RIZIK OD KATASTROFA Franković: 'Moramo planirati i očekivati najgore kako bismo mogli reagirati'

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: IB
Platforma hrvatskih županija i gradova za smanjenje rizika od katastrofa danas održava sjednicu Skupštine u vijećnici Grada Dubrovnika, a prisutne je na samom početku pozdravio gradonačelnik Mato Franković. 

"Na početku bih rekao kako mislim kako je najvažnije planirati i očekivati ono najgore kako bismo bili spremni ako se to dogodi. U više navrata posljednjih godina smo vidjeli kako brzo može doći do katastrofe, a jedan od primjera je sve ono što se događalo u Splitu stoga je itekako potrebna koordinacija i komunikacija žurnih službi. U Hrvatskoj postoje brojne službe koje su spremne odgovoriti na te zadaće. Jedno od najvećih otegotnih okolnosti je komunikacijski kanal, zato smo ugovorili cijeli sustav komunikacije putem odašiljača i veza, dali ga prometnim i komunalnim redarima, dio za vatrogasnu zajednicu, HGSS i slično. Neće se sve to riješiti s jednim komunikacijskim uređajem, ali to je sigurno korak naprijed," izjavio je Franković te dodao kako Dubrovnik napokon ima sirene za uzbunjivanje nakon duljeg vremena.

Naglasio je dobru suradnji s HGSS-om za koji će se, kako kaže, značajna sredstva osigurati i novim rebalansom proračuna. Osvrnuo se i na suradnju s JVP Dubrovački vatrogasci.

"Prije 50-ak dana smo usvojili novi kolektivni ugovor čime smo osigurali bolje i kvalitetnije financijske uvjete vatrogascima. Krenuli smo u nabavu vatrogasnog broda koji bi mogao biti korak naprijed ne samo po pitanju gašenja požara nego spašavanja na moru i intervencija na otocima. Za tu smo namjenu osigurali 4 milijuna kuna," dodao je gradonačelnik.

Prisutnima se obratila i zamjenica župana Žaklina Marević.

"Već sada je očito kako su nužne promjene kako bi se osigurala što veća učinkovitost civilne zaštite. Dubrovačko-neretvanska županija sudjeluje u platformi i brojnim projektima," kazala je.

Ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić u svom je govoru istaknuo kako stanje nije idealno, no kako je optimističan po pitanju izgradnje sustava civilne zaštite.

"Ova posljednja godina je bila izvanserijska. Možda mi se na početku mog mandata činilo kao je naša čaša poluprazna, ali nakon svega što sam vidio na terenu, čaša je više nego napola puna. Na terenu sam najbolje vidio sposobnosti naših operativnih snaga, bilo da je riječ o sezoni požara ili problemima kad su se počele topiti ogromne količine snijega. Govoreći o otapanju, u jednom trenutku smo u Jasenovcu sazvali Državni stožer civilne zaštite, bojali smo se kako nasipi neće izdržati. No, vrlo sam optimističan što se tiče našeg potencijala da zajedno izgradimo sustav civilne zaštite," kazao je Lozančić okupljenima.

Platforma hrvatskih županija i gradova za smanjenje rizika od katastrofa osnovana je kao udruga za opće dobro 2013. godine u Zadru od strane predstavnika 10 županija i pet gradova sjedišta županija među kojim je bio i Grad Dubrovnik.

Platformu trenutačno čini 26 redovnih i 3 podržavajuća člana:  Dubrovačko-neretvanska županija, Istarska županija, Karlovačka županija, Koprivničko-križevačka županija, Krapinsko-zagorska županija, Međimurska županija, Osječko-baranjska županija, Sisačko-moslavačka županija, Splitsko-dalmatinska županija, Šibensko-kninska županija, Varaždinska županija, Virovitičko-podravska županija, Vukovarsko-srijemska županija, Zadarska županija i Zagrebačka županija, zatim gradovi Čakovec, Dubrovnik, Gospić, Karlovac, Pazin, Rijeka, Sisak, Split, Varaždin, Zagreb te tri podržavajuća člana Grad Labin, Grad Biograd na moru i Grad Lepoglava.

Osnovana u potpunosti samoinicijativno radi lakšeg organiziranja, umrežavanja i koordiniranja aktivnosti u cilju utjecaja na smanjenje rizika od nastanka katastrofa i izgradnje funkcionalnog sustava zaštite i spašavanja u Republici Hrvatskoj, povećane mogućnosti izgradnje vlastitih kapaciteta za odgovor na katastrofe, prikladnijeg modela za apliciranje na  fondove Europske unije, Ujedinjenih naroda i drugih.

Popularni Članci