SVEČANOST NA STRADUNU! Ispaljivale se konfere, letjeli baloni, Hrvatska večeras piše povijest (FOTO/VIDEO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Prigodna svečanost povodom uključivanja kineskih policijskih službenika u projekt 'Sigurna turistička sezona', koji od 2006. godine provodi hrvatska policija, upriličena je jutros ispred crkve sv. Vlaha.

Zahvaljujući sporazumu između Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Ministarstva javne sigurnosti Narodne Republike Kine ove turističke sezone šest će se kineskih policijskih službenika pridružiti hrvatskim kolegama u Dubrovniku, Zagrebu i na Plitvičkim jezerima.

Svečanosti su nazočili veleposlanik Narodne republike Kine u Hrvatskoj Nj.E. Zhaoming Hu, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić te gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković kao domaćin, zamjenik glavnog ravnatelja policije Željko Prša te brojni drugi predstavnici nadležnih ministarstava i institucija s kineske i hrvatske strane.

"Hrvatska policija ovaj projekt provodi već 13. godinu zaredom, a on je po svom opsegu i značaju jedna od najvećih policijskih operacija koje se provode na prostorima RH. Čast nam je i zadovoljstvo što je kinesko Ministarstvo javne sigurnosti, kao naš respektabilan strateški partner, prepoznalo značaj ovog projekta te se odlučilo uključiti u njegovu provedbu upućivanjem šest policijskih službenika koji će s hrvatskim kolegama raditi u Dubrovniku te u Zagrebu i Plitvičkim jezerima," izjavio je Prša.

"Nakon brojnih zemalja koje su imale svoje djelatnike u Dubrovniku, došlo je vrijeme i za kineske policajce. Sve je veći broj kineskih turista koji dolaze u naš Grad kao gosti, a uskoro njihova velika tvrtka počinje gradnju Pelješkog mosta. Sigurno će povećanje biti i veće u budućnosti. Veleposlanik mi je kazao kako je povećanje kineskih gostiju bilo za čak 60 posto prošle godine, a očekuje se kako će rasti i dalje. Sigurno će se osjećati bolje i sigurnije kad tu vide i svoje policijske djelatnike," izjavio je Franković. 

Zhaoming Hu kazao je kako je prošle godine proslavljena 25. obljetnica diplomatskih odnosa između RH i Kine, a dodao je kako danas Hrvatska piše povijest, osvrnuvši se tako na finale Svjetskog nogometnog prvenstva. Uvjeren je kako će to privući još više turista u Hrvatsku. 


"Ovo je još jedan znak sjajnih odnosa između Kine i Hrvatske te prijateljstva između Hrvata i Kineza," kazao je Dobroslavić, podsjetivši na projekt Pelješkog mosta po pitanju kojeg također postoji suradnja s kineskom tvrtkom koja je izvođač radova.

Nekoliko riječi kazao je i Frano Matušić, državni tajnik, posebno naglasivši suradnju zemalja po pitanju turizma. 

Nakon prigodnih govora, uručene su prigodne plakete, a iz kugle su poletjele konfete te su pušteni baloni. 

Dio atmosfere pogledajte u fotogaleriji. 

Popularni Članci