STANJE JE ALARMANTNO Vlašić: Premijerove izjave su populizam, ne možete natjerati da radi netko tko to ne želi

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
Poslodavci i ugostitelji ovih dana negoduju zbog odbijanja Vlade koja ne želi odobriti nove kvote za radne dozvole za djelatnike koji žive izvan Hrvatske. Posebno je kritična situacija u turističkom i građevinarskom sektoru gdje kvota za najtraženija zanimanja više nema. Premijer Andrej Plenković je kazao kako će o odobravanju novih kvota razmišljati kad se zaposle osobe s berze rada, no predsjednik Udruge ugostitelja Dubrovnik Ante Vlašić poručuje - nekoga tko ne želi raditi, ne možete natjerati da radi. 

"Građevinari će imati još veći problem jer njima sezona počinje u rujnu, listopadu, pa će im trebati još više ljudi. Što se tiče nas ugostitelja, također postoji problem. U Dubrovniku sezona počinje relativno rano pa su kolege ranije pribavile radne dozvole za svoje radnike, barem većina njih. Mi to nismo ovdje toliko osjetili koliko će osjetiti oni koji kasnije ulaze ili su kasnije ušli u sezonu. No, u svakom slučaju, ima i u Dubrovniku kolega koji nisu uspjeli srediti radne dozvole," prokomentirao je Vlašić za Dubrovački dnevnik koji rješenje problema vidi u potpunoj liberalizaciji. 

"Smatram kako je ova situacija jako loša, posebno kad se u obzir uzme kako je bilo najava kako će se od 1. lipnja početi primjenjivati 'slovenski model', dakle ako poslodavac ne može naći radnike u roku od osam dana, smije ih dovesti izvana. Procedura ishođenja dozvola također je trebala biti jednostavnija. Jedino rješenje za napredak gospodarstva u Hrvatskoj je da se liberalizira tržište bez pretjeranih procedura. Od ovakve situacije nitko nema koristi," izjavio je. 

Premijerove izjave oko djelatnika s berze rada smatra populizmom. 

"Ne možete natjerati nekoga da radi tko to ne želi. To je najveći problem. Volio bih kad bi svi htjeli raditi, ali nije baš tako. Također, ne možete natjerati da netko tko nije radio ovaj posao nikada sada počne raditi taj posao. Neka premijer uzme s biroa nekoga za savjetnika ako misli kako su svi ti ljudi s berze stručni da rade bilo koji posao koji im se ponudi," izjavio je. 

Na pitanje kako gleda na to što u Hrvatskoj ima puno nezaposlenih osoba, dok ujedno nedostaje radnika, Vlašić kaže su 'ugostitelji

zadnja istanca koja bi trebala istraživati tko je zaslužio biti na berzi rada, a tko ne' te kako bi se time 'trebao baviti Zavod za zapošljavanje i nadležna ministarstva'.

"Uvijek je bolje i jeftinije zaposliti nekoga tko je 'lokalac' ili barem iz Hrvatske da se ne moramo gnjaviti s papirologijom, da se ne moramo mučiti s traženjem smještaja, plaćanjem po tisuću kuna za dokumente i dozvole, a da ne govorim o tome koliko se vremena u tom procesu gubi," istaknuo je Vlašić. 

Popularni Članci