POSLJEDNJI DAN KORIZME Što označava i kako se slavi Veliki četvrtak

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Dubrovačka biskupija
Na posljednji dan korizme ne zvone crkvena zvona, niti se obavljaju teži fizički poslovi.

Veliki je četvrtak, važan dan za katoličke vjernike, dan kojim počinju Dani Vazmenoga Trodnevlja, a ujedno se označava i posljednji dan korizme, piše Večernji.

Na taj se dan Crkva prisjeća Posljednje večere za koje je Isus Krist, uoči svoje muke i smrti, ustanovio sakrament euharistije i sakrament ministerijalnoga svećeništva. Te iste noći Isus je svojim učenicima ostavio zapovijed bratske ljubavi.  

Na Veliki četvrtak prije podne se održava samo jedna sveta misa u cijeloj biskupiji, koju slavi biskup sa svojim svećenicima. U svakoj se biskupijskoj zajednici na Veliki četvrtak ujutro slavi misa posvete ulja, na kojoj biskup i svećenici koji su dio dijecezanskoga svećenstva obnavljaju obećanja s ređenja.

Blagoslivljaju se također ulja za slavljenje sakramenata: katekumensko ulje, ulje za bolesničko pomazanje i sveta krizma, a diljem zemlje održava se i tradicionalni obred pranja nogu.

U Dubrovniku će na misi Večere Gospodnje u dubrovačkoj katedrali na Veliki četvrtak dubrovački biskup mons. Mate Uzinić u obredu pranja nogu, po primjeru Isusovog pranja nogu apostolima, ove godine oprat će noge jednoj obitelji. Obitelj kojoj će biskup Uzinić oprati noge na Veliki četvrtak je obitelj Marijane i Tomislava Franušića koja ima 13 djece, od kojih najmlađe ima 7 mjeseci. Najstarije dijete Andrea ima 24 godine i nalazi se u benediktinskom samostanu u mjestu Sant' Angelo in Pontano u Italiji.

Popularni Članci