PREDSTAVIO PROGRAME I MODEL STANOGRADNJE Franković sudjelovao na sjednici Udruge gradova

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Grad Dubrovnik
Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković u srijedu je u Zagrebu sudjelovao u radu konstituirajuće sjednice Predsjedništva Udruge gradova na poziv predsjednika Udruge Željka Turka.

Uz formalni radni dio, koji je uključivao izbor Užeg predsjedništva Udruge, na dnevnom redu sjednice našla se i tematska rasprava o ključnim zakonima trenutno u saborskoj proceduri - Nacrtu prijedloga Zakona o komunalnom gospodarstvu te Nacrtu prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o društveno poticanoj stanogradnji, koji je predstavio državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva Republike Hrvatske Željko Uhlir.

Sudjelujući aktivno u raspravi o novim prijedlozima zakona od velikog značaja za gradove kao ključne jedinice lokalne razine upravljanja gradonačelnik je upozorio na nedostatke navedenih nacrta.

-„Komunalna poduzeća su okosnica funkcioniranja svakog grada i njihova djelatnost je građanima posebno vidljiva. Pri donošenju novog zakonskog okvira ne smijemo pod krinkom liberalizacije tržišta ugrožavati osnovne djelatnosti naših komunalnih poduzeća i dovoditi u pitanje samoodrživost gradova“, kazao je gradonačelnik Franković poručivši kako je Udruga gradova uz Udrugu općina trebala biti ključni dionik u procesu izrade i donošenja ovog zakona pa bi se brojne nelogičnosti i potencijalne opasnosti po interese građana, a kojima sadašnja verzija zakona obiluje, na vrijeme izbjegle.

Tijekom rasprave o izmjenama i dopunama Zakona o društveno poticanoj stanogradnji gradonačelnik Franković osvrnuo se na iskustva Dubrovnika u ovom segmentu kazavši kako je posljednji program poticane stanogradnja u Dubrovniku bio dobro zamišljen, ali se pri provedbi pretvorio u nekretninski biznis, gdje se više od 60 posto stanova danas iznajmljuje ili slobodno prodaje na tržištu. Kritizirao je i nacrt zakona zbog neprikladne formulacije u dijelu u kojem općenito propisuje prava javnih službenika. Gradonačelnik Franković smatra da je potrebno jasno diferencirati liječnike ili primjerice sveučilišne profesore ili neki drugi deficitarni kadar u javnim službama i izdvojiti ih iz „zajedničkog nazivnika“.

Predstavio je i gradske programe subvencioniranja podstanarstva te vlastiti model stanogradnje Grada Dubrovnika koji će u bitnome pomoći mladim obiteljima pri stjecanju prve nekretnine na tržištu preopterećenom visokim cijenama. Stanovi će se sukladno javnom pozivu i unaprijed utvrđenim kriterijima davati u najam po cijeni od 1.500 kuna na mjesec na rok od deset godina. Nakon isteka desetogodišnjeg roka, korisnici će stan moći otkupiti i to prema cijeni od 1300 eura za metar kvadratni.

Udruga gradova je nacionalna zajednica gradova osnovana 2002. godine s ciljem poticanja suradnje jedinica lokalne samouprave i promicanja zajedničkih interesa gradova u Republici Hrvatskoj. Udruga ima 125 članova.

Popularni Članci