbog nemoguće hrvatske birokracije vrlo često predstavlja Sizifov posao.

I dok se oni koji su postali poduzetnici vrlo često žale na visoke namete države pa zatvaraju svoje poslovnice i obrte, primjer Dubrovkinje koja se obratila redakciji Dubrovačkog dnevnika pokazuje koliko je teško uopće postati poduzetnik u Hrvatskoj, čak i ako za to postoji najbolja volja.

Naime, ona je namjeravala otvoriti turističku agenciju, no za to je trebala položiti tečaj i steći licencu za voditelja iste. Iako ima završen turistički fakultet, država od nje traži i spomenutu licencu za otvaranje turističke agencije, a koji stoji oko 5 500 kuna, što je gotovo dupla cijena u odnosu na onu od prije nekoliko godina. No, to je druga tema.

Voljna platiti navedeni iznos i položiti potrebni tečaj, Dubrovkinja je kontaktirala Sveučilište u Dubrovniku, kako kaže u veljači ili ožujku ove godine, no dobila je odgovor kako je navedeno izuzeto iz njihove nadležnosti te kako je nadležnost od 1. siječnja 2018. godine za to pitanje preuzelo Ministarstvo turizma koje će u buduće organizirati navedene tečajeve.

Dubrovkinja je poduzela logičan korak i obratila se Ministarstvu turizma odakle joj je rečeno kako novi Pravilnik još uvijek nije stupio na snagu te kako će se nakon njegovog usvajanja moći organizirati novi tečajevi i, shodno tome, izdavati licence.

„Suprug i ja smo kontaktirali Ministarstvo gdje su nam kazali kako oni ništa ne mogu bez tog novog Pravilnika te su naglasili kako on još nije stupio na snagu. Meni je potrebna ta licenca zbog otvaranja turističke agencije jer mi Država traži taj papir koji bih propisno i platila. Ipak, sezona je prošla, a zbog Pravilnika koji nije na snazi nisam uspjela otvoriti agenciju,“ kaže Dubrovkinja. 

Sezona je prošla, stigla je jesen, a Pravilnik još uvijek nije u primjeni. Dubrovkinja je ponovno kontaktirala Ministarstvo odakle su joj kazali kako Pravilnik, i nakon više mjeseci, još uvijek nije na snazi i kako bez njega ne mogu organizirati tečajeve, a posebno je iznenadio i bahati odgovor djelatnice.

„Objašnjavala sam joj kako mi je ta licenca potrebna radi pokretanja posla i kako ne želim propustiti i sljedeću sezonu. Upitala sam je kako je moguće da u 10 mjeseci nisu uspjeli ništa organizirati. Također sam je upitala za savjet, da mi pojasni što mogu napraviti ili da mi barem kaže kad bi Pravilnik uopće mogao stupiti na snagu, na što je ona bahato odgovorila – kad bude, bit će. Također je kazala kako, ako mi je hitno, mogu poći polagati ispite na privatnom učilištu što je meni neizvedivo. Naime, trebala bih platiti smještaj u Splitu za vrijeme tečaja koji traje nekoliko tjedana, odvojiti se od supruga i djece, ostaviti posao, što mi je neprihvatljivo. Upitala sam djelatnicu u Ministarstvu hoće li mi Država platiti te troškove s obzirom na to kako oni to nisu bili u stanju organizirati gotovo godinu dana, na što se ona jako iznenadila i gotovo ljutito odgovorila kako se to neće dogoditi,“ objašnjava Dubrovkinja.

Prije gotovo dva tjedna suprug anonimne Dubrovkinje je i pismeno, putem obrasca, na stranici Ministarstva upitao informacije oko tečaja za voditelja poslovnice, ali još uvijek nije dobio odgovor pa stoga još uvijek ne znaju kako će teći cijeli slučaj i kada će im uopće biti omogućeno polaganje tečaja.

„U državi u kojoj se na sva zvona  govori o poticanju poduzetništva, u kojoj proračun ovisi u najvećem dijelu o prihodima od turizma, u Gradu koji je perjanica hrvatskog turizma, teško je vjerovati kako Ministarstvo, u 10 mjeseci, nije uspjelo organizirati polaganje tečaja za voditelja turističke poslovnice,  a ne znaju ni kada bi to uopće moglo biti,“ zaključuje razočarana Dubrovkinja iza koje je jedna izgubljena turistička sezona.

Popularni Članci