STIŽU JAK JUGO I PUSTINJSKI PIJESAK 'Početkom devedesetih valovi su prebacivali zidine i oštetili krovove, ovo što slijedi bit će slično'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Daniel Pavlinović
Idućih dana slijede nam prilično nepovoljni vremenski uvjeti.

"Ciklona koja dolazi sutra imat će vrlo sličnu stazu kao ona od 26. ožujka 1992. godine, kada su jugo i (kasnije) oštro (južni vjetar) bili toliko jaki da su valovi prebacivali zidine i oštetili krovove kuća ispod zidina, a otkinut je i dio Penatura", najavio je Daniel Pavlinović iz Storm Chasersa koji je detaljnije opisao taj slučaj.

"Uvjeti da se kod nas na jugu stvore takvo jugo i valovi rijetki su i javljaju se baš kod ovakvog kretanja ciklone. Rijetko se "pogode" i staza ciklone, kao i dubina i gradijent da ispadne slučaj kao 1992. godine. Od tada do danas, u toj mjeri izražen takav slučaj se nije ponovio. Ovo što slijedi bit će slično, no ciklona će se, dok se bude premještala preko Jadrana, ipak popunjavati (slabiti), dok 1992. godine to nije bio slučaj", pojasnio je.

"Iako ne očekujem baš takvo nevrijeme kao što je bilo početkom devedesetih, ipak će već sutra jugo naglo pojačati na vrlo jako i olujno, na otvorenom moru s orkanskim udarima. Tijekom jutra i prijepodneva u srijedu jugo i oštro bit će olujno uz valove vjerojatno 4 do 5 metara, a prema otvorenom moru i više. Kako ciklona nastaje blizu obala Afrike, za očekivati je i određenu količinu pustinjskog pijeska u oblacima i kiši. Ta je pojava bilo vrlo izražena 1992. godine pa su oblaci bili narančasti", zaključio je Daniel Pavlinović.

Popularni Članci