Storm Chasers Dubrovnik: 'Nakon iznadprosječne topline, nije neobično što je došlo do ovog razdoblja predaha'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Grgo Jelavić/ PIXSELL
Kalendarsko ljeto ove godine započelo je prije nešto više od jednog tjedna, no u tom proteklom razdoblju vrijeme kao da baš i ne opravdava ono što bismo očekivali od početka ljeta. Nestabilno je i promjenjivo, uz česte izmjene sunca, oblaka, kiše te u nekoliko navrata i grmljavinskih pljuskova. Uz to je prolaskom hladne fronte početkom tjedna zapuhala olujna bura, koja je spustila i temperaturu mora uz obalu. 

Nekakav opći dojam je da je lipanj neuobičajen, no je li to zaista tako? Po podacima od proteklih ljeta možemo svakako reći da nije ništa neuobičajeno. Najprije treba spomenuti ono što jest bilo neuobičajeno, a to su ekstremno topli i u prosjeku sušni travanj i svibanj. Po podacima DHMZ-a i travanj i svibanj na području gotovo cijele Hrvatske ocijenjeni su ekstremno toplima. Dubrovnik je od mjesečnog prosjeka (1961.-1990.) u travnju bio topliji za 4.1°C, uz oboreni apsolutni maksimum za travanj (30.3°C). Uz to je palo svega 12% prosječne količine oborine za travanj.

Svibanj je bio topliji za 3.9°C od prosjeka, uz 67% prosječne količine oborine. Slično vrijeme, vruće i suho nastavilo se i u prvih desetak dana lipnja, a prva konkretnija oborina (20 litara) pala je 9. lipnja. Nakon toga temperature su se nešto snizile, iako je i dalje bilo vrlo toplo, a osjetnije osvježenje uslijedilo je tek u posljednjih desetak dana lipnja, točnije od 22. lipnja. Uzevši u obzir razdoblje od više od dva i pol mjeseca iznadprosječne topline, nije neobično što je došlo do ovog razdoblja predaha. Slična razdoblja događala su se i u mnogim lipnjima prije. Temperature prolaskom fronte pale su na 17°C, no i to zvuči toplo u usporedbi s 10°C koliko je zabilježeno 8. lipnja 2005., što je ujedno i najhladniji lipanjski dan u Dubrovniku otkako postoje službena mjerenja.

Dosta kiše bilo je u lipnju 2010. te osobito 2014. godine. Slična količina oborine kao u ovogodišnjem lipnju pala je i lipnju 2015. i 2016. godine, a u sva tri slučaja količina oborine taman je oko prosjeka za lipanj koji iznosi 58 litara u Dubrovniku (DHMZ). Službene DHMZ temperature za ovogodišnji prvi ljetni mjesec ćemo pričekati još nekoliko dana, no do tada ovogodišnji lipanj možemo usporediti s protekla tri lipnja putem podataka Storm Chasers Dubrovnik automatske postaje u Gružu, a koji kažu da je ovogodišnji lipanj jednake prosječne temperature kao lipanj 2015., pola stupnja je topliji od lipnja 2016. te jednako toliko hladniji od prošlogodišnjeg lipnja. 

'Ne bismo ulazili u to kakva će biti sljedeća dva ljetna mjeseca, što je u domeni sezonskih prognoza, no svi prognostički materijali složni su da nam se uz postupno stabilnije i toplije dane ljeto vraća u sljedećem tjednu,' kazali su Storm Chasers Dubrovnik. 

Popularni Članci