OŠTRA REAKCIJA Rossetti: 'Vlahušić bi i dalje bio gradonačelnik da se nije dirnuo u novac DPDS-a, ali meni ne mogu ništa'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Gradski vijećnik Dubrovačke stranke Rikard Rossetti na prošloj sjednici Gradskog vijeća upitao je zašto bi Društvo prijatelja dubrovačke starine ulagalo u obnovu tvrđave na Prevlaci u Konavlima dok je valobran Kaše u jako lošem stanju.

Rossetti je kazao kako ne podržava obnovu tvrđave koja bi koštala oko deset milijuna kuna od strane DPDS-a jer to prema njegovom mišljenju nema nikakve veze s dubrovačkom prošlošću, a i nalazi se u susjednoj općini. Međutim, glavni razlog njegovog nepodržavanja leži u činjenici kako postoje brojni dijelovi Grada koji su u jako lošem stanju poput valobrana Kaše kojega je potrebno obnoviti. 

"Ako već želite obnavljati onda imate Kaše koje nam se raspadaju pred očima, ili tvrđavu na Srđu?", kazao je Rossetti na sjednici Gradskog vijeća na što mu je gradonačelnik Franković odgovorio kako nema ništa protiv toga da DPDS dio novca od zidina utroši na obnovu tvrđave na Prevlaci jer je ona prema njegovom mišljenju jedan od simbola hrvatske državnosti.

Na svom Facebook profilu Rossetti se sinoć osvrnuo na medijske napise i komentare u javnosti koji su se u međuvremenu pojavili na tu temu.


"Nemam ništa protiv obnove spomenika iz doba Republike na cijelom povijesnom prostoru bivše Republike, pa tako nemam primjedbu na obnovu Soko grada u Konavlima kao ni na obnovu Kneževog dvora u Slanome, a pogotovo ne na obnovu stonskih zidina. Sve to su simboli slavne dubrovačke povijesti čiji smo ponosni baštinici, ali tvrđava na Prevlaci to ipak nije", naveo je Rossetti te dodao kako "živimo u demokratskoj državi u kojoj su meni osobno birači dali povjerenje da u Gradskom vijeću u njihovo ime i za njihov interes postavljam pitanja i otvaram teme za koje smatram da su bitne".

"NISAM DUŽN ŠUTATI, IMAM PRAVO PROPITKIVATI I SLOBODNO GOVORITI"

"Upoznat sam s običajima zakletve za šutnjom čije se kršenje kažnjava pretjeranom kaznom, što je običaj koji se nekoliko stotina kilometara južnije od nas zove „omerta“, ali on se ipak odnosi samo na članove izvjesnih organizacija. S obzirom na to da nisam član nijedne takve organizacije, mislio sam i mislim da nisam dužan šutati, da mi se ustavno pravo da slobodno govorim i propitkujem ne može oduzeti i da me nitko zbog toga nema pravo prekomjerno kažnjavati. Pogotovo kao demokratski izabranom predstavniku građana", navodi gradski vijećnik Rossetti te dodaje kako je prema njegovom mišljenju pitanje građanima bilo zanimljivo.

"Svjedoči činjenica da su mi, otkad sam postavio pitanje o nelogičnosti prioritetnog ulaganja dubrovačkog novca u austrijsku tvrđavu na Prevlaci, prišli brojni građani iskazujući potporu mom stavu, pa je i u radijskoj emisiji urednica pokazala interes za tu temu te je na njeno pitanje, stav gotovo identičan mom, iznio i bivši gradonačelnik Vido Bogdanović. Štoviše, takav stav su mi potvrdili i neki članovi Društva prijatelja dubrovačke starine te je čak i na tijelima te udruge vođena rasprava o opravdanosti tog ulaganja", piše Rossetti.

"Kritičkom umu bilo bi zanimljivo primijetiti da Društvo ne želi obnavljati Kaše ili povijesnu kanalizaciju jer bi tamo, po zakonu, mogli biti samo donatori, a ne i investitori, što sugerira da plaćaju prema situacijama koje potpiše investitor, a ne prema onima koji potpisuje vodstvo Društva. Ali kada se ulaganja odvijaju daleko od očiju javnosti i još dalje od transparentnog postupka nabave čiji su Vodovod i ŽLU obveznici, onda su spremni potrošiti desetke milijuna kuna na austrijskoj tvrđavi, koja ponavljam, nema nikakve veze s Republikom i s „dubrovačkom starinom“. I to se ne smije kritizirati ni propitivati?", zapitao se Rossetti.

"Zidine su svjetska baština što dokazuje i ogroman broj posjetitelja, ove godine će ih biti oko 1,2 milijuna sa zaradom od cca 150 milijuna kuna.A zidine su gradili mnogi pa naravno i svi podanici bivše Republike, ali one su dubrovačke uvijek bile i uvijek će biti. Je li Onofrijeva fontana Napuljska jer je gradio Onofrio della Cava. Minčetu je gradio stranac i da dalje ne nabrajam sve što su gradili stranci a Dubrovčani plaćali, ali sve je dubrovačko. Na Prevlaci nije", smatra Rossetti.

"BARJAKU NIJE POTREBNA PODLOGA OD 10 MILIJUNA KUNA"

"Ukazati na to što bi se na obnovljenoj tvrđavi ponosno vijorio hrvatski barjak po meni znači da se sad dok tvrđava nije obnovljena ne vijori ponosno. Barjak se vijori na svom jarbolu, te mu za vijorenje nije potrebna „podloga“ od nekoliko desetaka milijuna kuna. Ako ipak žele da se barjak ponosno vijori neka još jednom pokušaju sanirati Orlandov stup na koji se poslije njihove sanacije ne može vijoriti ni hrvatski ,ni barjak Sv.Vlaha, a ni barjak Libertas za vrijeme Igara. Sad koliko znamo na postojećem standalu ne vijori nikakav barjak jer bi se Orlando po jačem vjetru mogao rasuti", ukazao je Rossetti.
"Kad se popravi sve u Dubrovniku, a posebno prioriteti kao što je stara gradska kanalizacija i Kaše, ako ostane novaca, neka Društvo ulaže tamo gdje misli da treba, ali uvijek uz suglasnost Gradskog vijeća, jer je to novac svih građana grada Dubrovnika, a vijećnici demokratski izabrani predstavnici tih istih građana", naveo je Rossetti dodavši kako i dalje misli da "novac potrošen na austrijskoj tvrđavi na Prevlaci treba uložiti u gradske prioritete".

"Najjadnije od svega je dovoditi mene u kombinaciju nastavka politike Andra Vlahušića, kao da samo on ima pravo kritički promišljati o radu udruge građana Društvo prijatelja dubrovačke starine. On je to doista radio, ali nije time valjda uskratio svim ostalim građanima i političarima da se bave temom trošenja novca uprihodovanog na dubrovačkim zidinama", mišljenja je Rossetti.

"DOBIO SAM SAVJET DA SE PRIPAZIM"

"Andro Vlahušić je bio gradonačelnik, a ja sam gradski vijećnik. Andro bi možda i sad bio gradonačelnik da se nije dodirnuo u novac koji je vodstvo DPDS-a zarađivalo na zidinama. Andra je trebalo maknuti i to se napravilo s namještenom kaznenom prijavom i smiješnom osudom za novac koji je društvo posudilo firmi koja je uredno vratila novac uz zakonitu kamatu. Ali ni to nije bilo dovoljno pa je za svaku sigurnost trebalo maknuti Vlahušića i posebnim zakonom, što im je na kraju i uspjelo. A nitko ne kaže da do dolaska Vlahušića Društvo nije ništa uplaćivalo u gradsku kasu. Zahvaljujući Vlahušiću, grad će ove godine od zidina dobiti šezdesetak milijuna kuna uprihodovanih na svojoj vlastitoj imovini. Međutim u Društvu su već unaprijed znali da bi Vlahušić po isteku ugovora 2019. godine tražio za grad i više jer je uvijek smatrao da je grad i građani Dubrovnika vlasnik zidina. Zato mu je zabranjeno političko djelovanje, kao što se sada, ovim tekstom, ali i porukama od članova Društva, pokušava ograničiti i moje političko djelovanje jer sam se dotakao teme koja je očito zabranjena. Na moje pitanje koje sam postavio na Gradskom vijeću dobio sam od velikog broja građana pozive, pohvale i nikad se nijesam više zaustavljao s građanima koji su mi uputili čestitke, jer sam se usudio, kako kažu, taknuti u osinje gnijezdo", napisao je gradski vijećnik Rossetti.

"Dobio sam savjete da se pripazim, ali ne znam zašto. Možda sam im ja sad opasniji od gradonačelnika Vlahušića kojeg su se efikasno riješili, jer meni ne mogu ništa. Ne mogu me smijeniti iz Vijeća, ne mogu me ušutkati, a ja ću i dalje postavljati pitanja od interesa građana i to ne samo DPDS-u. Međutim, obzirom na „pretjeranu kaznu“ s početka ovog teksta, morat ću samo dodatno pripaziti kad idem preko pješačkog prijelaza", zaključio je gradski vijećnik Dubrovačke stranke Rikard Rossetti.

Popularni Članci