POZNATI DETALJI Gradit će se tri zgrade u Solitudu, a građani će uskoro moći aplicirati za stanove

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Dubrovački model poticajne stanogradnje naziv je projekta koji je jedan od glavnih aduta nove gradske uprave na čelu s gradonačelnikom Matom Frankovićem.

Dubrovnik ima najskuplje kvadrate stana i pronalazak smještaja na dugoročni najam brojnim građanima predstavlja veliki problem. Dubrovački model poticajne stnogradnje najavljen je kao nada za brojne obitelji koji zasigurno očekuju brzo realizaciju najavljenih projekata. Na 13. sjednici Gradskog vijeća, zamjenica gradonačelnika Orlanda Tokić govorila je o stanovima u Solitudu za mlade i sve one koji budu zadovoljili uvjete koji će biti propisani do kraja godine.

- Trenutno je u fazi izrada idejnog rješenja koje će definirati broj stanova. Prva varijanta je već napravljena tako da se radi otprilike o 17 stanova po jednoj zgradi, a bit će ih tri. Planirani rok dovršetka projektne dokumentacije je do kraja godine i onda krećemo na ishođenje građevinskih dozvola, dok je početak gradnje iduća godina što je realan vremenski okvir - kazala je Tokić dodavši kako će se do momenta početka gradnje znati uvjeti te će se formirati liste prvenstava onima koji će imati mogućnost aplicirati na stanove. 

Zamišljeno je da mladi parovi žive u stanovima deset godina i za to plaćaju najamninu od 1500 kuna. Nakon tih godina godina, obiteljima će biti ponuđeno da otkupe stanove po cijeni od 1300 eura za metar kvadratni s time da im se plaćena najamnina uračuna u cijenu. Planira se i gradnja stanova, iz istog programa i po istom modelu, i na području Pobrežja. 

Osim toga, Grad Dubrovnik će u suradnji s Vladom Republike Hrvatske omogućiti da se u Novoj Mokošici izgrade 43 stana iz programa „dubrovačkog POS-a“. Naime, Grad Dubrovnik dobio je mogućnost da za 38 milijuna kuna postane vlasnik ovih stanova te još 63 parkirnih mjesta.

Popularni Članci