Stručnjaci ukazali na veliku opasnost: Pripazite kako pijete, u suprotnome može nastupiti smrt!

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Grgo Jelavić / Pixsell
Neuzimanje dovoljno vode dnevno, pogotovo na velikim vrućinama, može uzrokovati umor, vrtoglavicu i mišićne grčeve. 

No pijenje previše vode može završiti stanjem koje se naziva trovanje vodom. Pojednostavljeno rečeno, kod unošenja previše vode u organizam povećava se količina vode u krvi, što može razrijediti elektrolite, osobito natrij.

Stanje u kojemu je vrijednost natrija ispod 135 mmol/L (milimola na litru) naziva se hiponatrijemija, piše Slobodna Dalmacija. Natrij pomaže uravnotežiti tekućinu unutar i izvan stanice; previše pijenja vode rezultira većim ulaskom vode unutar stanice, koja zbog toga nabubri, a kad se to bubrenje dogodi stanicama mozga, posljedice mogu biti vrlo opasne. Povećava se, naime, tlak unutar lubanje, što vodi ka prvim simptomima intoksikacije vodom koji uključuju glavobolju, mučninu, povraćanje, a u težim slučajevima povećan krvni tlak, dezorijentiranost, dvosliku, teško disanje, pospanost, dok najteži slučajevi "opijenosti" vodom izazivaju napadaje, oštećenje mozga, komu, čak i smrt.

Prema analizi zabilježenih slučajeva, hiponatrijemija uzrokovana prekomjernim unosom vode češća je među vojnicima nakon različitih napora kojima su podvrgnuti. Nastale simptome hiponatrijemije lako je zamijeniti simptomima dehidracije, zbog čega vojnici, i kad su već popili puno vode, vjeruju da je moraju piti još, što na koncu može imati fatalan ishod. Pijenje previše vode češće je i među onima koji se bave iznimno napornim sportovima (na primjer, trčanjem maratona), a ekscesivno pijenje vode zabilježeno je i među psihijatrijskim bolesnicima, osobito shizofreničarima.

Prekomjerna hidratacija događa se kad se popije više vode nego što je bubrezi mogu "preraditi" urinom, no važno je i koliko dugo se pije vodu – rizik se povećava što se više vode popije u kraćem razdoblju. Simptomi hiponatrijemije mogu se pojaviti ako se popije i tri do četiri litre vode u kratkom vremenu.

Nema određene količine vode koju treba dnevno piti – ta je mjera individualna, a ovisi o težini, razini tjelesne aktivnosti i klimatskim uvjetima u kojima se netko nalazi. No stručnjaci sugeriraju da je optimalan unos vode dnevno za muškarce 3,7 litara, a za žene litru manje – ali uključujući vodu koja se unosi preko hrane te druga pića. Pravilo o osam čaša vode dnevno stručnjaci smatraju proizvoljnim, s obzirom na to da se ne temelji na istraživanjima, te preporučuju slušanje vlastitog tijela i pijenje kad se osjeti žeđ, što bi trebalo biti dovoljno za održavanje dobre razine hidriranosti organizma. Sportaši, trudnice i starije osobe trebali bi, ipak, piti nešto više vode dnevno, piše Slobodna.

Popularni Članci