Predstavljen jedinstven tip sanacije kanalizacije u Hrvatskoj: 'Dubrovnik je iskoristio zadnji trenutak!'

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: Grgo Jelavic/PIXSELL/DD, Aida Čakić
Ovaj tip sanacije je jedinstven u Hrvatskoj i zadovoljit će funkcionalnost, stabilnost i visoki stupanj vodonepropusnosti, kazao je Tonći Janković iz tvrtke Anafora, izvođača radova na sanaciji kanala mješovite odvodnje povijesne jezgre koji je dana prezentirao zatečeno stanje i faze radova uz gradonačelnika Mata Frankovića i članove Uprave Vodovoda Dubrovnik.

Tonći Janković iz tvrtke Anafora detaljno je prezentirao sve faze sanacije i zatečeno stanje. Njegova tvrtka, specijalizirana za detekcije izrade funkcionalnog stanja i osiguranja kvalitete vodoopskrbe, radila je između ostalog na sanaciji na Svetom Stefanu, bokokotorske kanale, kanale srednjeg vijeka i austrougarske te podzemne kanale Dioklecijanove palače koji su iz trećeg stoljeća. Janković je istaknuo kako Dubrovnik zaslužuje sličan pristup, a prema njegovom mišljenju složeniji je od Dioklecijanove palače. Janković je organizirao eko tim građevinara i stručnjaka te sanaciju kanalizacije povijesne jezgre u Dubrovniku podijelio na tri dijela: istražne radove koji su preduvjet za izradu projekta, čišćenje ie detekcija i na kraju trenutno stanje sadašnjih radova. Uz sve to uključen je i arheološki nadzor konzervatora. Dodao je kako su istražni radovi bili složeni pri čemu su se po prvi put koristile neke metode, a pripremni radovi su bili preduvjet. Janković je posebno istaknuo kako dok Dubrovnik spava odvija se proces.

- Izrada projekta sanacije, pripremni radovi, organizacija gradilišta, otvaranje sondi i slično su mogli krenuti u momentu kada smo se oslobodili ogromnih santi masnoća koje su vam plivale po kanalu na ušću zbog čega su nastajali problemi. Čini mi se da je ovo bio zadnji momenat da se pristupilo radu - naglasio je Janković dodavši kako će uslijediti nakon toga lasersko skeniranje kanala. O samom kanalu Janković je kazao kako je dug 204 metra te se dijeli na istočni i zapadni sliv, a kanal je mahom suhozid te je najviše opterećen fekalnim i oborinskim vodama. Istražnim radovima su dobiveni rezultati lokacije pozicije kanala što će ostati u arhivu Grada i tako će biti trajno pohranjene sve karakteristike kao što su poprečne slivne mreže, sekundarni priključci, profili...

- Rezultat dionice kod Orlandovog stupa je porazan. Kad dođu velike kiše taj kanal ne može apsorbirati padavine zbog popunjenosti taloga na četiri petine kanala koji je širok 140, a visok 160 centimetara. To će biti sanirano, mi smo čistili masnoće, bilo je samo pet centimetara slobodnog prostora, a kamerama uopće nismo mogli vidjeti prisutnost slobodnog prostora - pojasnio je Janković dodavši kako je uzvodno još gore stanje koje je zahtjevnije za rad.

Tako je dolazilo do odrona tjemena kanala, istaknuo je Janković koje je sanirao Vodovod u Getaldićevoj ulici što je prema njegovom mišljenju opasno stanje jer se moglo dogoditi da pješak slučajno propadne.

- Zadnji je momenat bio da ste krenuli ovo raditi kao pripremu za sanaciju. Nakon čišćenja i predradnji kanal će biti vodonepropusan, bokovi će biti obloženi specijalnom keramikom, protok fekalnih voda će biti brz, a erodirane fuge će se utiskivati kroz kontrolu tlaka - pojasnio je Janković dodavši kako su pripremni radovi osiguranja bili iznimno složeni, a navečer su koristili granule koje su neutralizirale negativne mirise. Zanimljivo je reciklator vozilo ogromnih kapaciteta, a na izlazu iz grada su hermetički zatvoreni kontejneri za deponiranje fekalnog otpada. 

Janković iz Anafore posebno je naglasio kako će se Grad Dubrovnik morati "ozbiljno pozabaviti" s rješavanjem izljeva otpadnih voda iz restorana jer je područje premalo, a njih je previše.

- Tu su ogromne količine masnoća koje cvatu i rastu u sante, a kad dođu velike kiše dolazi do odvajanja i plutaju nizvodno te dodatno začepljuju - istaknuo je on.  

Gradonačelnik Franković je pojasnio kako je posao bio zahtjevan i osjetljiv te pun nepoznanica, dok je direktor Vodovoda, Lukša Matušić, iskazao zadovoljstvo s radovima koji se usprkos lošim vremenskim uvjetima uspješno obavljaju.

IZBJEGNUTA KATASTROFA NA STRADUNU Masnoće došle do vrha kanala, Vodovod će raditi i noću!

Popularni Članci