SJEDNICA SKUPŠTINE TURISTIČKE ZAJEDNICE Izabrani članovi Turističkog vijeća i Nadzornog odbora, prezentirani rezultati poslovanja (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Izborna sjednica Skupštine Turističke zajednice grada Dubrovnika održana je danas u hotelu Kompas.

Sjednicu je otvorio gradonačelnik Mato Franković koji je zahvalio prisutnima na uspješnoj i rekordnoj turističkoj sezoni 2017. 'Zaista vam svima od srca zahvaljujem na svemu što činite za dubrovački turizam. Za nama je rekordna 2017. godina, a nadam se kako će 2018. biti još bolja. Također, želim vam zahvaliti na svesrdnoj pomoći i podršci u realizaciji ovogodišnjeg Zimskog festivala', istaknuo je Franković.

Nakon uvodnih riječi gradonačelnika, krenulo se na dnevni red koji je jednoglasno usvojen.

Prva točka bio je izbor zapisničara i ovjeravatelja zapisnika. Daria Dražeta jednoglasno je izabrana za zapisničarku dok su uvjeravateljima imenovani Daniel Marušić i Katarina Dumančić.

Nakon utvrđivanja kvoruma, prešlo se na donošenje Poslovnika o radu Skupštine koji je verificiralo svih 24 prisutnih članova.

Središnja točka Dnevnog reda bio je izbor članova Turističkog vijeća i Nadzornog odbora Turističke zajednice. Prijedlog za članove Vijeća, odnosno Nadzornog odbora iznijela je kandidacijska komisija koju su činili gradonačelnik Franković te Marin Gulan i Sandra Kunica.

Za Turističko vijeće predloženo je osam članova, i to: Tomislav Dumančić (Valamar), Sandra Kunica (Rixos), Katija Jerković (ALH), Stanko Ljubić (Globtour), Daniel Marušić (Dubrovnik travel), Tonči Bitanga (ugostitelj), Nino Dubretić (Direct booker) i Mario Matković (Hilton). Članovi su jednoglasno potvrđeni.

Također jednoglasno je prihvaćen prijedlog za imenovanje članova u Nadzorni odbor. Imenovani su Hrvoje Jelić i Nike Kukrika, a trećeg člana predlaže Turistička zajednica Dubrovačko neretvanske županije.

Po izboru članova u navedene funkcije, predstavljeno je financijsko poslovanje Turističke zajednice grada Dubrovnika.

Direktorica Turističke zajednice grada Dubrovnika Romana Vlašić istaknula je kako je financijsko poslovanje od početka 2017. bilo pozitivno i pratilo realizaciju planiranih aktivnosti. Ukupni porast prihoda bit će ostvaren 11 posto više od planiranog, a do kraja godine će rasti i boravišna pristojba, i to za osam posto. Ukupni ostvareni prihodi iznose 22 887 508 kuna.

U skladu s važećim planom, povećani su i ukupni rashodi, i to za devet posto te iznose 22 432 061, uz proračunsku rezervu od 455 447 kuna.

Inače, najveći iznosi na strani prihoda su od boravišne pristojbe i iznose 13 milijuna kuna, a prihodi od turističke članarine procjenjuju se na 4 700 000 kuna.

Na rashodovnoj strani najviše je utrošeno na administrativne poslove, i to 5 468 295 kuna, na dizajn vrijednosti potrošeno je 5 664 797, a na komunikaciju vrijednosti 4 285 978 kuna.

Prezentirani su i rezultati i brojnosti gostiju te ostvarenom broju noćenja, odnosno dolazaka. U odnosu na 2016. godinu, Dubrovnik je ostvario 18 posto više dolazaka te 16 posto više noćenja. Najveći porast bilježe privatni iznajmljivači, i to 29 posto, dok je u hotelskom smještaju ostvareno šest posto više noćenja.

Top listu država iz kojih dolaze posjetitelji u prvom dijelu godine predvode turisti iz Velike Britanije sa 165 161 noćenja, a na drugom mjestu su turisti iz Sjedinjenih Američkih Država s ostvarenih 98 782 dolazaka. Slijede turisti iz Francuske, Njemačke, Španjolske, Hrvatske, Australije, Koreje, Italije, Japana, Kanade, Švedske i Kine.

Najavljen je i plan za 2018. godinu, a najvažniji strateški ciljevi su nastavak aktivnosti na kreiranju ponuda i programa, aktivnosti za uspostavljanje novih direktnih letova s naglaskom na predsezonu i posezonu, promocija destinacije, nastavak realizacije projekata u selektivnim oblicima turizma (ruralni, kongresni), podizanje sveukupne ponude u destinaciji i sudjelovanje u EU projektima.

Popularni Članci