ŠTO JUŽNIJE TO TUŽNIJE Središnjica zaboravila na dubrovački SDP

Autor: Vedran Salvia Autori fotografija: Julia Mačinković
SDP je nedavno objavio svoju kandidacijsku listu za EU izbore, a na njoj se nije našao nitko iz dubrovačkog SDP-a, odnosno niti jedan SDP-ovac iz Županije dubrovačko-neretvanske. 

Na prošlim izborima, onima održanima 2014. godine, bio je tu Oleg Valjalo, dok ove godine nitko nije dobio povjerenje Predsjedništva same stranke, što je neobično, u svakom smislu.

Kao prvo, ne treba se biti mudar da bi se zaključilo kako bi kandidat s dubrovačkog područja donio određenu prepoznatljivost samoj SDP-ovoj listi, drugim riječima motivirao bi glasače, "osvijestio" im tu listu.

Jasno, izbori za EU parlament najmanje su atraktivni od svih izbora, dapače potpuno su bezlični i po svoj prilici niti izlaznost na njih neće biti nešto visoka, ali ozbiljna stranka koja izlazi na izbore mora računati na taj aspekt stvari.

No, to je čak najmanji problem.

Dubrovački SDP trenutno je ogranak, figurativno rečeno, u osnivanju. Socijal-demokratska partija u Dubrovniku će uvijek imati svoje glasače, moći će računati na određeni kontigent glasova, ali u logističkom smislu, jasno je kako se ona tek uspravlja, kao što i ustanovljuje vlastitu matricu djelovanja. 

Dojam je da je već netko tu trebao dobiti svoju šansu. Ako ne u dubrovačkom SDP-u, onda u onom županijskom, koji je također zaplovio novim smjerom pod vodstvom novog predsjednika Krešimira Kurana.

No, umjesto "miga" povjerenja prema novim čelnim SDP-ovim ljudima na čelu države, dakle Kuranu i šefu dubrovačkog SDPp-a Jadranu Baraču, na Iblerovom trgu su odlučili dati šansu prokušanim imenima.

Prokušanim, potrošenim, svejedno. Jer, ono što je kroz kontekst SDP-ovaca prokušano ustvari je i potrošeno, barem prema glasačima.

Tako je tu nositelj liste Tonino Picula, a svoje mjesto između ostalih su pronašli i Biljana borzan, Predrag Matić, Ranko Ostojić, te već potpuno zaboravljena Mirela Holy.

Jasno da se pri sastavljanju liste kalkuliralo kako zadovoljiti apetite pojedinaca, valjda kako val nezadovoljstva u stranci ne bi bio još veći. Dakle, radi se tu o "alibi politici" šefa SDP-a Davora Bernardića i samog predsjedništva koju je njegovu listu i "amenovao".

Nažalost za simpatizere ove stranke, upravo takve odluke su je i dovele na niske grane na koje je SDP danas spao.

Popularni Članci