SVEČANO U KAZALIŠTU Dodijeljene nagrade Grada, stigao Plenković i brojni ministri (FOTO/VIDEO)

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Alena Hadžić
Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Dubrovnika održana je u Kazalištu Marina Držića, a uz domaćina gradonačelnika Mata Frankovića i gradske vijećnike, prisustvovali su joj i brojni visoki uzvanici. 

Riječ je o uzvanicima poput premijera Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade i ministra Damira Krstičevića, potpredsjednika Vlade i ministra Predraga Štromara, ministra Darka Horvata, ministra Tomislava Čorića, ministra Lovra Kuščevića, ministra Marka Pavića, ministra Toma Medveda, ministrice Blaženke Divjak, ministrice Gabriele Žalac, ministrice Nine Obuljen Koržinek, izaslanika predsjednika Sabora Branka Bačića, župana Nikole Dobroslavića, rektora Sveučilišta u Zagrebu Damira Borasa i u Dubrovniku Nikše Buruma, biskupa Mate Uzinića, župana splitsko-dalmatinskog, europarlamentarke Dubravke Šuice, državnih tajnika, saborskih zastupnika. Tu su i dobitnici ovogodišnjih nagrada Grada, kao i festanjuli. 

TIJEK SJEDNICE

12:14 Krenula je dodjela Nagrada Grada, a ovogodišnji dobitnici su Lucian Luci Capurso, Daniel Guischard, Dubravko Kovačević, don Toma Lučić, Luko Milić, NK Gošk Dubrovnik 1919, dok je Nagradu za životno djelo dobio Đelo Jusić. Nagradu je za maestra Đela Jusića preuzeo Đelo Jusić mlađi, a uručio mu je gradonačelnik Franković.

„Moj otac je izuzetno počašćen ovom nagradom i sve vas puno pozdravlja, on je trenutno u Zagrebu na liječenju. Danas sam najponosniji sin na svijetu,“ izjavio je emotivno Jusić mlađi u ime svih nagrađenih.

Plenković: Razumijem Respect the City i potrebu da zaštitite ljepote i baštinu

11:43 Andrej Plenković: "Izuzetno mi je zadovoljstvo biti s vama danas u hrvatskom, europskom, mediteranskom i svjetskom biseru i to povodom obilježavanja Dana Grada i 1047. Feste. Stoga se danas prisjećamo slavnih vremena dubrovačke povijesti i dugujemo zahvalnost svima koji su utkali svoj trud, rad, živote u to, a posebno se prisjećamo branitelja koji su dali svoje živote za Hrvatsku. Mudrim upravljanjem, trgovinom, diplomacijom, ljubavlju prema slobodu, Dubrovnik je postao predvodnik na mnogim područjima. Dubrovačka Republika je preko 400 godina bila slobodan i neovisan simbol državnosti. Republika je bila prva u Europi koja je ukinula ropstvo, patentirala karantene, otvorila prvo sirotište u Europi… Jučer smo sjednicu Vlade smo , danas najposjećenijem muzeju. Dali smo podršku gospodarskom razvoju Dubrovnika i južne regije, potpisani su ugovori i donesene odluke u vrijednosti od 4,5 milijarde kuna. Dubrovnik iz godine u godinu ostvaruje rast po pitanju turizma. To dokazuje kakve kulturne i prirodne ljepote imamo zato razumijem potrebu da turizam bude održiv, uređen i s respektom. Treba njegovati ovakvu baštinu."

Naglasio je kako Vlada podržava novu zgradu Državnog arhiva, Igre, a i ostale projekte koje financijski podupire. 

"Naša vlada je zacrtala partnerstvo s jedinicama lokalne samouprave, nitko to tako prije nije napravio. Tp se ogleda redovitim i sustavim dijalogom. Stoga smo omogućili da ne samo decentraliziramo funkcije nego smo reformom Zakona mnogim našim jedinicama osigurali veće prihode, a time i veće mogućnosti za projekte. Na području DNŽ  suradnja je istaknuta u vodno-komunalnom gospodarstvu, u području kulture, zbrinjavanja otpadom, prometne infrestrukture, demografskoj politici," izjavio je.

Plenković je kazao kako je obišao nadograđeni vrtić Palčica te pohvalio projekt OŠ Montovjerna, a posebno se osvrnuo na projekte obnove Zračne luke Dubrovnik i izgradnju Pelješkog mosta.

„Ne samo u povijesnom smislu ćemo biti kopneno povezani, nego ćemo staviti u prvi plan činjenicu kako se oba projekta odvijaju zahvaljujući hrvatskom članstvu u EU,“ izjavio je te dodao kako 'treba pitati populiste koji zagovaraju izlazak Hrvatske iz EU kako bi oni to financirali.

Naša baština je tek posuđena od potomaka 

11:37 Branko Bačić: "Ova godina u kojoj slavimo 1047. godina je značajnih dubrovačkih obljetnica, 600 godina postavljanja Orlandovog stupa, 70 godina Igara, 40 godina otkako je Dubrovnik na listi UNESCO-a, 20 godina Feste na UNESCO –a. Obljetnice obilježavamo da provjerimo jesmo li ispunili nadanja i ciljeve. Na tom tragu je jučer održana konferencija UNESCO-a o sinergiji materijalne i nematerijalne baštine. Gradonačelničke, premda ste realizirali brojne projekte, prvu godinu vašeg mandata prepoznat ćemo po projektu 'Respect the City' jer ova baština ne pripada prošlosti, ona je posuđena od naših potomaka. Na jučerašnjoj sjednici Vlade samo u gradonačelnikovim riječima prepoznao još dva projekta; projekt Grad za djecu i projekt poticajne stanogradnje".

Dubrovnik je čudesno remek-djelo 

11:31 Nikola Dobroslavić: "Čestitam vam dan koji dohodi jednom nami na godište. Ove godine po 1047. put. Festu koja se već 10 godina nalazi na UNESCO-ovoj listi, a na njoj se već 40 godina nalazi i Grad.  U ovom drevnom gradu na rad nas povezuje baština koju smo dobili od naših starih, čudesno remek djelo s prelijepim građevinama, vrhunskim umjetninama, domoljubljem, diplomacijom, mjerom i skladom. Na to nas obvezuju naši branitelji, invalidi, logoraši, oni koji su 90-ih pokazali kako naš naraštaj cijeni i brani slobodu. Pred vodstvom Grada i Županije novi su izazovi. Uvjereni smo kako ćemo im znati odgovoriti. U tome nam znatno pomaže Vlada koja stabilno vodi ovu zemlju u vremenu populizma i neodgovornosti. Na jučerašnjoj sjednici su potvrđeni brojni projekti od iznimne važnosti za hrvatski jug; nakon rješavanja regionalnog statusa i Pelješkog mosta, Vlada je donijela nove zaključke o povezivanju, a podržani su i mnogi drugi projekti".

Gradonačelnik nabrojao projekte

11:19 Mato Franković: "Izuzetna mi je čast, uz sve navedene uzvanike, pozdraviti gradonačelnika grada Ljubljane, gradonačelnika Vukovara Ivana Penavu, gradonačelnika grada Ohrida, gradonačelnika Splita Andra Krstulovića Oparu, gradonačelnika Bijelog Manastira, Mostara, Opuzena… Čast mi je što vas mogu pozdraviti uoči Feste sv. Vlaha kojeg od davnina vjerno slavimo. Obilježavajući i Dan Grad prilika je to da svojim građanima prikažemo što je učinjeno u godinu dana. Prošle godine gradska uprava je pokrenula snažan investicijski ciklus; sve to ima cilj podići standard života građana. Pomogli smo obnovu nove zgrade Državnog ARHIVA, podupiremo izgradnju Studentskog doma, sufinanciramo stanove za branitelje. Putem našeg novoosnovanog odjela, Grad je u više od godinu dana osigurao višemilijunski iznos bespovratnih sredstava. Puno toga se radi u Dubrovniku. Škola Montovjerna je prva novogradnja u toj infrastrukturi od sredine 80-ih prošlog stoljeća, a OŠ Lapad je prva koristila europska sredstva. Nismo jedini koji smo se našli na udaru prekomjernog turizma, ali smo odredili smjer kojim želimo krenuti naprijed, oplemenjujući naše nasljeđe, čuvajući ovaj kamen, ali ne gušiti gospodarstvo. Suočili sm ose s osmišljavanjem izvornog modela dubrovačke stanogradnje, a prvi takav projekt su 43 stana u Mokošici. Krećemo s izgradnjom stanova u Solitudu te u zemljišta na Pobrežju. Napravili smo i neke nepopularne poteze; provjerili smo reviziju stambenog fonda. Započeli smo proces informatizacije gradske uprave te participativno budžetiranje, proveli smo izbore za mjesnu samoupravu, konsolidirali gradske tvrtke."

Gradonačelnik se osvrnuo na vrijednosti Domovinskog rata te na žrtve, a posebno na stradalu djecu, kao na važne obljetnice.

Potrebica: Pohvalio bih crnogroskog veleposlanika koji je i ove godine bio na Boninovu

11:06 Predsjednik GV Marko Potrebica otvorio je svečanu sjednicu: "Otvaram svečanu sjednicu povodom Dana Grada i Feste. Danas je prigoda da se osvrnemo rad Gradskog vijeća u proteklih godinu dana. Održali smo 11 sjednica u godinu dana, usvojili 308 točaka dnevnog reda, a najvećim brojem jednoglasno, usvojili smo proračun s 18 od 25 glasova što znači kako nas više stvari spaja nego razdvaja, bez obzira na razlike. Održavanje sjednice Vlade je još jedna potvrde vaše podrške. Čestitam Frankoviću koji je Gradu otkrio EU fondove. Europske vrijednosti su utkane u mire našeg Grada. Svi njegovi stanovnici se osjećaju ugodno. Ostvarili smo uspješnu suradnju s brojim gradovima. Znači smo i znat ćemo cijeniti vrijednosti Domovinskog rata, nikad nećemo surađivati s onima koji krivotvore povijest i izvrću činjenice. Zato bih pohvalio crnogorskog veleposlanika koji je i danas bio na groblju Boninovo i odao počast stradalnicima Domovinskog rata."

11:03 Sjednica je krenula hrvatskom himnom, a nakon toga je održana minuta šutnje za sve branitelje koji su dali život da Hrvatsku. 

Popularni Članci