Stigla još jedna potvrda: U vodoopskrbnoj mreži nismo pronašli Escherichiju coli

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: IB
"Nakon obilnih oborina i opterećenosti izvora Omble mikroorganizmima i pratećim organskim spojevima došlo je do poteškoća u procesu dezinfekcije mreže tako da je izdana obavijest kako voda nije za piće", javili su iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo čije priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Tragom raznih dezinformacija na društvenim mrežama obaviještavamo građane Dubrovnika da se sva voda prije distribucije dezinficira te da u do sada ispitanim uzorcima iz javne vodoopskrbne mreže nismo izolirali (pronašli) Escherichiju coli (E. coli) kao niti ukupne koliforme. U uzorcima vode za ljudsku potrošnju ispituju se zakonom propisani mikroorganizmi.

Zavod za javno zdravstvo provodi monitoring javne vodoopskrbe na području cijele Dubrovačko-neretvanske županije te redovito, a posebno u ovakvim situacijama uzorkuje vodu za ljudsku potrošnju u mreži grada Dubrovnika. Svakodnevno surađujemo s Vodovodom Dubrovnik d.o.o. O rezultatima analiza pravovremeno obaviještavamo građane i nadležnu sanitarnu inspekciju.

Dezinfekcija vode za ljudsku potrošnju zakonska je obaveza svakog isporučitelja vodne usluge kako bi se svakom potrošaču dostavila zdravstveno ispravnu voda", javili su iz Zavoda.

Popularni Članci