RODBINSKE VEZE SA ŠUICOM Otkrivamo pozadinu gradnje ogromne zgradurine poviše hotela Kompas

Autor: Maro Marušić Autori fotografija: Vedran Pervan
Početkom studenog stanari ulice Petra Svačića poviše hotela Kompas u Lapadu okupili su se na prosvjedu kako bi još jednom upozorili da će na kućnom broju 8 spomenute ulice niknuti ogromna zgradurina, koja će, kako kažu, smanjiti njihovu kvalitetu života, ali i stršati u okolišu.

Naime, investitor Vlaho Monković krenuo je s radovima na izgradnji nekretnine koja će imati čak šest etaža i isto toliko stambenih jedinica plus jednu poslovnu jedinicu (apartman), a bit će visoka skoro 20 metara.

-Ta će kuća, koja se nalazi ispod puta, kada se završi gotovo biti jednake veličine kao kuće koje se nalaze poviše puta, i u potpunosti će zakloniti bilo kakav pogled – rekao nam je susjed Dubravko Glavinić koji negoduje zbog ovakvog narušavanja okoliša.

Najluđe je u cijeloj priči što je Monkoviću za gradnju ovog zdanja uredno izdana građevinska dozvola u siječnju ove godine od strane gradskog ureda kojeg vodi pročelnica Silva Vlašić. Naime, građevinska dozvola izdana je prema GUP-u iz 2005. godine koji predviđa da je na tom mjestu dozvoljena M12 zona, odnosno zgrade od 6 etaža kakva će biti i Monkovićeva.

Te je godine, kada su se donosile izmjene GUP-a, gradonačelnica bila Dubravka Šuica. Zanimljiva je veza Šuice sa stanarima ove kuće. U ovoj kući su živjeli Jele i Ilija Monković (Jele je Vlahu Monkoviću tetka). Jele Monković i Dubravka Šuica su prve rodice, odnosno njihove majke bile su dvije sestre. Jele i Ilija Monković nisu imali djece.

-Nakon smrti gospara Ilije, Vlaho Monković je tetki Jeli kupio stan u Solitudu gdje ona sada živi, a on kreće u investiciju na nekoć njihovoj kući – pojašnjava rodbinske odnose Dubravko Glavinić.

Nameće se pitanje je li zbog rodbinskih odnosa bivša gradonačelnica pogodovala investitoru Vlahu Monkoviću? Kako god bilo, radovi na izgradnji lapadskog nebodera, kako susjedi zovu novu zgradurinu, počeli su, a činjenica je da će nova zgrada pokraj svih stršati u prostoru, te smanjiti kvalitetu života okolnim stanarima.

Nije problem samo estetika u ovoj priči, nego i kanalizacija. Brojne kuće koje se nalaze ovdje imaju velikih problema s otpadnim vodama, i boje se da će izgradnja čak šest novih stambenih jedinica dodatno pogoršati situaciju.

-Investitor će imati samo septičku jamu i bojimo se da će ona biti premala za čak šest novih stanova. Mogao bi se širiti nesnosan smrad – kaže nam susjed Zdravko Pušić.

Zbog svih ovih poteškoća s kojima se susreću, stanari su podignuli tužbu na Upravnom sudu u Splitu, a sudski spor je još uvijek u tijeku.

-Problem je što su zakoni takvi da dozvoljavaju gradnju i dok se spor pravomoćno ne riješi. Nije mi samo jasno kako investitor može graditi bez da je izvijesio tablu. Nigdje ne piše tko je projektant, tko gradi kući i tko investira – objašnjava Pušić koji se još uvijek nada da bi nadležne institucije mogle spriječiti devastaciju prostora.

Što se pak investitora tiče njemu je savjest čista. U izjavi za medije kaže kako radi sve po zakonu, koji možda nije najbolji, ali je dozvole dobio u skladu s njim.

-Ne samo da je Monković dobio mogućnost da radi zgradurinu od 19 metara visine, nego će i doći skroz blizu susjedne parcele, na samo jedan metar. Ukupno će zgrada imati čak 920 kvadrata – govori Glavinić.

Zanimljivo da je Povjerenstvo za ocjenu arhitektonske uspješnosti Grada Dubrovnika ovaj projekt ocijenilo kao „predominantan u prostoru i da je visinu zgrade potrebno uskladiti s ambijentalnim mogućnostima“, međutim, kako stoji u građevinskoj dozvoli, investitor i glavni projektant ovu ocjenu nisu prihvatili, jer mišljenje Povjerenstva nije obvezujuće za investitora ukoliko je glavni projekt u skladu sa Planom, a u ovom slučaju je projekt investitota Vlaha Monkovića u skladu s planom koji je donesen u vrijeme kada je grad vodila prva rodica njegove tetke.

Što se pak parkinga tiče, koji je ogroman problem u ulici Petra Svačića, navodi se kako će zgradurina Vlaha Monkovića imati sedam parkirnih mjesta u garaži, još dva na njegovoj parceli, a za tri nedostajuća, investitor je Gradu Dubrovniku platio naknadu.

Saga oko 'Lapadskog nebodera' se nastavlja i Dubrovački dnevnik će nastaviti izvještavati o ovom mastodontskom projektu u Lapadu.

Popularni Članci