POSJEDUJETE LI ORUŽJE? Evo koliko je toga posljednjih godina predano policiji, oni stižu na kućna vrata u civilu

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: PU dubrovačko-neretvanska
Preventivna akcija pod nazivom „Manje oružja - manje tragedija“ provodi se u sklopu kampanje MUP-a RH s ciljem vraćanja oružja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava od strane građana bez sankcija.  

"Na području Hrvatske se prvi put održavala u razdoblju od mjeseca listopada 2007. do mjeseca lipnja 2008. godine te građani dragovoljno predali 697 komada automatskog i 14.741 komada rasprskavajućeg oružja. Iz kategorije dozvoljenog oružja predali su 1.001 komad oružja, prikupljeno je sveukupno 644.442 komada streljiva, a vraćeno je 720,62 kilograma raznih eksploziva," odgovorili su na upit Dubrovačkog dnevnika iz PU dubrovačko-neretvanske.

Na području PU dubrovačko-neretvanske od početka akcije 2007. godine do 30. rujna 2018. godine je ukupno vraćeno:

screenshot


Svake godine pa tako i ove u sklopu akcije "Mir i dobro", odnosno u razdoblju od 15. prosinca do 15. siječnja godine provest će se kampanja  "Manje oružja - manje tragedija", a cilj kampanje je potaknuti građane na dragovoljnu predaju svih vrsta oružja osobito zabranjenog oružja: automatsko vatreno oružje, vatreno oružje skriveno u drugim predmetima, vojni projektili s eksplozivnim punjenjem, eksplozivno oružje i njegovi dijelovi, streljivo sa probojnim eksplozivnim ili zapaljivim zrnima, vojno oružje i dr.

Svi oni koji se odluče riješiti nelegalnog oružja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava trebaju se samo javiti na telefon 192. Policijski službenici u civilnoj odjeći i sa službenim vozilom bez policijskih oznaka doći će na njihovu adresu, preuzeti navedena sredstva te ih odnijeti na unaprijed određena mjesta za prikupljanje i pohranu. Dragovoljna predaja oružja je anonimna, vremenski neograničena i bez sankcija za građane.  

Detaljne informacije o postupku predaje mogu se dobiti i putem besplatne telefonske linije 0800 88 92.

Alena Hadžić

Popularni Članci