PREDSTAVLJANJE ISTRAŽIVANJA Žene s invaliditetom obeshrabruje se za majčinstvo i otvoreno osuđuje

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: dd
U organizaciji udruge Roditelji u akciji - Roda i Društvo multiple skleroze Dubrovačko-neretvanske županije održat će se predstavljanje istraživanja 'Majčinstvo i žene s invaliditetom' te promocija prilagođenih edukativnih materijala namijenjenih slijepim i gluhim trudnicama i majkama.

Istraživanje „Majčinstvo i žene s invaliditetom“ udruga Roda provela je 2016. godine u partnerstvu s Pravobraniteljicom za osobe s invaliditetom, Hrvatskim savezom slijepih i Zajednicom saveza osoba s invaliditetom Hrvatske. Istraživanje pokazuje zabrinjavajuće rezultate i donosi svjedočanstva žena s različitim fizičkim i senzornim invaliditetom iz cijele Hrvatske koje progovaraju o poteškoćama s kojima se susreću od najranije dobi.

Nakon predstavljanja rezultata istraživanja i pravnog okvira koji jamči zaštitu i promicanje reproduktivnih prava i zdravlja žena s invaliditetom održat će se diskusija o nekima od najvećih poteškoća s kojima se žene s invaliditetom u reproduktivnoj dobi susreću: brojne predrasude, nedovoljan pristup svojim reproduktivnim pravima, neprilagođenost informacija i edukacija o reproduktivnom zdravlju, nezainteresiranost i needuciranost zdravstvenih djelatnika za pružanje odgovarajuće skrbi prilagođene potrebama žena.

Društvo nerijetko doživljava žene s invaliditetom kao aseksualne i stoga im uskraćuju odgovarajuću sustavnu podršku u reproduktivnoj dobi. Žene s invaliditetom u reproduktivnoj dobi obeshrabruje se za majčinstvo i otvoreno ih se osuđuje, a uskraćena im je sustavna podrška u roditeljstvu.

Predavanje će se održati u četvrtak, 15. ožujka, od 11 do 12.30 sati u zgradi Razvojne agencije Grada Dubrovnika (Ul. branitelja Dubrovnika 15, prizemlje).

Svoj dolazak možete prijaviti  telefonom na broj (01) 61 77 510 ili faxom na broj (01) 61 77 510 e-mailom na adresu branka@roda.hr

Prostor nije prilagođen za osobe koje se kreću pomoću invalidskih kolica ali je uz prethodnu najavu moguće postaviti transporter za invalidska kolica radi ulaza u prostor.

Popularni Članci