SVEČANO OTVORENA BOBETKOVA ULICA 'Dubrovnik se odužuje velikom hrvatskom generalu' (FOTO/VIDEO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: V.S., Vedran Salvia
Središnji dio ovogodišnjeg programa za Dan dubrovačkih branitelja održava se danas, a jedan od događaja je i otkrivanje Ulice generala Janka Bobetka, uz svečani mimohod postrojbi iz Domovinskog rata, koji je nakon otvorenja ulice krenuo prema Pilama (Ulicom Andrije Hebranga, od raskrižja s Ulicom S. Cvijića do raskrižja s Ulicom V. Nazora, Zagrebačkom ulicom u ukupnoj dužini te Iza Grada do Pila)

Otvaranju su, među ostalima, prisustvovali presjednica Kolinda Grabar Kitarović, ministar obrane Damir Krstičević, gradonačelnik Mato Franković i general Mirko Šundov. Franković i Šundov su otkrili ploču s novim nazivom ulice. 

Grabar Kitarović je kazala kako je 'cijeli svijet vidio istinu o ratu u Hrvatskoj'.

„Agresorka JNA i četničke formacije su iskalile bijes na gradu, ali su doživjeli poraz. Dubrovnik je pokazao kako se sloboda brani i da se narod i grad ne predaje višestruko moćnijem neprijatelju,“ izjavila je dodavši kako je Hrvatska u ratu dala najviše od sebe, a to su njeni sinovi.

„Dugačak je popis junaka koji su se istaknuli u ratu. Jedan od njih je Nojko Marinović, ali i Janko Bobetko čija ulica od danas nosi ovo ime. U kasno ljeto se mladenačkim elanom stavio na raspolaganje imovini. Vodio je mladost u bitke, a 29. listopada 1992. godine, nakon oslobođenja juga, je rekao Tuđmanu kako se na  ostvarivanju zadataka borila cijela Hrvatska; sinovi Zagorja, imotske i cetinske krajine, Vrgorca, Makarske i Omiša. Hrvatski narod je dao svoje sinove. Više nam nije mogao dati,“ izjavila je iskazavši veliku zahvalnost prema generalu Bobetku i njegovim suborcima.

„Hvala Bobetku i svim stradalim braniteljima i civilima, ali i vama Dubrovkinje i Dubrovčani jer nikad niste prestali vjerovati u slobodu,“ kazala je dodavši kako su vratili dostojanstvo vojsci i kako će 'nastaviti graditi državu kakvu su sanjali Tuđman, Bobetko i branitelji'.

Krstičević je istaknuo kako je "Hrvatska vodila bitku protiv velikosrpske bahatosti".

"Oni su željeli biti na Stradunu i zbog toga što nisu uspjeli zahvaljujemo baniteljima. Sretan sam da je danas ulica u Gradu dobila naziv generala Bobetka jer je on otac moderne hrvatske vojske. Drago mi je vidjeti modernu Hrvatsku vojsku ovdje. I drago mi je da će biti mimohod u čast braniteljima koji će proći ulicama grada Dubrovnika. Slavimo mir i slobodu i gradimo snažnu vojsku. I danas Hrvatsku štiti jaka vojska koja je jamac mira i sigurnosti. Drago mi je da je Vlada vrstila vojsku na jug tako da je ta vojska uvijek na raspologanju svome narodu. Sigutnost juga i bisera Jadrana je naš je priorotet," poručio je ministar Krstičević.

"Dosta je vremena prošlo otkad se u Dubrovniku zavijorio barjak i otkad smo izvolijevali veliku pobjedu. Plovimo kao neovisni grad s velikim hrvatskim stijegom. Obilježili smo nedavno 25. obljetnicu deblokade i kad se oslobodio jug to je značili svjetlo u tunelu za sve građane. General Bobetko je poveo sve branitelje u oslobađanje juga Hrvatske. To je prva takva operacija kad je vojska krenula naprijed i kad smo neprijatelju pokazali zube. Bobetko je veliki čovjek i veliki hrvatski sin. Mi ga u Dubrovniku do sad nismo dovoljno dobro poštovali, ali ovim činom da se najmnogoljudnija ulica u Dubrovniku imenuje Bobetkom na jedan mali način se Dubrovnik odužuje velikom hrvatskom generalu. Neka nam živi jedna i vječna domovina Hrvatska," poručio je Franković.

Šundov je čestitao Dan branitelja.

"Hrabro smo se suprotstavili nadmoćnijem neprijatelju te tako branili hrvatsko ognjište. Danas se prisjećamo cjelodnevnog bombardiranja grada te taj dan ostaje zabilježen kao dan kad je obranjen Dubrovnik," kazao je general Šundov istaknuvši kako su branitelji utkali živote u obranu grada i države.

"Zato će Dan svetog Nikole ostati zauvijek zapisan u našim srcima. Bobetko nam treba biti uzor i trebamo biti ponosni što će od danas ulica nositi ime generala," poručio je Šundov.

Popularni Članci