SVAKODNEVNI ZASTOJ Godinama isti prizori na Pločama, evo koje su dvije mogućnosti

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: , G.M., A.H.
Pretovarna zona na Pločama često izaziva negodovanje građana zbog velike gužve i zaostoja koji se događa u prometu.

Vozila dostave, agencijski kombiji, taxi vozila, različiti drugi prijevoznici i kamioni zaustavljaju se na Pločama i usporavaju promet. 

Svatko ima svoj razlog jer turisti, kao i razna roba trebaju doći do grada. No, to ne znači da se na ove prizore građani trebaju naviknuti.

Dugoročno rješenje može biti izmještanje pretovarne zone odnosno uređenje ili traženje nove površine za to.

Iz Grada su, kažu, svjesni stanja i naglašavaju da je to dugogodišnji naslijeđeni problem.

Javili su da postoje dva prijedloga mogućih rješenja, na kojima Grad trenutačno radi:

"Opcija A je ukopavanje pod vrtove poviše postojeće pretovarne zone na Pločama (poviše autobusne stanice). Ideja je ''maknuti'' cijeli pogon pod zemlju i tako osloboditi javnu površinu u kontaktnoj zoni, čime bi se smanjile gužve, prostor bi ujedno bolje izgledao i bio oslobođen od popratne buke.

Ideja je još u razradi, a vjerujemo da bi na jesen mogla biti predstavljena konzervatorima, koji će trebati dati svoje mišljenje na predloženu lokaciju i projekt.

Opcija B bilo bi iznalaženje rješenja unutar buduće javne garaže, tzv. Centra iza Grada, koja se planira graditi na prostoru sadašnjeg parkinga ispod žičare. Do sada su na ovu temu održana dva sastanka s predstavnicima Excelsa nekretnina i vjerujemo da bi smo u rujnu mogli imati dogovor oko budućeg Centra. U ovom bi se slučaju pretovarna zona smjestila u prizemlje garaže.

Gradnja garaže na ovom području, uz izmicanje pretovarne zone, zasigurno bi riješila veći dio gužve. Omogućila bi nova parking mjesta na više etaža te otvorila mogućnost uklanjanja dijela uličnog parkinga, uključujući i predio Ploča, što bi povećalo prohodnost ceste i smanjilo gužve," objasnili su mogućnosti.

Također na upit o radu prometnih redara kažu da isti redovito obilaze prostor Ploča i kažnjavaju one koji krše propise.

Popularni Članci