UIGRANI TIMOVI I BRZA INTERVENCIJA Što ako bukne požar u gruškom neboderu na osmom katu? (FOTO/VIDEO)

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: Aida Čakić
Toranj 5418 naziv je pokazno-terenske vježbe operativnih snaga civilne zaštite i žurnih službi Grada Dubrovnika koja je održala jutros od 9 do 12 u zgradi Od Gaja 54 u posljednjem neboderu u Gružu.

Cilj vježbe je provjera sposobnosti operativnih snaga civilne zaštite i žurnih službi Grada Dubrovnika u svrhu poboljšanja spremnosti sustava civilne zaštite te njihovo uvježbavanje za intervencije na terenu.

Načelnik Stožera civilne zaštite Grada Dubrovnika i zapovjednik JVP Dubrovački vatrogasci Stijepko Krilanović kazao je kako su namjerno odabrali lokaciju koja je teško pristupačna zbog velikog broja parkiranih automobila i uskih ulica što žurnim službama znatno otežava intervenciju.

- Najvažnije je da smo stigli do samog mjesta požara. Znamo svi kakva je Ulica Stijepana Cvijića i kakvi su neboderi u Gružu. Iz ove vježbe definitivno trebamo izvući dobre i loše stvari koje su se dogodile, a bilo je puno toga nevidljivog promatraču. Prošli smo brzo i stigli do mjesta požara u dobrom vremenu - kazao je Krilanović dodavši kako nema univerzalnog požara. Tako je zapovjednik Dubrovačkih vatrogasaca spomenuo da je jutros ispred nebodera bio kamion Čistoće koji je kupio smeće prije vježbe.

- Da je pristigao kasnije to bi nam stvorilo problem jer bi u isto vrijeme bili tu, ali to je svakodnevica i nismo ništa namještali osim što smo stanovnicima javili radi psihološkog efekta da se ne brinu. Ujutro je jednostavnije intervenirati, a puno je teže poslijepodne jer tada je više automobila zbog povratka ljudi s posla - naznačio je Krilanović istaknuvši kako su spremni i za takve situacije. U slučaju velikog broja autmobili, pojasnio je on, pomicali bi ih uz pomoć liftova koje imaju ili bi zvali pauk službu, a postoji mogućnost dolaska do zgrade kroz druge ulice.

- Vidjet ćemo na analizi kako je sve funkcioniralo, ali mislim da je vježba dobro prošla. Cilj je bio provjeriti uigranost timova i dolazak do lokacije što se pokazalo dobro u ovom slučaju. Niti jedan požar nije isti, svaki je drugačiji, od pristupa do posljedica - naznačio je načelnik Stožera civilne zaštite Grada Dubrovnika Stijepko Krilanović.

Zamjenik zapovjednika JVP „Dubrovački vatrogasci“ Zdravko Kovačić pojasnio je kako je u ovom slučaju simuliran požar stana na osmome katu u kojemu je došlo do naglog širenja pri čemu su tri osobe unesrećene i prijeti širenje vertikalno na deveti kat zbog čega su angažirane sve raspoložive snage koje Grad Dubrovnik ima za hitne situacije. 

Osim Krilanovića i Kovačića iz JVP Dubrovački vatrogasci, upravljačku skupinu su činili Mato Udženija, načelnik Policijske postaje Dubrovnik, član Stožera civilne zaštite, Ante Vuletić, načelnik Prometne postaje Dubrovnik, Ana Miličić, Pročelnica PUZS Dubrovnik, članica Stožera civilne zaštite, Zoran Čabrilo, predstavnik HGSS Dubrovnik, član Stožera civilne zaštite i Živko Šimunović, ravnatelj Društva Crvenog križa Dubrovnik, član Stožera civilne zaštite.

Popularni Članci