PRIČE ŽENA KOJE SU USPJELE 'Napisala sam projekt i dobila jackpot, morate se usuditi' (FOTO)

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Ivona Butjer
Konferencija 'Mogućnosti financiranja za poduzetnice' održava se danas u prostorijama Razvojne agencije grada Dubrovnika (DURA). Cilj konferencije je okupiti poduzetnice koje će na jednom mjestu moći dobiti sve potrebne informacije.

„U svom poduzetničkom inkubatoru upravo imamo 70 posto poduzetnica. Kroz inkubator se ženama daje prednost od pet posto pri subvencioniranju prostora. Provodimo i usluge start up akademije gdje nudimo niz edukacija i seminara, za koje su većinom zainteresirane poduzetnice.
Žene su uvijek inovativnije i dosta su zainteresiranije od muškaraca,“ izjavila je Ana Marija Pilato, direktorica DURA-e.

Zadovoljstvo zbog održavanja događaja je u ime Grada izrazio gradski pročelnik Marko Miljanić koji je kazao kako Grad rado podupire ovakve i slične projekte.

„Grad podupire sve vidove gospodarstva i poduzetništva, a posebno nam je drago kad se žene u to aktivno uključe. Znamo kako odnos žena i muškaraca kroz prethodno razdoblje nije uvijek bio na strani žena. Statistike kažu kako su prije 30 ili 40 godina sva poslovna putovanja imala jedan do tri posto žena, a danas je on porastao na 40 posto. Grad Dubrovnik je nedavno raspisao natječaj, u suradnji sa Županijskom komorom i udrugom Krug, za 10 potpora po 10 tisuća kuna. Javio se značajan broj žena poduzetnica s područja Grada. Cilj je da se u narednom vremenu osigura što veći iznos financijskih sredstava za takve namjene,“ izjavio je Miljanić.

Događaj je okupio uspješne žene, među kojima je i Natalija Crnički, direktorica tvrtke Salonize koja je podijelila svoju priču.

„Ja sam žena koja je došla iz sustava, i to iz obrazovnog sustava. Došlo je do zasićenja i ja sam se okrenula poduzetništvu. Aplicirala sam na jedan od natječaja za EU fondove, to su bile inovacije novoosnovanih tvrtki. Napisala sam projekt i dobila jackpot – 90 posto potpore. Taj je novac, maltene, pao s neba u krilo i treba ga dobro iskoristiti,“ izjavila je Crnički.

Na pitanje kako se osjeća u svijetu poduzetništva u kojem uglavnom prednost imaju muškarci, Crnički kaže kako 'nije bitno je li netko muškarac ili žena, nego kako su bitni samo rad i upornost'.

Osnivačica mreže poduzetnica i poslovnih žena Women in Adria Ivana Matić kazala je nešto više o situaciji na krajnjem jugu Hrvatske po pitanju ženskog poduzetništva.

„Situacija je jako optimistična. Trend u Hrvatskoj je taj da žene imaju sve veći sklonost prema poduzetništvu. Što se tiče samog juga Hrvatske, na terenu vidimo kako su to vrlo inovativni projekt i jako puno ih je u turizmu što je razumljivo. Postoji jako puno potencijala,“ izjavila je Matić.

Dodaje i kako bi država trebala pružiti određene potpore po pitanju čuvanja djece ili održavanja kućanstva jer su to obično faktori koji sprječavaju brži rast ženskog poduzetništva.

„Banke su već prepoznale poduzetnice, a tu je i javni sektor koji ima svoju ponudu u obliku subvencija ili natječaja. Ima dosta mogućnosti, a cilj ovakvih konferencija je skupiti sve te ljude. Poduzetnice su često okupirane obitelji i poslom i teško je sve te informacije istražiti. Što se tiče poticaja od strane države i iz EU fondova, tu postoje dodatni bodovi, no mi predlažemo da se država više uključi po pitanju potpora po pitanju čuvanja djece ili održavanja kućanstva jer je to faktor koji limitira rast tih tvrtki. Žene pokreću biznise i žele raditi, ali ako se bavite djecom i kuhanjem ručka, ti biznisi ne mogu tako brzo rasti,“ izjavila je Matić.

Tko je stigao na konferenciju, provjerite u fotogaleriji.

Popularni Članci