S TERENA O TRAGEDIJI U HE PLAT Pavličević potvrdio kako su drugo tijelo sinoć pronašli mještani, krenuo očevid (FOTO/VIDEO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Održana je konferencija za medije ispred Hidroelektrane Dubrovnik povodom jučerašnje nesreće koja se dogodila u tim prostorima, a rezultirala je tragičnom smrću dvojice djelatnika dok se za jednim još uvijek traga.

Danas su govorili predsjednik uprave HEP-a Frane Barbarić, načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević i županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović.

"Htio bih iskazati iskrenu sućut obitelji tragično stradalih naših kolega, djelatnicima Hidroelektrane Dubrovnik koji su zajedno s njima činili jednu veliku obitelj i prenijet im iskrenu sućut svih ostalih kolega iz HEP-a i kazati da su naše misli s obiteljima tragično stradalih kolega. Također, želim zahvaliti članovima kriznog stožera na nesebičnoj brizi i iskazanom angažmanu u saniranju svih posljedica uzrokovanih havarijom koja se dogodila jučer, a imala je tragičan završetak. Od jučer rano popodne sam ovdje sa najužom upravom HEP-a i na terenu pružamo maksimalnu pomoć svim službama, stavili smo se na raspolaganje i kriznom stožeru i aktivno sudjelujemo u sanaciji posljedica," kazao je Frane Barbarić iz HEP-a te dodao kako još uvijek nisu poznati točni uzroci požara.

"Ne bih htio prejudicirati o tome što se dogodilo. Kolege iz Državnog odvjetništva izvode stručne izvide, a sve ostalo su samo špekulacije," kazao je Barbarić.

Načelnik Pavličević je pojasnio najnovije informacije o potrazi.

"Mogu potvrditi da se potraga nikad nije prekidala i da se jutros nastavila sa punim intenzitetom s više desetaka policijskih službenika, kao i ostalih službi poput GSS-a, javnih vatrogasnih postrojbi, medicinskog tima, a i sami mještani pomažu," naglasio je Pavličević.

Obzirom na pronalazak tijela I.Z. jučer prije 22:00 sata, Pavličević je kazao kako se potraga širi.

"Potraga se proširila na župski i cavtatski akvatorij i dalje će se širiti ako to vremenski uvjeti budu dozvoljavali. Uključena je i Lučka kapetanija, koja je izdala određene obavijesti svim plovilima da povećaju oprez," kazao je Pavličević i potvrdio kako su tijelo nesretnog I.Z. zapravo pronašli mještani odnosno da je policiji dojavio jedan mještanin kako je tijelo pronađeno.

Očevid je krenuo jutros u 10:00 sati, potvrdio je to Pavličević, a provodi ga Državno odvjetništvo u Dubrovniku.

Špekulacije koje su se pojavile kako je požaru prethodila eksplozija Pavličević nije potvrdio.

"Požar je u potpunosti pod kontrolom, ali ovdje smo iz preventivnih razloga, posebno jer uzrok još nije poznat. Obišli smo sve zajedno s policijom. ogromna količina dimnog vala je krenula prema onima koji su bili unutra pa je došlo do neke reakcije, možda ne eksplozija, ali je nešto taj dim uzrokovalo. ogoromne količine čađe na svim katovima," kazao je Simović. 

Simović je kazao kako su tri djelatnika koja su otišli u odvodni kanal vjerojatno i bili svjesni da je upitno hoće li preživjeti jer je dotok vode još uvijek bio velik. Kazao je i kako mu je ovo jedna od najtežih intervencija.

"Pet katova, a ništa se ne vidi na niti jednom katu, uspjeli smo doći do svakog dijela, od otvora, kuhinjica, spreme pa se garderoba zapalila. Bila je jako zahtjevna intervencija, a žurili smo kako bi unesrećene našli što prije," ispričao je Simović te se osvrnuo na trojicu unesrećenih koji su se pokušali spasiti od dima dok su bili u tunelu.

"U tom prostoru su bila dva aparata za zrak koja omogućuju nesmetano disanje, oni su uzeli aparate i koristili ih, a vjerojatno su pokušavali nešto i ugasiti. U takvoj situaciji zraka ima do 30 minuta, a posebno ako ste uzbuđeni i ubrzano dišete," izjavio je Simović.

Simović se osvrnuo i na mogući izvor požara odnosno mjesto odakle je sve i krenulo.

"Nama je termokamera pokazala da je najveći izvor topline u strojarnici, iza konrolnog punkta, tu je bilo oko 260 stupnjeva, ali ekipa za očevid je dole pa će utvrdit," objasnio je Simović.

 

Popularni Članci