NAPOKON! Počelo uklanjanje bankomata iz povijesne jezgre, Grad dijeli drakonske kazne

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Dva bankomata koja su, bez dozvole konzervatora, bila postavljena u Širokoj ulici i za koje je Komunalno redarstvo Grada Dubrovnika izdalo Rješenje o uklanjanju, maknuti su s ove lokacije.

Riječ je o bankomatima koje su vlasnici sami odlučili ukloniti sukladno Rješenju na temelju Izmjena i dopuna Odluke o komunalnom redu, kojima je Grad Dubrovnik propisao zabranu postavljanja bankomata i drugih uređaja u otvore na zgradama u povijesnoj jezgri.

Po usvajanju odluke na Gradskom vijeću provedeni su upravni postupci kojima su obuhvaćeni bankomati bez valjanih odobrenja. Po isteku rokova od 30 dana, a što je skoro (prva rješenja stupaju na snagu od ponedjeljka), te ako se ne postupi po rješenju, Komunalno redarstvo Grada Dubrovnika opetovano će kažnjavati prekršitelje.

Neki su se već odlučili sami ukloniti nepropisno postavljene uređaje i tako izbjeći plaćanje visokih kazni. Kazne će se, u slučaju nepoštivanja Rješenja, izdavati na dnevnoj bazi, a mogu ići do milijun kuna za pravne te do 200 tisuća kuna za fizičke osobe.

Grad Dubrovnik je prvi hrvatski grad koji je svojim aktima uredio pitanje postavljanja bankomata koji su prekomjernim brojem počeli narušavati izgled UNESCO-ove spomeničke baštine.

Popularni Članci