IZBJEGNUTA KATASTROFA NA STRADUNU Masnoće došle do vrha kanala, Vodovod će raditi i noću!

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: Grgo Jelavic/PIXSELL
Grad Dubrovnik i Vodovod Dubrovnik započeli su izvođenje projekta cjelovite sanacije kanala mješovite odvodnje u povijesnoj jezgri. 

Investicija se u prvoj fazi sastoji od istražnih radova, sukladno prethodnom odobrenju i posebnim uvjetima izdanim od strane Konzervatorskog odjela u Dubrovniku. Trenuto se radi na Stradunu, na dijelu kanala u dužini od 30 metara, a više o tome za Dubrovački dnevnik je kazao član Uprave Vodovoda Vicko Begović.

- Proteklih godina smo imali tešku situaciju koja se pogoršavala posebno ljeti jer su se taložile velike količine masnoća u kanalu. Bili smo u iščekivanju da će uskoro, ako se nešto ne poduzme, doći do izbijanja otpadnih voda na Stradun. Iz tog razloga smo ove godine završili s projektnom dokumentacijom koju smo prezentirali Konzervatorima i dobili suglasnost koja podrazumijeva da kroz 30 do 40 metara kanala obavimo istražne radove i na osnovu toga predstavimo model kako sanirati kanal ispod Straduna - pojasnio je Begović.

Tako su otvorene trenutno tri rupe, kod Orlandovog stupa i Cele te jedna u Getaldićevoj ulici. Nakon snimanja postojećeg stanja, Begović je najavio početak čišćenja i izvlačenje mulja.

- Kanal je visine 140 centimetara, a 110 centimetara je bio ispunjen talogom što znači da je ostalo samo malo slobodnog prostora za protok, a to je nedovoljno kada su velike oborine uslijed čega je dolazilo do poplava. Za sad računamo kako bi mogli izbaciti 30 kubika materijala iz te dionice nakon čega bi išli sa sanacijom postojećih zidova kanala i fugiranjem, a na dno bi se postavila kineta - glatka porculanska podloga koja bi osiguravala odvodnju i onemogućila nakupljanje materijala u budućnosti - kazao je Vicko Begović iz Vodovoda Dubrovnik. Nakon toga bi se izradio izvedbeni projekt koji bi bio prezentiran konzervatorima, a uz njihovu konačnu suglasnost bi se išlo na sanaciju cjelokupnog kanala ispod Straduna čija je dužina oko 290 metara.

- Ako bi dobili sva potrebna odobrenja mislim da bi čak na jesen mogli ići s radovima konačne sanacije. Krenuli bi u ozbiljan posao odmah nakon turističke sezone do Božića i Nove godine pa onda opet početkom iduće godine. Svakako, cilj je da se što više posla odradi u periodima kad nema previše ljudi - rekao je Begović dodavši kako bi se tada Stradun otvorio na još tri do četiri mjesta uz postojeća tri otvorena.

O rokovima prve faze radova istaknu je kako bi trebali trajati oko 60 dana, a moguće je kako će doći do probijanja roka zbog vremenskih neprilika poput kiše.

- Bit ćemo zadovoljni ako očistimo i osposobimo ovaj najkritičniji početni dio koji je najniža točka na Stradunu jer tu uvijek poplavi za vrijeme velikih oborina. Ne možemo sa sigurnošću garantirati ako dođe do izbijanja u sporednim ulicama, ali to je minimalno jer neće doći do velikog kolapsa poput onog na Stradunu - kazao je Begović te najavio intenzivnije radove ovih dana pa čak i noću jer je cilj obaviti posao prije dolaska velikog broja turista.

Popularni Članci