ŠEST TISUĆA KVADRATA NA ATRAKTIVNOJ LOKACIJI Ovo je zemljište koje je Država poklonila Crkvi, je li se moglo drugačije iskoristiti? (FOTOGALERIJA)

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
Ministar državne imovine Goran Marić i dubrovački biskup mons. Mate Uzinić prije nekoliko dana potpisali su Ugovor o darovanju zemljišta Dubrovačkoj biskupiji vrijednog gotovo 18 milijuna kuna za potrebe izgradnje crkve i pastoralnog centra.

Riječ je o tri čestice ukupne površine 6 222 kvadratna metra koje su smještene na atraktivnoj lokaciji u Solitudu, u blizini kampa Solitudo, ispod Ulice Vatroslava Lisinskog. Kako stoji u odluci Vlade, Biskupija jedino snosi troškove procjene tržišne vrijednosti nekretnine u iznosu od oko 4 300 kuna. Kako je obrazloženo u odluci, vrijednost darovanog zemljišta umanjit će obveze Republike Hrvatske prema Katoličkoj crkvi s osnova oduzete imovine u vrijeme Jugoslavije.

Podsjetimo, prvotno je za izgradnju pastoralnog centra i crkve bilo namijenjeno zemljište na glavici Babinog kuka, no na traženje Grada, a za potrebe izgradnje nove zgrade Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik, Biskupija je odustala od te lokacije u zamjenu za neku drugu u tom dijelu Lapada.

Predmetno zemljište danas je zapušteno, obraslo šikarom, no to ne umanjuje njegovu vrijednost. Naime, radi se o zaista atraktivnoj lokaciji u čijoj blizini se nalaze stambene zgrade, apartmanska naselja i plaže, a u skoroj budućnosti će se graditi i stanovi za mlade obitelji te vrtić za djecu. Stoga se postavlja pitanje je li se navedeno zemljište moglo drugačije namijeniti, primjerice za izgradnju stanova za dubrovačke obitelji.

 Iz Biskupije najavljuju kako će oformiti novu Župu, a svakako je u cijeloj priči pozitivno to što će se rasteretiti Župa svetog Mihajla.

Popularni Članci