Provjerili smo hoće li Dječji vrtići Dubrovnik nabaviti prvu hrvatsku slikovnicu o istospolnim obiteljima

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: Udruga Dugine obitelji/DD
Hrvatska udruga Dugine obitelji koja okuplja lezbijke, gejevi, biseksualne, transrodne i transseksualne osobe i parove koji imaju djecu ili planiraju postati roditelji, najavila je izdavanje prve slikovnice "Moja dugina obitelj".

Udruga Dugine obitelji prvenstveno izdaje slikovnicu u cilju približavanja priče o „duginim obiteljima“ i različitostima koje su zastupljene u društvu kako bi se roditeljima olakšao razgovor s djecom na tu temu. Iz udruge su naveli kako slikovnicu planiraju poslati  svim zainteresiranim vrtićima i knjižnicama, dok će digitalna verzija slikovnice biti dostupna na njihovoj internetskoj stranici. Provjerili smo s ravnateljicom Dječjih vrtića Dubrovnik Bojom Milan Mustać hoće li mali Dubrovčani biti educirano po pitanju duginih obitelji te kako u vrtićima odgajatelji gledaju na različitosti.

- Ja o tome nisam ništa čula, no svakako ću razgovarati sa svojim kolegicama, u prvom redu odgajateljicama i stručnim suradnicama na tu temu. Inače, jako mi je teško na to pitanje odgovoriti jer sam tradicionalno orijentirana, ali sve poštujem – kazala je za Dubrovački dnevnik ravnateljica Boja Milan Mustać.

Budući da u Hrvatskoj postoje različiti oblici obitelji kao što su jednoroditeljske, posvojiteljske, ali i takozvane dugine obitelji, na pitanje kako se na takve različitosti gleda i razgovara li se s djecom o tome ravnateljica je odgovorila kako zapravo „nikad ne propitkuju“.

- Za nas je obitelj-obitelj, bilo da je riječ s jednim roditeljom ili dva, u to ne ulazimo. Poštujemo da svatko ima pravo na svoj izbor – pojasnila je ravnateljica te dodala kako odgajateljice ne razgovaraju s djecom o detaljima.

Jesu li „dugine obitelji“ u današnjem društvu realnost, ravnateljica je komentirala kako ne zna o kakvoj realnosti govorimo.

- Možda ja živim pod staklenim zvonom, ali opet ponavljam kako sam takva kakva sam. Poštujem različitosti, ali ne ulazim u tuđi izbor. Također, poštujem ljude i za mene je čovjek prvenstveno čovjek, ali ne ulazim u to što se događa unutar četiri zida. Najvažniji mi je odnos prema djetetu, a sve drugo je sporedno i ponavljam tradicionalno sam odgojena te poštujem takve vrijednosti – zaključila je za Dubrovački dnevnik ravnateljica Dječjih vrtića Dubrovnika Boja Milan Mustać.

Slikovnica „Moja dugina obitelj“ bi trebala biti predstavljena 18. siječnja, a planira se prevođenje na engleski, njemački, francuski i talijanski jezik. Jedan dio sredstava za slikovnicu donirali su članovi Udruge, a troškove tiska i honorara pokrilo je Francusko veleposlanstvo u Zagrebu.

Popularni Članci