PROJEKT RESPECT THE CITY 'Turizam trebamo promatrati dugoročno, ne smijemo postati žrtvama svog vlastitog uspjeha'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović, Grad Dubrovnik
Inicijalni sastanak Savjetodavnog vijeća projekta Respect The City uz nazočnost gradonačelnika Grada Dubrovnika Mata Frankovića, zamjenice gradonačelnika Jelke Tepšić i državnog tajnika u Ministarstvu turizma Frana Matušića održan je danas u Velikoj vijećnici Grada Dubrovnika.

Voditelj projekta Ranko Milić, priznati ekspert za pitanja održivog turizma i savjetnik za strateški, projektni, poslovni i institucionalni razvoj, brojnim dionicima privatnog i javnog sektora uključenim u ovo savjetodavno tijelo predstavio je osnovne postavke inicijative kao i mogućnosti uključenja u projekt te u konačnici izložio Akcijski plan za razbolje 2018. – 2020. godine.

Članovima Savjetodavnog vijeća putem upitnika omogućeno je davanje pisanih komentara i primjedbi na svaki pojedini aspekt programa te se od njih očekuje da aktivno sudjeluju u stvaranju sektorskih radnih skupina koje će ponuditi mjere rješavanja hitnih problema, dijelom primjenjivih i u 2018. godini. Osnovna namjena Savjetodavnog vijeća jest definirati prioritetne kratkoročne, srednjoročne i dugoročne ciljeve održivog razvoja turizma.

„Postoje kratkoročne mjere koje i sami uvodimo poput razgovora s cruise kompanijama, ali turizam kao našu temeljnu gospodarsku granu trebamo promatrati dugoročno i ovaj projekt pomoći će nam da dođemo do jasnih strateških odrednica. Ono što je ključno jest da ne smijemo postati žrtvama svog vlastitog uspjeha, a rješenje problema je na nama“, kazao je gradonačelnik Mato Franković.

„Vi ste nositelji ovog projekta i donosite stručnu, ali i političku čvrstinu koja će biti jamac da se odluke koje donesemo provode bez obzira tko je na čelu grada“, poručio je.

Zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić ovom prilikom izvijestila je Savjetodavno vijeće da je nakon provedenih usuglašavanja, u kojima su sudjelovali i klubovi vijećnika, izrađena finalna verzija Strategije razvoja turizma Grada Dubrovnika te da će ista uskoro biti upućena Gradskom vijeću na raspravu i donošenje.

Podsjetimo, prepoznajući potrebu hitnog, ali i sustavnog djelovanja prema održivijim modelima razvoja grada i njegovog turizma, Grad Dubrovnik je pokrenuo inicijativu Respect the City, a sve u cilju pozicioniranja Dubrovnika kao međunarodne destinacije održivog i odgovornog turizma. Svoju punu realizaciju projekt će imati u 2019. godini, dok će se tijekom 2018. godine provoditi nekoliko probnih faza kako bi se adresirale sve mjere i aktivnosti unutar projekta koje će biti potrebno provesti.

Inače, sutra u 10 sati u Gradskoj vijećnici javnosti će biti predstavljen projekt Respect the City. 

Popularni Članci