MICHELANGELO NA LOKRUMU Najavljena prva dramska premijera: Predstava je velika, bogata i puna energije

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Aida Čakić
Prvi premijerni dramski naslov 69. Dubrovačkih ljetnih igara Michelangelo Sebastijana Horvata i Milana Matthisa Markovića po drami Michelangelo Buonarroti Miroslava Krleže, u režiji Sebastijana Horvata, koji Igre pripremaju u koprodukciji s Hrvatskim narodnim kazalištem Ivana pl. Zajca Rijeka, premijerno će biti izveden 27. srpnja na ruševinama benediktinskog samostana na otoku Lokrumu.

Ususret skoroj premijeri, održana je konferencija za medije kojom je u Festivalskoj palači najavljen ovaj naslov, inače prvo uprizorenje Michelangela na Dubrovačkim ljetnim igrama.  

Redatelj predstave Sebastijan Horvat istaknuo je kako je oduševljen radom glumaca.

- Mislim da smo napravili zanimljiv posao pun iznenađenja i kreativnosti. Tekst se bavi odnosom između umjetnika, novca, politike i društva, a pristupili smo mu s poštovanjem i sviješću da Krležine istine nisu do kraja završene za sva vremena - kazao je Horvat dodavši kako će odnos  između publike i predstave stvariti užitak.

Dramaturg Milan Marković Matthis naznačio je značaj rane faze Krležinog stvaranje koja je prema njegovom mišljenju posebno važna u njegovom društvenom, umjetničkom i formalnom stvaranju. 

- Svaki put kada sam radio na Krležinom tekstu puno toga sam naučio. Krleža je osoba koje je sebe stalno ponovo otkrivala, bio je hrabar i kritičan tako da imamo neku vrstu dužnosti razmišljati na društveno-političkom planu, ali i o tomu što su kazalište i umjetnost danas te kakve su mu uloge - rekao je Marković.

Michelangelo u prvom činu predstave je Rakan Rushaidat koji je prepričao kako se prepao kada mu je ta uloga dodijeljena.

- Kada sam pročitao tekst više nisam bio opterećen jer sam shvatio da se zapravo bavimo Michelangelom kao temom i što sam više ulazio u to shvatio sam da smo svi mi Michelangelo tako da mi je zajedništvo olakšalo stvar - dodao je Rushaidat, dok je i Olivera Baljak naznačila važnost timskog rada.

- Svi smo stalno na sceni te zdušno i ogranski igramo i razmjenjujemo se. Ova je velika i bogata predstava, puna energije i sigurna sam da će to do publike doprijeti - zaključila je Olivera Baljak.

Autorski tim uz Sebastijana Horvata i Milana Markovića Matthisa čine Igor Vasiljev koji potpisuje scenografiju i video, kostimografkinja je Belinda Radulović, autorica glazbe Karmina Šilec, suradnica za pokret Ivana Kalc, oblikovatelj svjetla Aleksandar Čavlek, a oblikovatelj tona Saša Predovan. U podjeli su glumci riječke Hrvatske drame Olivera Baljak, Jelena Lopatić, Tanja Smoje, Marija Tadić, Aleksandar Cvjetković, Edi Ćelić, Dean Krivačić, Jasmin Mekić, Nikola Nedić, član Talijanske drame riječkog HNK Giuseppe Nicodemo, a velike uloge Michelangela u prvom činu predstave te Redatelja u drugom činu pripale su Rakanu Rushaidatu (Zagrebačko kazalište mladih) te Jerku Marčiću (Kazalište Kerempuh). U predstavi sudjeluje i Kor fanatika koji čine dubrovački zboristi: Lovro Barišić, Magdalena Kačić Barišić, Jelena Beželj, Mario Bogdanović, Mislav Ćimić, Barbara Horvat, Antun Končić, Barbara Ogresta, Lukrecija Prcela, Dea Qivlaku, Ljubo Radić, Tanja Šimunović, Ivana Tasovac, Antonio Težak, Slobodan Varezić i Petar Vlašić, a vodi ih Maja Marušić.

Michelangelo će na 69. Igrama imati ukupno pet izvedbi, od 27. do 31. srpnja. Prijevoz brodom na otok Lokrum uključen je u cijenu ulaznice. Brodovi polaze iz stare gradske luke u 20.30 i 20.45. Ulaznice za sve izvedbe dostupne su na blagajni Igara u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1), svakim danom od 9 do 21.30 sati kao i u staroj gradskoj luci, dva sata prije najavljenog početka. Svi stanovnici Dubrovačko-neretvanske županije ostvaruju popust od 30% za kupnju ulaznica na prodajnim mjestima.

A.Čakić

Popularni Članci