Storm Chasers Dubrovnik o najavljenim niskim temperaturama: 'Kad zima ne zagrize, ošine repom'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Daniel Pavlinović iz Storm Chasers Dubrovnik osvrnuo se na najavljenu hladnoću koja bi trebala zahvatiti krajem tjedna i jug Hrvatske. Zbog meteoroloških prognoza koje predviđaju mogućnost nepovoljnih i ekstremnih vremenskih uvjeta i za dubrovačko područje žurne gradske službe spremne su i za snijeg. 

"Različite su varijacije naslovne izreke; kad zima ne zagrize ošine repom, kad zima ne urani ošine repom, a neki ovu izreku koriste za veljaču pa kažu da kad veljača ne zagrize, ošine repom. Ove godine izreka će u svakom slučaju biti u pravu.

Naime, dosadašnji tijek zime na Jadranu uglavnom nije opravdao svoje ime. I dok je prosinac, kao prvi zimski mjesec, na Jadranu bio uglavnom oko klimatološkog prosjeka (u odnosu na razdoblje (1961. - 1990.), siječanj i veći dio veljače bili su osjetno topliji od prosjeka za navedeno razdoblje. Tako je siječanj bio topliji od prosjeka za 2°C (Lastovo) do 4,1°C (Senj) te su cijelo područje Jadrana klimatolozi DHMZ-a ocijenili vrlo toplim. U sličnom tonu nastavilo se i tijekom veljače. Što se oborina tiče, veći dio Jadrana do sada je po tom pitanju bio oko klimatskog prosjeka.

Iako je dosadašnji tijek zime ocijenjen kao vrlo topao, temperature kakve smo imali, osobito u posljednjih 20 godina nisu tako neuobičajene. Dovoljno je zaviriti malo u prošlost da bismo došli do zime 2015. godine koja je gotovo na cijelom Jadranu bila za bar 2°C toplija od prosjeka i ocijenjena vrlo toplom (sjeverni dio Jadrana) i ekstremno toplom (južni Jadran). Zima 2014. godine bila je još toplija i s temperaturama većinom iznad 2,8 do 3,5°C iznad prosjeka na cijelom Jadranu dobila je ocjenu ekstremno tople", napisao je za Dubrovački dnevnik Daniel Pavlinović.

Popularni Članci