SVJETSKI POZNATI UMJETNIK Davor Vrankić predstavio 'najstrašniju izložbu u Dubrovniku' (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Samostalna izložba svjetski poznatog umjetnika Davora Vrankića otvorena je u utorak Domu Marina Držića večeras.

U sklopu izložbe 'O gruboći – Držićeva groteska' izloženo je 18 radova rađenih u razdoblju od 17 godina, a jedini tehnički element korišten je olovka.

"Večerašnja izložba je na temu groteske kao svojevrsni dijalog djela Marina Držića i mojih crteža," objasnio je autor izložbe Davor Vrankić.

Posebnost ove izložbe je, naglasila je kustosica Anita Ruso, u tome što je Držićev literarni predložak, više njegovih djela, u korelaciji sa Vrankićevim djelima.

"S tim ružnim, grubim, grotesknim likovima koji su na neki način opet simpatični," opisala ih je Ruso te dodala kako joj je drago što je Vrankić u Dubrovniku stavljen u vezu s Držićem. 

"Upravo na granici stvarnog i nestvarnog isprepliću se radovi našeg najvećeg komediografa Marina Držića i svjetski priznatog umjetnika Davora Vrankića. Taj groteskni imaginarij Vrankićev mene je podsjetio na te srednjovjekovne motive, ali isto tako imaju nešto suvremenog u sebi i tako su na neki način bezvremenski jednako kao što su i Držićeve kritike te ljudske požude, proždrljivosti i škrtosti bezvremenske. Monstruozni Vrankićevi crteži razvijaju na trenutak u nama jezu," ispričala je povjesničarka umjetnosti Ruso.

"Kako je naša Anita Ruso najavljivala da je ovo najstrašnija izložba u Dubrovniku ove godine, onda sam joj rekao: 'Anita, ljudi će se prepast, neće nam nitko doći na otvorenje'," našalio se ravnatelj Doma Marina Držića Nikša Matić. 

Ravnatelj se zahvalio umjetniku i izrazio čast što upravo jedan svjetski priznat umjetnik izlaže upravo u Domu Marina Držića nakon čega je Ibrica Jusić zapjevao nekoliko pjesama na oduševljenje publike.

Umjetnik Davor Vrankić je rekao da su sva djela tu da bi bila interpretirana i naglasio da svako novo mjesto i novi kontekst iz djela mogu izvući novo značenje.

"Zato ne znam hoće li vam biti najstrašnija ili najsmješnija, samo ne želim da izađete ravnodušni," zaključio je Vrankić.

Ova izložba ostat će otvorena do 16. rujna.

Radovi za središnju ovogodišnju izložbu u Vidrinom domu odabrani su iz nekoliko Vrankićevih serija: High noon, True Self Portraits, Don’t Worry Tomorrow is Another Day, Spinning Company, L'observateur.

Posljednji put Davor Vrankić je samostalno izlagao u Hrvatskoj 2010. godine u MMSU Rijeka, a ista je izložba prikazana 2009. u Zagrebu i u rodnom Osijeku. Nedavno je za svojih osam crteža pod nazivom Collateral (olovka na papiru), nastalih između 2016. i 2018., dobio Premiju HAZU na 5. hrvatskom trijenalu crteža „Intimni crtež – mali format – Miroslav Kraljević i hrvatski suvremeni umjetnici“. U međuvremenu Davor Vrankić izlagao je u Rijeci, Osijeku i Zagrebu na skupnim izložbama.

Davor Vrankić svjetski je priznati umjetnik hrvatsko-francuskog državljanstva koji više od dvadeset godina živi i radi u Parizu. Njegova djela osim u njujorškoj MOMA-i nalaze se u kolekcijama nekih od najprestižnijih kolekcionara današnjice kao što su Ronald S. Lauder, Georges Renand, Rosenthal te u zbirci Overholland.  

Popularni Članci