PREDSTAVILI PROGRAM I KANDIDATE ZA ZAMJENIKE: DDS obećao POS stanove, besplatne vrtiće, novu infrastrukturu

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
Nakon što je prije nekoliko tjedana obznanjeno kako će Terezina Orlić biti kandidatkinja za gradonačelnicu Grada Dubrovnika ispred DDS-a, danas su predstavljeni i kandidati za njene zamjenike. Riječ je o Lukši Matušiću koji će u slučaju pobjede DDS-a biti zamjenik gradonačelnice za komunalnu i prometnu infrastrukturu i Jelena Crnčević koja je kandidatkinja za zamjenicu zaduženu za kulturu.

Inače, Lukša Matušić je zaposlen u HEP-u te je obnašao dužnost vijećnika u posljednja dva saziva Gradskog vijeća.

'Potaknuta nerješavanjem problema Grada, odlučila sam se na kandidaturu i na program Terezine Orlić koja nudi brzo i efikasno rješenje problema, s naglaskom na mlade', kazala je Crnčević koja je zaposlena u Zračnoj luci Dubrovnik te je sudjelovala u projektu Razvoj ZL Dubrovnik na što je, kako kaže, posebno ponosna.

PROGRAM

Predizborni program DDS-a podijeljen je u sedam cjelina, a najvažnije točke programa su hitna realizacija jednosmjenske nastave i cjelodnevnog boravka djece do 4. razreda osnovne škole, POS stanovi, stanovi za branitelje, pomoć u stambenom zbrinjavanju mladih liječnika i znanstvenika, dovršavanje projekte dokumentacije za dom umirovljenika, sportsku infrastrukturu, koncertnu dvoranu, uređenje parka Gradac za građane, besplatne jaslice i vrtići za svu djecu od 1. rujna, izgradnja novog vrtića modernom gradnjom na području Medareva ili Solituda, svim učenicima 3. razreda osnovnih škola poklanjanje besplatnog tableta, 'vraćanje' plaća svim djelatnicima u kulturi za 10 posto, katastar svih instalacija i zelenih površina, Studija prometa s rješenjem parkinga i Strategija razvoja gospodarstva pri čemu se posebno misli na turizam.

'Programi svih stranka će biti slični te će biti bazirani na problemima koji godinama nisu rješavani. Naš program nudi sustavno i odgovorno rješavanje problema. Mi nismo dovoljno bogat Grad da bismo vlastitim sredstvima financirali sve projekte. Ideje i inovacije padaju u vodu jer su nam problemi godinama isti, a to su problemi s vodom, infrastrukturom, nedostatak vrtića i slično,' kazala je uvodno Orlić.

Besplatni vrtići, stanovi za mlade obitelji, novi dom za umirovljenike  

Kad je riječ o socijalnom standardu, mjere kojima ga DDS planira poboljšati su uvođenje besplatnog vrtića i jaslica, izgradnja novih dječjih vrtića, boravak djece u dvije smjene u najmanje u dva vrtića, jednosmjenska nastava u osnovnim školama, cjelodnevni boravak do 4. razreda osnovne škole, svim učenicima 3. razreda osnovnih škola uručiti besplatna tablet računala, dodatni program u popodnevnim satima u osnovnim školama i obnova svih vrtića i škola kroz korištenje EU fondova.  

Jedan od vidova poboljšanja socijalnog standarda su i izgradnja POS stanova, novog doma za umirovljenike, stambeno zbrinjavanje branitelja i aktivno pomaganje udruga civilnog društva.

'Cijena stana je u Dubrovniku višestruko veća nego u ostatku Hrvatske. Lokacije idealne za izgradnju PS stanova su Pobrežje, Osojnik, Komolac, Mokošica. Dat ćemo gradsko zemljište u tu svrhu, dogovoriti se s građevinarima, a cijena stana ne smije biti veća od 1 200 eura po metru kvadratnom.  Izgradit ćemo i novi dom za umirovljenike ispod Opće bolnice Dubrovnik s toplom vezom između Bolnice u Doma i cjelodnevnim boravkom. Po pitanju zbrinjavanja branitelja, postoji prostor na Nuncijati koji je bio osiguran za branitelje, ali još nije realiziran. No nećemo voditi brigu samo o stanovanju nego raditi na tome da im vratimo njihov dignitet i dostojanstvo. Muzej Domovinskog rata mora ići kao spomenik što smo mi i ne smijemo zaboraviti kako se stvarala RH,' kazala je Orlić.

Infrastruktura (katastar svih instalacija i zelenih površina, unaprjeđenje gradskog i prigradskog prometa)

Nešto više o projektima na području komunalne i prometne infrastrukture kazao je Matušić. DDS tako planira unaprijediti gradski i prigradski promet te povezanost s otocima, uvesti katastar svih instalacija i zelenih površina, graditi terminal u Gružu, poboljšati sustav za uzbunjivanje, uvesti brzu cestu na relaciji Zračna luka – Dubrovnik, zalagati se za izgradnju Pelješkog mosta te autoceste do Dubrovnika.

'Danas je 2017. godina, a trenutno se na području Komolca radi pročistač. Dubrovačka Republika je prije 500 godina imala jedan od najboljih vodoopskrbnih sustava u Europi. Dobro je da se radi, ali nije dobro da se time hvali niti se time rješava problem do kraja. Za malo jače kiše ulice ovoga grada su pune fekalija, nema ulice koja ne doživi izbacivanje svih šahtova. To je sramota,' kazao je Matušić.

Kazao je ponešto i o problemu odlaganja otpada, kao i o uvođenju katastra svih instalacija.

'Nudimo Gradu katastar svih instalacija. Mislimo kako je dobro da su na jednom mjestu objedinjene instalacije svih tvrtki. Nećemo dopustiti da se u udarnom vremenu stvara kaos prilikom izvođenja radova, to trebaju biti ranojutarnji ili kasnonoćni sati. Unaprijedit ćemo i odlaganje otpada. Svaki gradski kvart treba dobiti svoje reciklažno dvorište. Lučino razdolje neka bude sramota svih nas u politici, posebno onih koji su mogli nešto po tom pitanju napraviti, a to je problem cijele države. Za dvije, tri godine ćemo vjerojatno plaćati neke penale pa ćemo prozivati jedni druge tko je kriv. Svim kućanstvima ćemo podijeliti kompostere i obrazovati ljude da odlažemo i recikliramo otpad. Za 3,4 godine sigurno nećemo imati normalno odlagalište otpada. Jedno od rješenja su i podzemni kontejneri. Svi znaju za problem u Ulici Stjepana Cvijića i kako tamo ljudi nemaju gdje baciti smeće,' izjavio je Matušić.  

Gospodarstvo (Strategija turizma, bespovratna potpora za OPG-ove)

 

DDS planira unaprijediti i gospodarstvo u Gradu Dubrovniku, pri čemu prvenstveno misle na turizam i trgovinu, a to žele postići uvođenjem Strategije turizma (2017.-2027), a ciljevi su razvoj cjelogodišnjeg turizma, turizma doživljaja i manifestacija, kao i razvoj svih oblika selektivnog turizma.

'Turizam jest okosnica gospodarskog razvoja Grada, no idemo li baš u najboljem pravcu? Možemo li masovnost zamijeniti kvalitetom? Hoćemo li prestati brojati turiste po noćenjima i dolascima ili ćemo početi govoriti o financijskim efektima? Osnovni akt koji nam treba je Strategija razvoja turizma. Postoji dokument koji je u izradi, no javnost ga nije vidjela. To što je palo Gradsko vijeće, ne znači da javnost nije mogla o tome diskutirati. To mora biti dokument koji će biti obvezujući za sve garniture vlasti. Moramo znati što hoćemo od sljedećih 15 godina. Naravno kako želimo turizam kroz cijelu godinu, turizam doživljaja, manifestacija, razvoj svih oblika selektivnog turizma. Naravno kako to svi znamo, no potrebna nam je Strategija,' kazala je Orlić.

Također, veliku perspektivu kad je u pitanju razvoj gospodarstva vidi i u prigradskim naseljima.

'Imamo Gornja sela, Elafite. Najveća proizvodnja maslinovog ulja je bila na Šipanu u prošlosti. Pogledajmo te krajolike! Ekoprivreda je danas itekako in. Također, planiramo uvesti i bespovratnu potporu za rješavanje imovinsko -  pravnih odnosa na OPG-ovima. Bavimo se šoping centrima, a trgovine s lokalnim proizvodima su zanemarene. Velike potpore će ići u tom pravcu,' izjavila je Orlić.  

Poduzetništvo (bez većeg BDP-a nema boljeg standarda življenja)

'Bez podizanja BDP-a po glavi stanovnika, koji je skroman, dakle 10,5 – 11 tisuća eura, nema boljitka. Zašto nam mladi idu na Zapad? Jer je tamo on veći od 20 tisuća eura,' izjavila je Orlić te dodala kako su pri razvoju gospodarstva od izuzetne važnosti STEM revolucija, osiguravanje dovoljnog broja nastavnika za informatičke aktivnosti, kontinuirana edukacija za korištenje informatičkog programa, mjere poticanja samozapošljavanja, obrazovanje prema potrebama gospodarstva s naglaskom na deficitarna zanimanja, poticanje otvaranja malih obiteljskih hotela, zaštita okoliša i zeleno poduzetništvo.

Kultura i sport (koncertna dvorana, arheološki muzej, moderna knjižnica)

Crnčević je kazala nešto više o  projektima koje DDS namjerava napraviti na području kulture i sporta u Gradu Dubrovniku.

'Kultura je temeljni dio dubrovačke turističke ponude. Stoga je od izuzetne važnosti priprema projektne dokumentacije za tri kapitalna objekta, a to su koncertna dvorana, arheološki muzej odnosno rješenje problema starog postava i moderna gradska knjižnica. Također, svjedoci smo velike nepravde kad je 2009. godine plaća svim djelatnicima kulturnih ustanova umanjena za 10 posto. Osigurat ćemo povećanje plaće za tih 10 posto i vratit ćemo dostojanstvo tim djelatnicima,' kazala je te najavila i bolju suradnju sa Sveučilištem, posebno kroz program stipendiranja doktorskih studija i ulaganja u obrazovanje.

Kad je riječ o ulaganjima u sport, DDS je obećao bazen s hostelom, nogometno igralište, radove na dvorani u Gospinom polju, atletski stadion te izgradnju novih i renoviranje postojećih objekata.

'Sport je svojevrsna preslika društva i pokazatelj ekonomske snage određenog društva,' zaključila je Crnčević.  

Opća bolnica Dubrovnik i stanovi za liječnike

Najavljena su i ulaganja po pitanju zdravstva.

'Opća bolnica jest u ingerenciji Županije, no tamo se liječe najviše građani Grada i ne možemo OB promatrati kao odvojeni dio. OB u suradnji s Gradom može ići naprijed i riješiti svoje probleme. Planiramo stvoriti preduvjete za povratak i ostanak liječnika kroz stambenu problematiku u vidu dviju mjera, a to su davanje zemljišta i građenje stanova ili sufinanciranje kamata na kredite,' najavila je Orlić.  

Osim toga, planiraju se i ciljane donacije za nabavu potrebne medicinske opreme, osnivanje fonda za provođenje projekata za unaprjeđenje medicinske skrbi u bolnici i omogućavanje ambulanata za stanovnike povijesne jezgre.

Moderna gradska uprava otvorena za svih i proračun u malome

Najavljene su i poboljšanja u gradskoj upravi, što se odnosi na potpunu informatizaciju gradske uprave, stručne edukacije, dugoročno i strateško razmišljanje, poštivanje rokova, dugoročno prostorno-plansko planiranje te financiranje iz EU fondova.

'Vrata gradske uprave moraju biti otvorena za svih i ne može se na odgovor čekati više od sedam dana, bio on pozitivan ili ne. Da imamo transprantan gradski proračun, riješili bismo veliki dio problema. Napravit ćemo proračun u malome, a imaju ga doista mnogi gradovi u Hrvatskoj. Postavlja se pitanje kako puniti proračun, ali je važno i pitanje kako ga trošiti. Ako je on transparentan, onda se mogu pronaći sredstva u postojećem proračunu,' kazala je Orlić.

Veliku zapreku za korištenje EU fondova vidi i u neriješenim imovinsko-pravnim odnosima.

'Ako nismo riješili imovinsko pravne odnose, ne možemo riješiti projektnu dokumentaciju, a ona nam treba zbog financiranja. Bez toga ne možemo koristiti fondove EU i zbog toga su oni loše korišteni,' kazala je Orlić.

'DDS nije ni Pero, ni Baraka'

Čelnik DDS-a Pero Vićan na kraju je kazao kako je navedeni program potvrda kako 'DDS nije Pero Vićan, nego je Vićan samo mali dio DDS-a'.

'Niti je to u Baraci, niti je to samo Pero. Nije bilo nijedne ružne riječi od naše strane i tako će biti i do kraja kampanje. Na izborima ćemo se natjecati s našom ekipom i našim programom,' kazao je Vićan te dodao kako će njihova izborna lista biti objavljena ovih dana, a na njoj će se naći i Đelo Jusić, Doris Lepeš Matić, Paulina Bačić, Mato Batinić, Ivan Jelčić  koji će biti DDS-ov kandidat za župana.

'Imat ćemo preko 50 posto žena na listi i na to sam posebno ponosan, i to ne od 15. do 25. mjesta, nego na prvom pa dalje,' zaključio je Vićan.

Inače, kandidatkinja Terezina Orlić predsjednica je Županijske gospodarske komore u tri mandata, diplomirana je ekonomistica, a radila je i  u Atlantskoj plovidbi.

Popularni Članci