ŠUICA IDE ZA MINISTRICU? Nešto drugo u cijeloj priči trebalo bi je veseliti

Autor: Vedran Salvia Autori fotografija: Goran Mratinović
Europarlamentarki Dubravki Šuici moglo bi se otvoriti mjesto ministrice vanjskih poslova, doznaje Dubrovački dnevnik.

Već neko vrijeme govori se u kuloarima kako bi upravo ona mogla zamijeniti aktualnu ministricu Mariju Pejčinović Burić, koja se natječe za  glavnu tajnicu Vijeća Europe. Naime, ona je već prešla u drugi krug izbora, kako doznaje Dubrovački dnevnik. Naime, intervjui s kandidatima izvršeni su u ožujku, a u drugi krug Pejčinović Burić ušli su Pejčinović Burić i belgijski ministar Didier Reynders. 

Odluka se donosi u lipnju. Kako se može čuti u kuloarima, ako sadašnja ministrica bude izabrana na ovu laskavu funkciju, mogla bi je zamijeniti upravo Šuica.

Ovo svakako nije prvi put da se Šuica spominje kao potencijalna ministrica vanjskih poslova.

Još 2012. godine, dakle za vrijeme Milanovićeve vladavine,  Šuica se spominjala kao ona koju HDZ profilira za ministricu vanjskih poslova. Tada je Šuica bila zadužena i za za diplomaciju u  HDZ-ovim odborima, a tada je i izjavila da bi s obzirom na iskustvo gradonačelničkih mandata sigurno mogla tako nešto raditi. Još prije toga, nakon što je izgubila lokalne izbore 2009. godine, Šuica se spominjala u kontekstu ulaska u veleposlaničke vode.

Unatoč špekulacijama kako bi Šuica mogla u Ministarstvo vanjskih poslova, jasno kako postoji mogućnost i da Pejčinović Burić ne bude izabrana. No, nešto drugo je tu što bi ovu nekadašnju gradonačelnicu Grada Dubrovnika trebalo veseliti. Dakle, činjenica da je i spomenute 2009. i 2012. godine figurirala kao osoba od povjerenja tadašnjeg HDZ-ovog vodstva. Isto kao što kao osoba od povjerenja figurira i danas, dakle za vrijeme vladavine Andreja Plenkovića, koji stranci udara sve više neki svoj pečat uz što ona starija lica tako reći bivaju eliminirana iz političkog života.

Listom za EU izbore Plenković je upravo od svih starosjedioca u stranci jedino njoj poklonio povjerenje te je postavio na visoko drugo mjesto. Nije to niti čudno s obzirom na činjenicu da je Šuica i bila jedna od onih koja ga je gurala za predsjednika stranke.

Stoga, čak je u ovom slučaju najmanje bitno hoće li uistinu Šuica postati nova ministrica. Puno bitnije za nju u tome je da je "u priči", dakle da je i dalje vrlo značajan akter u visokoj politici te da na nju stranaški šef Plenković očito ozbiljno računa.

Popularni Članci