PAVELA OBJAVIO NOVI APEL: Liječnici, na ovo morate obratiti posebnu pozornost zbog sigurnosti u prometu!

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Udruga sigurnost u prometu Dubrovnik čiji je predsjednik Denis Pavela objavila je novi apel vezan uz vozače starije životne dobi. Prenosimo ga u cijelosti. 

Većina starijih osoba ima problema s orijentacijom i kretanjem, a među zdravstvenim tegobama česte su smetnje s vidom i demencija, kardiovaskularne bolesti (svjedoci smo porasta nesretnih događaja u prometu, prestanka rada srca za vrijeme vožnje, gdje su moguće nesagledive posljedice) te im se sa godinama gubi motorika i refleksi, samim time i sposobnost upravljanja. Prema najnovijim policijskim statistikama u Hrvatskoj, 54 posto smrtno stradalih pješaka osobe su starije od 65 godina. Također, njih više od 70 posto uzrokuje prometne nesreće u kojima sudjeluju. Isto tako, vozači starije životne dobi predstavljaju veću opasnost na prometnicama kao vozači zbog sporije reakcije, zbog koje su posebno ugroženi i kao pješaci dok prelaze cestu. 


Ujedno je to i zakonska obveza prema policiji, definirana člankom 233. Zakona koji kaže, između ostaloga, da ako utvrdi da vozač boluje od bolesti ili ima invalidnost radi koje više nije sposoban sigurno upravljati vozilom, liječnik koji je obavio pregled ili je liječio vozača te izabrani liječnik dužan je, uz upozorenje bolesniku, o tome obavijestiti policijsku upravu ili postaju.

Stoga apeliramo na sve obiteljske liječnike da povećaju oprez i doslovno počnu primjenjivati gore navedena Zakonska procedura (bez obzira mladi ili stari vozač) te da za svakoga za koga utvrde sumnju da nije sposoban dalje upravljati vozilom, putem obavijesti nadležnoj Policijskoj upravi , a sve u cilju zaštite života samih tih pacijenata tako i ostalih sudionika u prometu.

Isto tako apeliramo i na članove obitelji (djecu) koji bi s vremenom trebali zamijeniti svoje uloge i postati roditelji svojim roditeljima.

Udruga Sigurnost u prometu

Popularni Članci