HNS podsjetio na važnost postojanja Sigurne kuće na području Dubrovačko-neretvanske županije

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: HNS DNŽ
Danas diljem Hrvatske održava se kampanja Ženske inicijative HNS-a pod nazivom „Stop nasilju“ kojoj se pridružio i dubrovačko-neretvanski HNS. Cilj akcije je pokušati senzibilizirati društvo te poslati jasnu poruku o potrebi mijenjanja tradicionalnih obrazaca ponašanja i sprečavanja svih oblika nasilja.

„25 do 35 posto ubijenih osoba u Hrvatskoj su žene. Od 2010. do 2017. godine podaci govore o zapanjujućem broju od čak 156 ubijenih žena, dakle godišnje 22 žene bivaju ubijene. Samo u posljednje dvije godine ubijeno je 38 žena, a od toga su 33 ubijene od strane bliskih muških osoba“, rekla je predsjednica Ženske inicijative dubrovačko-neretvanskog HNS-a Marina Vučković Matić povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

„Na području Dubrovačko-neretvanske županije ne postoji sigurna kuća. Nažalost, ne postoji ni u županijskim planovima, a kada sam na Županijskoj skupštini potakla to pitanje odgovoreno mi je kako za njeno osnivanje – nema potrebe. Već to pokazuje da ni naše institucije još uvijek nisu svjesne važnosti ovog problema. A podaci govore kako je na području cijele države svakih 15 minuta jedna žena zlostavljana. Ekonomsko nasilje u partnerskom odnosu u Hrvatskoj trpi gotovo svaka treća žena, a veći dio žena ne prijavljuje nasilje zbog djece, srama ili straha. Sve to nam govori da kao društvo moramo raditi na što boljoj edukaciji i prevenciji u borbi protiv nasilja nad ženama i u obiteljima“, rekla je Vučković Matić. Napomenula je i da se HNS izborio na pristojan način za usvajanje Istanbulske konvencije koja u sebi ima ugrađene mehanizme kako djelovati u slučajevima zlostavljanja i nasilja.

„Država mora osigurati institucionalnu zaštitu žrtava, one ne smiju biti prepuštene same sebi, žrtve ne smiju i dalje biti žrtve nakon završetka postupaka“, zaključno je pojasnila stav HNS-a Vučković Matić dodavši kako se cijelo društvo se mora senzibilizirati i da se moraju poslati jasne poruke da smo protiv nasilja.

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se 22. rujna odlukom Hrvatskog sabora u spomen na težak zločin koji se dogodio na taj datum 1999. godine, kada je na ročištu tijekom brakorazvodne parnice na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu suprug ubio svoju suprugu te sutkinju i odvjetnicu, a teško ranio zapisničarku.

Popularni Članci