SKANDAL U SUSJEDSTVU Dok se Dubrovčani prisjećaju najtežih ratnih stradanja, Trebinjci obilježavaju godišnjice 'hrvatske agresije'

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Pavo Urban
Dubrovnik se ovih dana prisjeća jednog od najžešćih napada na Grad. 

Kao što je poznato, bilo je to 6. prosinca 1991. godine kad je živote izgubilo više civila i branitelja, a ostatak Dubrovčana koji su bili taoci u vlastitom Gradu proživljavali su granatiranja i rušenja, strahujući kako će u njihov grad ući agresori, oduzeti im živote i nauditi njihovim najmilijima.

Za brojne Dubrovčane koji se dobro sjećaju ratnih dana, razdoblje od 1. listopada pa do prosinca je izuzetno teško. Bilo je to razdoblje odsječenosti od svijeta. Bez vode, struje, bez dovoljno hrane, Dubrovčani su brojne dane provodili u podrumima i skloništima, a branitelji na položajima. Prosinac je nosio poznati 6. 12. koji se danas obilježava kao Dan branitelja Dubrovnika. Studeni je bio posebno težak jer su se upravo tada, po mišljenju brojnih građana, odvijali najteži napadi na Dubrovnik, a brojni su branitelji i civili izgubili živote upravo u studenom. No, listopad je bio ružno buđenje iz jednog lijepog sna. Dubrovčani nisu vjerovali kako bi mogli postati žrtve rata. Mnogi od njih su smatrali kako nitko neće napasti svjetski poznat grad, pod zaštitom UNESCO-a. No, dogodilo se upravo to; 1. listopada krenuo je napad na dubrovačko područje i rat je stigao tamo gdje su mnogi mislili kako je to nemoguće.


Upravo na dan kad se Dubrovčani prisjećaju početka napada na Dubrovnik, oni koji su na njega izvršili agresiju obilježavaju dan 'agresije na Općinu Trebinje'. Tko god je bio u Dubrovniku tog 1. listopada 1991. godine, znao je kako je u Gradu nedostajalo svega, pa i osnovnih sredstava kojima bi se branilo grad i pomagalo ranjenicima tako da je priča o napadu na Trebinje u isto vrijeme nevjerojatna i smiješna.

Ipak, dio Trebinjaca je i ove godine 1. listopada obilježilo 'početak hrvatske agresije na Trebinje', polagali su vijence, a predsjednik trebinjske Organizacije boraca Pero Mišeljić kazao je kako je 'Trebinje branilo svoj teritorij' i kako 'nisu izvršili agresiju na nikoga'. Vijence je položio i predsjednik Skupštine Trebinja Dragoslav Banjak.

Podsjetimo, na Međunarodnom sudu za ratne zločine zbog zločina počinjenih tijekom napada na područje bivše Općine Dubrovnik optuženi su Veljko Kadijević, Blagoje Adžić, Borisav Jović i Aleksandar Vasiljević. General Pavle Strugar je osuđen na jedinstvenu kaznu od osam godina zatvora zbog svoje uloge u granatiranju grada. Kazna je kasnije smanjena, a Strugar je pušten na slobodu nakon služenja dvije trećine kazne. Miodrag Jokić (zapovjednik 9. vojno-pomorskog sektora Boka) je osuđen na sedam godina zatvora, a nakon odsluženja dvije trećine kazne je pušten na slobodu. Optužen je i Vladimir Kovačević (zapovjednik trećeg bataljuna 472. Motorizirane brigade JNA iz Trebinja) optužen je zajedno sa Strugarom, ali je njegov slučaj zbog navodne procesne nesposobnosti zbog dijagnosticirane duševne bolesti prepušten srpskom pravosuđu. Optužen je i Božidar Vučurević, ratni gradonačelnik Trebinja, koji je ostao poznat po izjavi: 'Napravit ćemo mi još ljepši i stariji Dubrovnik'. 

Popularni Članci