Otkrijte tajne muzejske čuvaonice u Prirodoslovnom muzeju

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Povodom Međunarodnog dana muzeja i ovogodišnje teme „Muzeji i sporne povijesti: govoriti o neizrecivom u muzejima“ u Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik održan je program pod nazivom „Tajne muzejske čuvaonice“.

Nije tajna da je Muzej tijekom povijesti više puta mijenjao lokacije te da se 1962. godine svečano otvorio za posjetitelje u zgradi nekadašnjeg Benediktinskog samostana na otoku Lokrumu. Također nije tajna da je zbog oštećenja zgrade uzrokovanog potresom 1979. godine Muzej zatvoren za javnost, ali je „tajna“ što se s građom i dokumentacijom događalo do 2009. godine kada Muzej ponovno otvara svoja vrata, u prostorima Androvićeve palače u staroj gradskoj jezgri. Sudionici su tijekom programa dobili uvid u staru muzejsku dokumentaciju i građu pohranjenu u čuvaonici te spoznali važnost poveznice između dokumentacije i predmeta. Također su pokušali otkriti tajne skrivene u postavu muzeja te sami donijeti zaključak o vrijednosti građe.

U programu su sudjelovali učenici Gimnazije Dubrovnik s profesoricom Majom Sambrailo i učenici osnovne škole Marin Getaldić s profesoricom Bojanom Hrstić.

Program su osmislile i vodile kustosica Jadranka Sulić Šprem i muzejska pedagoginja Dubravka Tullio. 

Popularni Članci