TATE IZ DUBROVNIKA OSNOVALI SVOJU GRUPU 'I mi šetamo djecu Uvalom i vodimo ih na igrališta, ali to se ne spominje'

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
'Tata je tata (Dubrovnik)' naziv je nove grupe koja je prije nekoliko dana osvanula na Facebooku, s ciljem okupljanja što većeg broja očeva s dubrovačkog područja koji bi u grupi razmjenjivali svoja iskustva oko roditeljstva. Kako stoji u opisu, grupa je nastala po uzoru na stranicu 'Mame iz Dubrovnika' koja danas broji gotovo četiri tisuće članica i koja je prerasla u udrugu koja je sudjelovala u brojnim inicijativama kao što je prosvjed protiv poreza na nekretnine.

'Dobrodošli u grupu Tata je Tata! Ova grupa je zamišljena s dobrom namjerom kao virtualno mjesto gdje će tate dijeliti svoje savjete, događaje, zanimljivosti, iskustva vezane uz roditeljstvo. Grupi mogu pristupiti tate i buduće tate, a može se učlaniti i pokoji nono, jer iako su i oni faktički tate, možda su danas više uključeni u odgoj unučadi nego kad su bili tate. Ideja za stvaranjem ove grupe je nastala ugledom na grupu Mame iz Dubrovnika (u nastavku MiD), koja je osnovana kako bi mame dijelile savjete međusobno. S obzirom da današnji prosječni tata sudjeluje u roditeljstvu više nego u prošlosti, ovim projektom se želi ponuditi verzija MiD grupe, ali samo za tate,' objavljeno je u opisu grupe.

Nadalje, objavljeno je i kako su došli na ideju oko osnivanja grupe.

'Ne želeći umanjiti dobrobit grupe MiD, gledajući njihov intro upada u oči podatak da je grupa nastala tako što je jednom zgodom, dijete progutalo djelić igračke, počelo se gušiti i onda je TATA spasio dijete, pa su se mame dosjetile kako bi bilo dobro podijeliti/preporučiti dobre stvari drugim mamama. Namjera grupe im je dobra i pozitivna, ali drage mame: TATA je spasio dijete,' objavili su.

Osvrnuli su se i na sam naziv nove grupe.

'Postoji izreka koju ste već puno puta čuli, koja se vjerojatno vuče od pamtivijeka i stalno gura djeci, a to je “Mama je mama”. Ovdje ne umanjujem ulogu mame u obitelji, ali mislim kako će se svi složiti kako je taj izraz bio značajan do unazad 20-tak godina, kad je prosječni Tata išao na posao, došao doma malo prileć', pred večer pošao s društvom u obližnju betulu na par loza, potom bi došao doma, pojeo večeru, poljubio djecu za laku noć, pogledao utakmicu na TV-u, i nakon toga išao leć'. Dakle, činjenica je da su se o djeci u većini obitelji brinule mama i none. Međutim, negdje od Domovinskog rata pa na ovamo, svjedoci smo jedne promjene u području roditeljstva. Tate sve više pridonose odrastanju i odgoju djeteta iz brojnih razloga (jer obitelji danas manje žive u zajednicama, jer mame rade isto radno vrijeme kao i tate, pa dolazi do preraspodjele roditeljskih poslova itd. ). Uloga tate se vidi na svakom koraku. Prođite Uvalom, pa vidite koliko tata gura kolica, prođite preko igrališta pa vidite koliko se tata igra s djecom, ali se rijetko odaje priznanje tatama,' objavili su.

Grupa je s radom počela 1. studenog, a učlaniti se možete OVDJE.

Popularni Članci