Snažne političke poruke sa skupa HDZ-a u Dubrovniku: 'Kad desnica predloži kandidata koji je iz SAD-a promatrao Domovinski rat, onda znate da nešto nije u redu'

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: Goran Mratinović
Gradska organizacija HDZ Dubrovnik u nedjelju je proslavila 30. rođendan. Obilježavanje je počelo polaganjem vijenaca na groblju Boninovo, nakon čega je uslijedila misa u Katedrali te skup u Irish pubu Karaka gdje je osnovana stranka. Druženje se nastavilo u Kazalištu Marina Držića na svečanoj proslavi.

Dubrovački gradonačelnik i predsjednik GO HDZ Mato Franković podsjetio je kako prije 30 godina nije bio cilj osnovati političku stranku nego, kako je istaknuo, doći do stoljetnog sna hrvatskog naroda, a to je slobodna i neovisna domovina Hrvatska.

- Cilj je postignut i imamo sve ono što su generacije Hrvata sanjale. Temelj HDZ-a je bio ujedinjenje svih Hrvata neovisno o ideološkoj usmjerenosti, samostalna država, ulazak u srednjoeuropski civilizacijski krug, debalkanizacija Hrvatske te obnavljanje potiskivanih i stigmatiziranih hrvatskih tradicija, kulture, jezika i povijesti. U svemu smo uspjeli - slobodni smo, neovisni, a Hrvatska je članica NATO-a i EU - kazao je Mato Franković te se osvrnuo na trenutke u HDZ-u "kada nije bilo baš sjajno".

'NEKI IZ NAŠIH REDOA SU IZDALI HRVATSKI NAROD'

- U našim redovima bilo je onih koji su oskvrnuli naše ime, izdali hrvatski narod, odlučili se za osobno bogaćenje umjesto rada za opće dobro. Danas HDZ plovi novim vodama. Naučili smo iz prošlosti i dizali se iz pepela. Hrvatska je pred novim izazovima, a glavni je cilj povratak mladih ljudi koji su morali otići u inozemstvo. Dubrovački program koji smo predstavili našim sugrađanima 'Grad po mjeri građana' uspješno se realizira i imamo 58 otvorenih projekata, a krenuli smo s realizacijom onih kapitalnih poput OŠ Montovjerna, izgradnje vrtića, rješavanje oborinske odvodnje, sportske infrastruktura, projekta cestovne infrastrukture i drugi - naveo je gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković dotaknuvši se predsjedničkih izbora koji uskoro trebaju biti raspisani.

- Na političkom nebu Hrvatske vidimo da se pojavljuju neki novi kandidati koji nam se nude svoji programima što je opravdano. Međutim, ne mogu ne spomenuti one koji nam danas prebrojavaju krvna zrnca i propitivanju jesmo li dovoljno veliki Hrvati po njihovim mjerilima. Tu mislim na pojedine stranke desnice koje su se odlučile na isticanje svog kandidata od kojega nismo do sada čuli ništa o programu. Njegov program je zapravo osnovan na pljuvanju aktualne predsjednice. Na Stradunu 1990. godine je pjevao Ibrica Jusić pjesmu 'Ne dajte da vas zavedu' i ja vam poručujem ne dajte da vas zavedu jer kad desnica predloži kandidata koji je putem TV-a iz SAD-a promatrao rat u Hrvatskoj onda znate da nešto nije u redu. Idemo hrabro do novih pobjeda predvođeni 'malim' Hrvatima velikog srca čija je ideja bila 'sve za Hrvatsku, a Hrvatsku ni za što' - poručio je Mato Franković.

Župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić istaknuo je kako je ponosan član "najsnažnije i najuspješnije hrvatske političke stranke".

'GRADONAČELNIK SAVRŠENO VODI GRAD'

- Ponosni smo na projekt doktora Franja Tuđmana o osnivanju samostalne slobodne i demokratske Hrvatske države. Ponosni smo na to da smo, uz pomoć naših branitelja, othrvali se velikosrpskoj agresiji i da smo uspjeli osloboditi okupirani teritorij i time potvrditi našu samostalnost. Hrvatska je ravnopravna u Europskoj uniji i NATO savezu i tamo smo gdje smo uvijek željeli biti. Današnja Vlada kroči istim stazama predsjednika Tuđmana, štiti nacionalne interese, unapređuju gospodarstvo i ostvaruje bolji standard građana i važan je čimbenik u Međunarodnoj zajednici - naveo je župan Dobroslavić poručivši kako će HDZ učiniti sve da predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i premijer Andrej Plenković dobiju još jedan mandat.

Zastupnica u Europskom parlamentu, povjerenica Europske komisije za demografiju i demokraciju i kandidatkinja za potpredsjednicu Europske komisije Dubravka Šuica posebno je pohvalila dubrovački HDZ.

- Možemo se veseliti i biti sretni što Grad Dubrovnik ide naprijed. Imam iskustva u vođenju ovog grada i pratim što radi gradonačelnik, tako da mogu reći kako je to savršeno. To je ono što građani očekuju jer uvijek treba pogledati sve u kontekstu vremena. Mladi gradonačelnik sa svojom ekipom i predsjednikom Gradskog vijeća izvrsno vodi ovaj Grada! - istaknula je Šuica te se osvrnula na nacionalne političke prilike.

- Samo kad smo jedinstveni pobjeđujemo. HDZ je najjača stranka, postoje neki koji misle da su veći Hrvati i desniji od desnoga. Mi se predstavljamo kao desni centar i tako ćemo ostati. Kako Andrej Plenković vodi HDZ, tako kako ga je zamišljao i naš prvi predsjednik, a sve drugo bi bio neki ekstrem i populizam koji se pojavljuje i kod nekih članova HDZ-a. Na tragu onoga 'Ne dajte da vas zavedu', mi slijedimo naš središnji tok i nadam se da ćemo nastaviti pobjeđivati na izborima. Naša predsjednica je imala dobar mandat i na nama je da učinimo sve da dobije još jedan mandat. Nisu bile svilene koltrine tada, bila je željezna zavjesa jer ne bi se osnivači HDZ-a 1989. godine morali skrivati da su bile svilene koltrine. Neka se ne ljute neki, ali nije bilo slobode i demokracije. Činjenica je da smo se oslobodili komunizma i da je to učinio upravo HDZ - istaknula je Dubravka Šuica.

'NIJE NORMALNO GOVORITI MI ILI ONI'

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek spomenula je kako je "HDZ stranka koja utjelovljuje uspjeh".

- Sva važna postignuća realizirana su u vladama HDZ-a, a naš prvi predsjednik je predvodio pokret za neovisnost. Današnje vrijeme donosi brojne izazove i probleme. Vlada HDZ-a na čelu s Plenkovićem posvećena je rješavanju još nedovršene tranzicije, ali i ostvarivanju visokih ciljeva koje smo si zadali. Naš gradonačelnik pokazuje kako se može bolje raditi za ovaj grad i ponosni smo na sve što radite jer konačno se odgovorno i održivo upravlja razvojem grada na dobrobit građana - kazala je Obuljen Koržinek.

- Gotovo svi na političkom spektru, od krajnje lijevih do krajnje desnih, temelje svoje programe isključivo na napadima na HDZ. Poslužit ću se sloganom koji je nespretno odabrao predsjednički kandidat SDP-a, ali meni to nije normalno. Nije normalno govoriti 'mi ili oni', nije normalno što su zadužili Hrvatsku, a sad žele sloganom 'Normalno' nama objašnjavati što i kako treba raditi. Nije mi normalno da oni koji nisu uopće postojali na političkoj sceni drže lekcije o domoljublju, a sve to je poticanje podjela i podvale. Pravi čuvari hrvatske suverenosti su oni koji imaju znanje, odlučnost i hrabrost graditi modernu, tolerantnu i prosperitetnu Hrvatsku - naglasila je ministrica Nina Obuljen Koržinek.

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru Branko Bačić podsjetio je što je sve postignuto za vrijeme HDZ-a.

- Pod našim vodstvom su ostvareni svi strateški ciljevi od osnivanja suverene države, pobjede u ratu, obnove Hrvatske, ulaska u UN, Vijeće Europe, NATO i EU. Sve to bilo je ispisano rukom HDZ-a i na to možemo biti ponosni i zato smo snažna i jaka politička obitelj. Bilo je i posrtanja i od njih ne smijemo bježati zbog čega smo kažnjeni kao stranka na parlamentarnim izborima. U našem političkom radu vodi nas samo jedna sintagma, a to je sve što je dobro za Hrvatsku, dobro je za HDZ, nikako obrnuto. Niti jedan partikularni stranački interes HDZ-u ne smije i ne može biti ispred interesa jedine nam Hrvatske. Siguran sam da je pokojni predsjednik Tuđman živ, Hrvatsku bi vodio upravo onako kako je vodi Andrej Plenković - zaključio je predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru Branko Bačić na svečanom skupu povodom 30. godina dubrovačkog HDZ-a.

Popularni Članci