SVEČANO U KAZALIŠTU Gimnazija proslavila 90. rođendan, okupila se brojna poznata lica (FOTOGALERIJA)

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
Svečana akademija povodom 90. obljetnice Gimnazije na Pločama upriličena je večeras u Kazalištu Marina Držića, a prisustvovali su joj izaslanik Vlade RH i gradonačelnik Mato Franković, saborska zastupnica Sanja Putica, zamjenica župana Žaklina Marević, izaslanik biskupa Dubrovačke biskupije don Hrvoje Katušić te brojne poznate osobe iz političkog i javnog života.

Ravnateljica Gimnazije Dubrovnik Katarina Tolja u svom je uvodnom govoru kazala ponešto o povijesti same škole te istaknula kako je, bez obzira na brojne promjene kroz povijest, Gimnazija zadržala svoj identitet.

„Kroz sve promjene sjedišta, imena, naziva, država, reformi i ratova, naša škola uspijeva sačuvati svoj identitet, kontinuitet i prepoznatljivost. Učeći, poučavajući i odgajajući mnoge generacije učenika, nastavnici ove škole uspješno su prenosili i ugrađivali darove svoga uma i srca. Mnoga istaknuta imena kulturnog i javnog života vezana su uz rad ove škole. Teško bi bilo nabrojati ih sve, kao i nabrojati sve školske uspjehe i statističke prikaze,“ kazala je ravnateljica škole.

Djelatnicima i učenicima škole čestitala je i Marević.

„U višestoljetnoj tradiciji obrazovnih institucija u Gradu Dubrovniku, Gimnazija zauzima zapaženo mjesto. Ciljevi obrazovanja često su se mijenjali, ali svi djelatnici zaslužni su za prepoznatljivi pravac u kojem su obrazujući učenike, obrazovali društvo,“ rekla je.

Putica je pozdravila prisutne kao saborska zastupnica, ali i bivša ravnateljica Gimnazije.

„Biti profesor, pa i ravnatelj, nije zanimanje nego životni poziv koji mora biti obilježen altruizmom, davanjem i ljubavlju. U školu vjerujem, kao i vi, i želim da očuva vrijedno arhitektonsko-spomeničko nasljeđe, obilježja kulturne baštine, ali i da se razvija dalje u modernu i naprednu školu 21. stoljeća, spremnu uvijek odgovoriti novim izazovima, pri tom čuvajući duh ove stoljetne zgrade i čuvajući dječji smijeh, vedrinu mladosti, kao i entuzijazam profesora,“ rekla je Putica.

Gradonačelnik Franković kazao je ponešto o planovima Grada po pitanju obrazovanja u dubrovačkim školama.

„U Gradu Dubrovniku ponosni smo na jednu tako dugovječnu obrazovnu ustanovu kroz čije su hodnike, od 1927. godine, prošle brojne generacije Dubrovkinja i Dubrovčana, dajući svoj obol dugoj tradiciji gimnazijskog obrazovanja. Dubrovačka gimnazija pružila im je jedno zaokruženo iskustvo učenja, brusila njihove afinitete, usmjeravajući ih prema daljnjem obrazovanju i oblikovala ih kao buduće odgovorne pojedince. Tako je među njima bilo umjetnika, sportaša, diplomata, znanstvenika, gradonačelnika i brojnih drugih društveno aktivnih pojedinaca na različitim poljima. Kao osnivač osnovnih škola na svom području, Grad Dubrovnik u ovom četverogodišnjem razdoblju, uz ulaganje u kapacitete i programe, ima prvenstveni cilj osigurati nastavu u jednoj smjeni, u svim svojim školama. Rekonstrukcijom zgrade u Ulici Ilije Sarake, a zahvaljujući sporazumu s Dubrovačkom biskupijom, stvorit će se uvjeti za preseljenje viših razreda Osnovne škole Marina Getaldića iz zgrade na Pločama u novi prostor unutar povijesne jezgre čime će se Gimnaziji otvoriti nove mogućnosti za korištenje svoga prostora,“ kazao je Franković.

U sklopu akademije predstavljena je i monografija '90 godina dubrovačke Gimnazije na Pločama' koju su uredili Katarina Tolja, Marko Giljača, Kiti Jurica Korda, Renata Lujak Grdović, Ana Njirić Aleksić i Lucijana Pendo.

„Monografija je iznimno dragocjen i vrijedan povijesni uradak, ali i svojevrstan spomenar, protkan emocijama profesora i učenika, živopisnim i slikovitim fotografijama, autorskim tekstovima koji su obogaćeni i samim činjenicama o povijesti i nastanku škole. Povijest škole je prikazana kroz tri perspektive; onu urbanističko-arhitektonsku, koja svojom impresivnom i monumentalnom predstavom odaje svu ozbiljnost one druge perspektive, a to je razvoj obrazovnog procesa u Gimnaziji Dubrovnik. Treća perspektiva je ona emotivna, osobna i ljudska. Osjeti se u svakom iskazu u ovoj monografiji duboka emotivna povezanost sa školom i njenim nasljeđem, ali i brigom za budućnost,“ kazala je Putica o monografiji.

Program su vodili maturanti Gimnazije Laura John i Paolo Stabile, a uveličali ga učenici Antonio Mustahinić i Karlo Krilanović u scenskom nastupu 'Male ćakule dubrovačkih velikana', Lucija Kušar i Martin Hazdovac u recitacijama 'Pjesme hrvatskih latinista Rajmunda Kunića i Ruđera Boškovića', Romana Dominiković u monologu 'Omakala', Antonio Mustahinić u monologu 'Pomet' te zbor Gimnazije. Predstavljen je i film '90 godina Gimnazije na Pločama'.

Popularni Članci