SVEČANOST U VRTU REKTORATA Okupila se brojna poznata lica, rektor Burum najavio skorašnji natječaj za Studentski dom (FOTOGALERIJA)

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
Druženje pod nazivom 'Znanost susreće gospodarstvo' upriličeno je večeras u vrtu zgrade Rektorata Sveučilišta u Dubrovniku, u povodu početka nove akademske godine. 

Događaj je okupio brojna poznata lica iz političkog, obrazovnog i javnog života, a prisutnima se na samom početku večeri obratio rektor Sveučilišta Nikša Burum.

"Iako smo tek 14 godina stari, najveća smo i najznačajnija obrazovna ustanova u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Danas zapošljavamo više od 100 doktora znanosti što predstavlja značajan znanstveno-obrazovni potencijal. Potičemo znanstvenu produktivnost što je rezultiralo udvostručavanjem uspješnosti u povlačenju sredstava iz EU fondova te Hrvatske zaklade za znanost. Dubrovnik je turistička destinacija, a studentima atraktivno mjesto za studiranje. Sve više studenata iz Europe odabire naše studije, a gotovo svakodnevno dobivamo upite iz svih krajeva svijeta. Kako postajemo međunarodno sveučilište dokazuje činjenica da inozemni studenti čine oko 10 posto ukupnog broja studenata na Sveučilištu," kazao je Burum te najavio kako će se zbog toga početi otvarati studijski programi na engleskom jeziku, kao i združeni studijski programi s inozemnim partnerima. Ove godine prvi studenti Sveučilišta idu na združeni studij u Palermo, a njegovim završetkom će steći dvojnu diplomu. U tijeku je i izrada elaborata za pokretanje Poslijediplomskog studija Poslovne ekonomije, kao i pokretanje programa cjeloživotnog obrazovanja za sugrađane.

Nekoliko riječ je rekao i o Studentskom domu koji bi se trebao graditi.

"Svjesni smo nedostatka smještajnih kapaciteta. Radimo na projektu izgradnje Studentskog doma i bez obzira na brojne probleme, natječaj ćemo uskoro objaviti," najavio je Burum.

Prisutnima su se obratili i dvojica bivših studenata Sveučilišta u Dubrovniku, Mario Raič koji je lani proglašen mladim menadžerom godine te Mario Jurič, poznatog reportera Nove TV.

"Trenutno sam na Postdiplomskom doktorskom studiju Poslovne ekonomije u Splitu. Potrebno je puno odricanja, ali iskustvo koje se dobije je veliko. Trud i rad se isplate. Ne treba gledati na sat, s vremenom se sve vrati u životu. Treba biti vrijedan, to je put prema uspjehu," izjavio je Raič.

Jurič je bivši student Odjela za komunikologiju te je tom prilikom istaknuo kako sve što je naučio na studiju danas primjenjuje u svom svakodnevnom radu na televiziji.

"Da je povezanost visokog obrazovanja i gospodarstva uvijek dobitna kombinacija, znaju mnogi no ne baš i svi, posebice kad je riječ o odabiru najboljeg kadra za određena radna mjesta. Neki će reći - što će ti ta diploma, to je tek papir? No, ja sam uvjeren kako iza tog komada papira stoji puno sati učenja, praktičnog rada koji imaju itekakvu vrijednost koju mogu i osobno posvjedočiti. Nakon završene srednje škole u Ljubuškom, pitao sam se kamo sada. Mnogi moji prijatelji su, po dobrom starom običaju, pošli u Zagreb. No, ja sam htio nešto drugačije, novo i dinamično. Čuo sam nešto o studiju Mediji i kultura društva u Dubrovniku, a kako sam oduvijek volio gledati vijesti, odlučio sam se na jedan od najvažnijih životnih iskoraka. Od tog trenutka počinje vrijeme od nekoliko prekrasnih godina koje sam proveo u gradu neprocjenjivo bogate povijesti. Puno puta sam upitan gdje sam studirao. Kad kažem u Dubrovniku, obično kažu - bit će onaj američki. Odgovorim im kako u Dubrovniku postoji Sveučilište i nekoliko studija. Onda mi kažu kako sam vjerojatno studirao ekonomiju ili pomorski. Onda s gustom objasnim kako tu postoji jedan maleni Odjel za komunikologiju i ne ostane samo na tome. Za vrijeme studiranja na studiju Mediji i kultura društva, a kasnije na Postdiplomskom studiju Mediji, bilo je dobrih i loših dana. Znali smo se pitati - pa zašto nas gnjave glupostima poput kako pravilno napisati vijest, montirati prilog za televiziju, komunicirati na društvenim mrežama, što je javni nastup. Ali imali smo sreću jer smo zanat pekli na studentskom radiju Unidu, listu Punkt i našoj skromnoj televiziji. Znam kako ima studenata koji ne pronalaze posao u struci nakon što završe studij ili ga, nažalost, uz sav trud nikako ne nalaze. Ima i onih koji nakon studija izlaze bez dovoljnog znanja i spremnosti na sve što ih čeka u budućnosti, no to ne govorim bez veze. Kuća se uvijek gradi od temelja, a ono što sam naučio na Sveučilištu i danas mi je od pomoći na poslu," izjavio je Jurič u svom govoru.

Tko se sve družio ispred Rektorata, provjerite u fotogaleriji.

Popularni Članci