NAMETNICI U DOMUS CHRISTIJU 'Nećemo dozvoliti da stjenice pojedu starce, digla se hajka na ravnateljicu'

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: Aida Čakić
Stjenice obitavaju u Domu, ali mi činimo sve što je u našoj mogućnosti da ih suzbijemo, kazala je ravnateljica Doma za starije i nemoćne Domus Christi Mirjana Vujnović koja je sazvala konferenciju za medije povodom medijskog istupa jedne od zaposlenice Doma koja je ispričala kako stjenice napadaju štićenike i zaposlenike.

Ravnateljica Vujnović istaknula je kako je medijski istup djelatnice "napravio određeni stres na korisnike" te da vodstvo Doma čini sve da korisnicima učini život dostojanstvenim i sigurnim.

- Žao mi je što se od izjava pojedinaca od Doma želi napraviti slučaj. Mislim da to ovaj Dom to ne zaslužuje jer u njemu vlada sklad i dobro radno ozračje, a napadi slični ovima neće nas demoralizirati. Nisam osvetoljubiva, ali mislim da postoji hijerarhija kojoj se mogla obratiti. Zviždači... To se moglo i na drugi način riješiti - mišljenja je ravnateljica Mirjana Vujnović dodavši kako je život u Domu za starije i nemoćne Domus Christi solidan.

U ime Upravnog vijeća Doma govorila je predsjednica Mirjana Pavlaković koja smatra kako stjenice nisu veliki problem te da se čini sve da ih se istrijebi.

- Imamo ugovor s poduzećem Krmek koji redovito tretiraju prostorije i djelatnici Doma rade s parom putem aparata koje smo kupili. U gradu posvuda ima stjenica i svakom se doma mogu pojaviti. No, postoji neka vrsta ataka na ravnateljicu koja to nije zaslužila jer masu puta dođem nenajavljeno i zateknem starce kako pjevaju i vesele se. Oni imaju ovdje dobre uvjete i normalno žive, a mi se preko njihovih života ne trebamo baviti glupostima i ima puno prečih stvari o kojima možemo govoriti. Napravila se hajka i nigdje se ne piše toliko kao o stjenicama u Domu. Hoćemo li zabraniti tigraste komarce? Ne možemo - kazala je Mirjana Pavlaković istaknuvši kako nitko neće dozvoliti da nekog od staraca pojedu stjenice.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije Mato Lakić istaknuo je kako je Zavod dva puta ove godine dolazio u Domus christi zbog stjenica, prvi put 29. lipnja kada su zaprimili anonimnu dojavu. Lakić je kazao kako su tada utvrdili pristustvo stjenica, no nisu pronašli žive jedinke, a dodao je kako su jučer došli u nenadani posjet i pregledali štićenike i zaposlenike. Tada je utvrđeno, pojasnio je ravnatelj, kako nisu pronađeni znakovi uboda na tijelima, a samo kod jedne od štićenica zabilježen je manji broj kožnih promjena, no kako je dodao, to može biti od komaraca ili stjenica.

Sanitarni inženjer Zavoda za javno zdravstvo Zoran Vrsaljko opisao je što je problem u Domus christiju po pitanju stjenica.

- One se pojavljuju u sobama koje su pokrivene drvenarijom. Također, novim EU regulativama insekticidi se moraju par tretmana koristiti, a gore je prostor takav kakav jest i ne dozvoljava hermetičko zatvaranje zbog čega učinkovitost nije sto postotna jer dim ne može ući u sve pukotine. Nadamo se kada krene renoviranje Doma da ćemo uništiti stari namještaj da se stjenice ne šire dalje - kazao je Vrsaljko koji je pojasnio kako se stjenice noću hrane krvlju čovjeka ili životinja te da su uzročnici 28 bolesti, no do danas nije dokazano da su neku od njih prenijeli.

Vlasnik tvrtke Krmek koja se bavi dezinfekcijom, dezinsekcijom i deratizacijom kazao je kako s Domom za starije i nemoćne Domus Christi imaju dobru suradnju te su ove godine u par navrata špricali sobe.

- Ravnateljica Mirjana je kooperativna, uvijek je slušala savjete i surađivali smo primjereno situaciji i štićenicima. Bilo bi dobro da se ima viška soba i da se ljudi mogu prebaciti u njih pa onda da mi propisno tretiramo prostorije  kako bi se sve to riješilo - rekao je Krmek.

Popularni Članci