RUŠEVNA KUĆA ILI 'ZLATNA KOKA'? Pitali smo stručnjake koliko zapravo vrijedi Čačićeva kuća ispod zidina (FOTO)

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
Popunjavanje imovinskih kartica ovih dana je izazvalo brojne polemike u javnosti, a za oko je svakako zapela i imovinska kartica varaždinskog župana Radimira Čačića. 

Čačić, između ostalog, posjeduje nekretninu na vrlo atraktivnoj lokaciji u Dubrovniku, u ulici Na Andriji, ispod samih zidina. Ipak, iako na vrlo atraktivnoj lokaciji, zdanje je u ruševnom stanju te je vidljivo kako mu je potrebna temeljita obnova. Premda je riječ o gradu u kojem je cijena kvadratnog metra nekrenine vrtoglavo visoka i kreće se oko četiri ili pet tisuća eura te se nalazi u samom srcu Dubrovnika, Čačić je u svojoj imovinskoj kartici naveo tržišnu vrijednost od 1142 eura po kvadratu što je cijena za koju se ni u okolici Dubrovnika ne može kupiti nekretnina, a kamoli u samom centru grada. Dubrovački dnevnik kontaktirao je bolje upućene koji se bave biznisom povezanim s nekretninama te su prokomentirali je li to realna tržišna cijena za ruševno zdanje podno zidina koje posjeduje Čačić. 

Većina osoba koje se bave tržištem nekretnina, a koje smo kontaktirali, nisu htjeli komentirati javno cijenu, a svi su kazali kako bi ipak trebali ući u kuću, vidjeti u kojem je stanju njena unutrašnjost te kakva je situacija po pitanju imovinsko-pravnih odnosa što su faktori koji bitno utječu na cijenu. No, kazali su kako im se čini kako je navedena cijena nešto niža od stvarne tržišne cijene. Jedna osoba naglasila je kako ipak nije riječ o prevelikom odstupanju i kako se navedeno zdanje ne bi moglo prodati po prosječnoj cijeni jer je potrebna temeljita adaptacija koja također košta, a za koju je potrebno ishodovati i potrebne suglasnosti. Ipak, tvrdi kako vjeruje kako bi cijena od 2 tisuća eura po kvadratnom metru bila nešto realnija od one navedene u Čačićevoj imovinskoj kartici. 

Stručnjak za tržište nekretnina, koji je ovim putem želio ostati anoniman, za Dubrovački dnevnik je kazao kako je nezahvalno 'na slijepo' procijenjvati vrijednost nekretnine s obzirom na to kako se radi o vrlo složenoj proceduri koja je uređena Pravilnikom i Zakonom. 

"U ovom slučaju 'bubanje iz glave' ne dolazi u obzir. Procjena vrijednosti nekretnine je vrlo složena procedura koju je potrebno provesti kako bi se došlo do procjene. Važno je u obzir uzeti ima li nekretnina urednu dokumentaciju i dozvole, u kakvom je stanju, starost nekretnine... Zakon nalaže minimalno tri procjene, neozbiljno je davati tako površne paušalne ocjene bez temeljitog utvrđivanja parametara kojima se dolazi do tržišne vrijednosti nekretnine," izjavio je za Dubrovački dnevnik. 

Sličnog mišljenja je i Zvonimir Franić čija tvrtka Domino nekretnine ima bogato iskustvo na tržištu nekretnina. 

"Potrebna su velika ulaganja u predmetnu nekretninu, a tržišna cijena je širok pojam. Nekretnina vrijedi onoliko koliko je netko spreman dati za nju i vjerujem kako je Radimir Čačić u svojoj imovinskoj kartici naveo realnu cijenu. Nekretnina je u zaista lošem stanju, riječ je o kućici od nekakvih 60,70 kvadratnih metara. Nije to dvorac, nije nikakva vila nego kuća u ruševnom stanju. Točno je kako je nekretnina u srcu Dubrovnika, ali nije isto je li to Na Andriji ili na Stradunu. Potrebna joj je adaptacija, a cijena građenja je skupa. Nije isto je li dolazite na Stradun s kamionom i dovozite materijal ili nosite svaki kamen na leđima ispod zidina. Također, nije isto nalazi li se nekretnina na Prijekome gdje imate 10 skalina ili Na Andriji gdje imate 100 i nešto skalina," izjavio je Franić za Dubrovački dnevnik. 

Iz agencije 'Dominium travel' mišljenja su kako bi, ako bi se Čačić odlučio na adaptaciju, to zasigurno bila vrlo isplativa investicija. Kako kažu, ona bi se isplatila već nakon sedam godina što je odlična vijest s obzirom na tržišne prilike u Hrvatskoj. 

"Vjerujemo kako bi trebalo uložiti minimalno 100 tisuća eura u obnovu i potrebne suglasnosti, što je i dalje oko 1 300 eura po 'kvadratu'. Pretpostavljamo kako bi unutra mogle stati tri sobe i kako bi se mogla ostvariti minimalna godišnja dobit od 30 tisuća eura i to bez da vlasnik išta radi po pitanju iznajmljivanja nego da za tu svrhu unajmi agenciju koja bi odradila taj posao. Dale, 30 tisuća kuna eura minimalne, 'čiste' dobiti na kraju godine," odgovorili su. 

Podsjetimo, Čačić je kazao kako je nekretninu kupio 1997. godine, a 'kvadrat' je tada platio 450 eura. 

Popularni Članci