NOVI SLUČAJ MONKOVIĆ Zabrinuti stanari: 'U Hladnici će se među obiteljskim kućama graditi grdosija od 16 metara!'

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: , Goran Mratinović
„Hoće li se ponoviti slučaj Monković? Ili će nam u susjedstvo uskoro doći građevina slična onoj uz Giman?“, riječi su kojima se redakciji Dubrovačkog dnevnika obratio dio stanara Janjinske ulice, ulice Od borova i Ulice Iva Vojnovića.

U Janjinskoj ulici u Hladnici, planira se gradnja zgrade između postojećih obiteljskih kuća, a iz Grada Dubrovnika su na upit Dubrovačkog dnevnika odgovorili kako je prema Upravnom odjelu podnesen 'zahtjev za izdavanje građevinske dozvole za gradnju dvojne srednje stambene građevine'. Kako su odgovorili iz Grada, postupak još nije okončan te još uvijek nije izdana dozvola za gradnju.


Prema navedenom to se čini kao još jedna u nizu zgrada koje se grade na području Dubrovnika, no ako se u obzir uzmu navodi stanara, čini se kako to baš i nije tako jer je riječ o zgradi koja bi trebala biti visoka 16 metara, a nalazila bi se između obiteljskih kuća od svega nekoliko metara visine te tako narušiti cjelokupnu vizuru samog područja. 




„Planirani objekt ''prema papirima' je dvojna stambena kuća s dva kata i potkrovljem, no u naravi to je peterokatna stambena zgrada dužine 60 metara i visine 16 metara, a povrh svega stisnuta je na nepravilnoj izduženoj parceli između malih obiteljskih stambenih kuća. Osim što se potpuno ne uklapa u stambeno susjedstvo, što nema prikladan kolni prilaz, niti dovoljan broj parkirnih mjesta, ona će svojim golemim volumenom pokriti pogled od najmanje sedam postojećih kuća koji se nalaze iza nje. Takvim planiranjem prostora se pokreće mehanizam koji se zove 'utrka prema dnu' u kojoj će se prvi pokriveni susjed dignuti za još dva kata po uzoru na prethodnog sve dok susjedstvo ne postane preizgrađeno, naruženo i neuredno. To je mehanizam u kojem svi sudionici gube, osim onih koji su prodali stanove,“ tvrdi skupina stanara okolnih ulica koji naglašavaju kako nemaju ništa protiv gradnje u njihovom susjedstvu, ali kako bi to trebalo biti s mjerom i kako bi se nova građevina trebala uklopiti u postojeće naselje u frekventnom dijelu grada, a ne 'stršiti' izvan njega.




„Nije nam cilj stopirati investicije nego apelirati na investitore kako bi prilagodili planiranu zgradu tako da se svojom veličinom bar malo bolje uklopi u naše susjedstvo, a to se može postići jedino smanjenjem planirane predimenzionalne stambene zgrade,“ upozoravaju stanari koji se pitaju 'kad se to drugi kat počeo zvati prizemljem' te 'kako je moguće da kuća može imati tri suterena'.


Zbog svega navedenog, stanari su uputili brojne dopise i molbe, među kojima su i one koje su upućene na adresu Grada Dubrovnika. Stanare su primili predstavnici Upravnog odjela za izdavanje i provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje. Održana su tri sastanka na kojima su stanari, uz predimenzionalnost i 'odskakanje' od ostalih obiteljskih kuća mahom tradicionalnijeg izgleda, upozoravali i na druge probleme od kojih strahuju. Jedan od tih problema svakako je i promet s kojim stanari u Janjinskoj ulici muku muče posebno u ljetnim mjesecima za vrijeme sezone. Tako vjeruju kako će zbog izgradnje zgrade u uskoj jednosmjernoj ulici nastati dodatni kaos.

U razgovoru za Dubrovački dnevnik, osim što strahuju kako će se zgrada suviše približiti njihovim prozorima i dvorištima i narušiti im privatnost, stanari su povukli i samo pitanje sigurnosti. Zbog trske koja raste na navedenom području i zbog same konstrukcije terena vjeruju kako je on klizav i kako se ispod područja nalaze podzemne vode. Osim toga, upozoravaju i na stari zid koji bi dio stanara dijelio od velebne zgrade koja se planira graditi. Naime, tvrde kako bi upravo on mogao predstavljati opasnost za sigurnost.



Investitor u ovom projektu je tvrtka Apostolus d.o.o. osnovana od strane društva Piccadilly Holding iz Austrije. Direktori društva su Thomas Gabriel iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Fani Skender iz Austrije, a uz navedena imena kao osnivačica Apostolusa se spominje Antonela Zvono, dok se Ivo Zvono spominje kao prokurist. Tvrtka Apostolus u sudski je registar upisana 2016. godine.

Popularni Članci