Pomoćnik ministrice kulture o definiranju buffer zone: Cilj je očuvanje vizualnog identiteta i držanja kontrole, a konzervatori će propisati mjere

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Kroz studije i analize definirali smo novu buffer zonu koja je znatno smanjena u odnosu na predloženu koja je bila otprilike četiri puta veća te obuhvatila Mokošicu, kazao je pomoćnik ministrice kulture Republike Hrvatske Davor Trupković koji je na zasjedanju 42. Odbora za svjetsku baštinu s hrvatskom delegacijom predstavio sustavnu analizu problematike dubrovačke kontaktne zone, a danas je u Gradu Dubrovniku o tome govorio nešto više skupa s zamjenicom gradonačelnika Jelkom Tepšić i pročelnicom UO za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša Jelena Lončarić

Prema riječima Trupkovića monitoring misija je dala preporuke u kojem bi smjeru Grad i Hrvatska trebala ići te su predložili buffer koji je bio prema njegovom mišljenju široko postavljen. Trupković je pak pojasnio kako raniji buffer koji je bio postavljen ulaskom Dubrovnika u UNESCO je bio dosta mali te je držao stvari pod kontrolom, no preporuke monitoringa su zbog toga bile kako je potrebno proširiti isti zbog utjecaja na kultno dobro.

Pomoćnik ministrice kulture pojasnio je bufferu ili kontaktnu zonu kao značajni vizualni utjecaj na samo kulturno dobro.

- Ne govorimo da se u toj zoni neće ništa moći graditi i da neće biti moguće rekonstrukcije građevina prema postojećoj prostorno-planskoj dokumentaciji. Zapravo doći će do revizije prostorno-planske dokumentacije, a u nekim dijelovima doći će do revizije smjernica nakon konzervatorske podloge i bit će odrađena cjelovita Studija utjecaja na baštinu (Heritage Impact Assessment - HIA) koja će obuhvatiti postojeće projekte koji su u fazi gotovosti te su predani gradskom uredu za izdavanje građevinskih dozvola - pojasnio je Trupković dodavši kako buffer osim Starog Grada obuhvata i užu zonu koja je zaštićena gdje vrijede svi uvjeti koje izdaje Konzervatorski odjel.

- Stav buffer zone je da se kroz prostorno planske mjere jasno utvrde smjernice za buduću izgradnju koje će biti definirane samim prostornim planom. Radi se o smjernicama koje će biti revidirane prema prostorno-planskoj dokumentaciji - kazao je Trupković istaknuvši kako bi preveliku buffer zonu bilo nemoguće držati pod kontrolom i provoditi te je zbog toga bilo potrebno revidirati granice.

Pomoćnik ministrice na pitanje o tome zašto prostor na kojemu je planiran golf na Srđu nije uvršten pod buffer zonu kazao je kako su se vezali na monitoring misiju koja je definirala da su kontaktna zona južne padine Srđa i 50 metara prema unutrašnjosti kao granica koja je bitna za studiju utjecaja na vizuru.

- Stvar je države i lokalne uprave da definira ostalo, a mi smo mogli postaviti široke granice, no nije poanta da se bespotrebno širimo već argumentirano pojasnimo što je kulturno dobro koje je važno za očuvanje - kazao je on dodavši kako investitor treba naručiti HIA-u prema zadnjem projektu.

- Mi ne možemo zaštiti Hrvatsku tako da nitko ne može ništa raditi. Kulturno dobro je grad i njegovom vizualni identitet koji mora biti očuvan. To je osnovna misija UNESCO-a. Ako mislite da izgradnja platoa golfa može imati utjecaja na komunalnu infrastrukturu to trebate iskomunicirati s Gradom, ali nema opasnosti na kulturno dobro i vizualni identitet Starog Grada - mišljenja je Trupković.

Nova buffer zona, pojasnio je pomoćnik ministrice je napredak u cilju očuvanja vizualnog identiteta i držanja kontrole, dok će, dodao je, konzervatorska podloga propisati jasne mjere i sustav koji će biti implementiran u prostorno-plansku dokumentaciju u suradnji s investitorima i svima koji su zainteresirani za izgradnju.

Po pitanju gradnje braniteljskih stanova na Nuncijati Trupković je istaknuo kako situacija treba biti dogovorena s Gradom, a preporuka je da se jasno odredi plan i definiraju uvjeti te ishode građevinske dozvole po kojima će se graditi.

Popularni Članci