Dubrovački turistički vodiči proslavili velike obljetnice: 'Trudimo se sačuvati vrijednosti uz komunikaciju života i baštine Grada'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Društvo turističkih vodiča Dubrovnik Svečanom skupštinom, na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku, obilježilo je 40 godina postojanja te 80 godina organiziranog vođenja turista po Gradu i okolici.

- Slaviti 40 godina je zaista nešto na što možemo biti ponosni. Iako je turističko vođenje posao, možemo puno toga vidjeti u kojem smjeru turizam i Grad treba ići. Promjenom okolnosti, entuzijasti među nama, osnovali su strukovnu udrugu, a poslije rata Društvo je našlo načine da se održi. Danas smo u problemima zbog kruzerskog turizma i Društvo nalazi načine kako pružiti kvalitetniju ponudu gostima koji dolaze u Grad. Sretno smo da smo kod gradonačelnika Frankovića i njegove zamjenice Jelke Tepšić pronašli ljude iz struke koji razumiju probleme i situaciju u Gradu stoga smo otvoreni za dijalog u cilju poboljšanja situacije – kazao je predsjednik Društva turističkih vodiča Marko Sjekavica te prokomentirao nedavno donošenje Zakon o turizmu. Istaknuo je kako su uspjeli zaštiti vodičke lokalitete te dodao kako je pred njima promjena vodičkog kurikuluma i tečaja za vodiče. 

- Društvo se nekada doživljavalo kao elitni klub gdje se dobro zarađuje ali mi imamo i javnu funkciju, a to je komunikacija baštine, života u Gradu i očuvanje vrijednosti. Slijedom toga cilj nam je vratiti se u povijesnu jezgru i poboljšati sudjelovanje u ispitnim komisijama za vodičke ispite jer možemo doprinijeti da tečajevi budu kvalitetniji - kazao je Sjekavica. 

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković osvrnuo se na ovu značajnu obljetnicu.

- Dubrovački vodiči imaju važnu ulogu u promoviranju Dubrovnika i isticanju istine i njihovo djelovanje jednako je važno kao i ostalih dionika u turizmu. Osuđeni smo jedni na druge iako se nekad posvađamo, ali u konačnici imamo uvijek isti cilj, a to je zadovoljan gost – kazao je Franković.

Ispred Županijske gospodarske komore Terezina Orlić čestitala je Društvu obljetnicu, a zamjenica župana Žaklina Marević uz čestitku je istaknula kako se vodiči danas suočavaju s novim izazovima na tržištu EU. 

- Rad Društva s vodičima, potreba za edukacijom kako bi što kvalitetnije predstavljali Grad i županiju potvrđuje činjenicu da Dubrovnik kao jedan od gradova na UNESCO-voj listi zaslužuje najbolju moguću interpretaciju, a vaš poziv na otključavanje tajni Dubrovnika svima jasno govori kako je ovaj Grad neiscrpno kulturno bogatstvo - rekla je zamjenica Marević.

Popularni Članci