PREGLED PROJEKATA I AKTIVNOSTI Grad Dubrovnik obnavlja igrališta, ulaže u školstvo i mlade

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Donosimo vam tjedni pregled aktivnosti i projekata gradske uprave. 

U 2019. obnovljeno i uređeno 20 dječjih i sportskih igrališta

U sklopu programa investicijskog održavanja dječjih i sportskih igrališta Grad Dubrovnik je u 2019. godini temeljito obnovio i uredio 20 dječjih i sportskih igrališta te prostora za rekreaciju, ne računajući pritom manje popravke i radove održavanja koji se sustavno i po potrebi provode, a za tu namjenu iz ovogodišnjeg proračuna izdvojeno je 4.619.442,15 kuna.

Poslovi održavanja dječjih i sportskih igrališta raspoređeni su na dva gradska upravna odjela, s tim da Upravni odjel za komunalne djelatnosti i mjesnu samoupravu putem ugovornog održava postojeća igrališta i opremu na njima. Tijekom godine na poslove uređenja dječjih igrališta i sportskih terena taj je odjel izdvojio 1.816.015,30 kuna.

Provedeni su radovi cjelovite obnove sportskih terena na Gorici sv. Vlaha, na Nuncijati, u Sustjepanu (dječje i sportsko igralište). Rekonstruirana su i igrališta u predjelu Soline u Zatonu, u naselju Sedam smrtnih grijeha te na Lopudu. Od ostalih investicija ističu se radovi na dječjim igralištima Bogišićev park, kod Opskrbnog centra u Novoj Mokošici, uređenje igrališta kod vrtića u Mokošici kao i radovi na sportskim terenima na Gromači i na Pelinama. Na dječjim igralištima u Bogišićevom parku, u Parku Luja Šoletića i na Batali izrađeni su temelji te je postavljena zaštitna gumena podloga za sprave za osobe s invaliditetom.

Popravci sprava i druge opreme provedeni su na različitim gradskim dječjim igralištima i sportskim terenima poput onih u Trstenom, u parku u Pilama, u Solitudu, na više lokacija u Novoj Mokošici, na Batali, Gorici, Pločama, Gornjem Konalu i drugdje.

Upravi odjel za izgradnju i upravljanje projektima vodi opsežnije rekonstrukcije, a zaduženi su i za investicije u nova igrališta i sportske terene. Odjel je u 2019. godini ukupno raspolagao iznosom od 2,8 milijuna kuna, a najveća pojedinačna investicija bila je izgradnja kompleksa igrališta OŠ Ivana Gundulića u Gružu za koju je iz proračuna izdvojeno 1.150.163,00 kuna te rekonstrukcije dječjih igrališta na Gromači i u Kliševu s boćalištem, zajedno vrijedne 620 tisuća kuna. Ostatak sredstava UO za izgradnju i upravljanje projektima raspoređen je na radove uređenja podloga na igralištima u Sustjepanu, na SSG-u, u Mokošici (kod okretišta 1B), kod „Kissa“ i na dječjem igralištu u „Našem domu“ te na igralištu Sv. Mihajlo.

Za izgradnju novih i održavanje postojećih dječjih i sportskih igrališta u Proračunu za 2020. godinu osigurano je približno 6 milijuna kuna, a među novogradnjama ističe se sportsko-rekreacijski park na Babinom kuku. Uredit će se igrališta u Komolcu, u Novoj Mokošici, na Konalu, na Montovjerni (igralište i park), na Gorici i na Pločama te u Ljupču. U program obnove uključena su igralište Šumica, igralište OŠ Lapad te dva igrališta u Novoj Mokošici. Predviđena su sredstva i za program održavanja, a isti uključuje igrališta u Zatonu Velikom, na Osojniku i u Suđurđu te igralište OŠ Mokošica.

Gradonačelnik primio mlade plivače PK Jug

Ukupno 22 medalje osvojio je Plivački klub Jug na zimskom Prvenstvu Hrvatske za dobne skupine seniora, mlađih seniora, juniora i mlađih juniora, održanom od 14. do 16. prosinca 2019. u Splitu, a tim povodom gradonačelnik Mato Franković te pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživo Brčić primili su ih danas u Uredu gradonačenika mlade plivače i njihovog trenera.

U ime Grada Dubrovnika i svoje osobno gradonačelnik Franković čestitao je dubrovačkim mladim sportašima Mariju Šurkoviću, Michelu Brassardu, Marku Baletini, Đivu Damiću te njihovom treneru Frani Ćirku na iznimnom uspjehu.

- Ova gradska uprava pokrenula je niz projekata kojima se želi unaprijediti sportska infrastruktura, između ostalog i projekt rekonstrukcije bivšeg hotela Stadion u sklopu gruškog bazena, kojim će se znatno poboljšati uvjeti za rad svih korisnika. Plivački klub Jug i njegovi članovi dobit će svoje mjesto i u budućem Muzeju vaterpola – istaknuo je gradonačelnik Franković i poželio puno sportskih i privatnih uspjeha u nadolazećoj 2020.

Trener Frane Ćirak zahvalio se na čestitkama i podršci Grada Dubrovnika, naglasivši kako vjeruje da će PK Jug to povjerenje opravdati i nastavljati postizati dobre rezultate i u budućnosti. Na zimskom Prvenstvu Hrvatske nastupilo je 413 natjecatelja iz 36 klubova, a Plivački klub Jug je osvojio ukupno dvadeset i dvije medalje od kojih je jedanaest zlatnih, devet srebrenih, te dvije brončane.

Gradonačelnik Franković obišao dežurne službe

Ususret novogodišnjoj noći, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković u pratnji zamjenice Jelke Tepšić, pročelnice Upravnog odjela za poslove gradonačelnika Marijete Hladilo i pročelnika Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživa Brčića, danas je tradicionalno obišao dežurne službe i njihove djelatnike. Službe su obišli i predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije.

Predstavnici gradske uprave tijekom popodneva i večeri posjetili su Radio Dubrovnik, Centar 112, Hitnu pomoć, Opću bolnicu Dubrovnik, Plov put, Gorsku službu spašavanja, Crveni križ, Lučku kapetaniju, Policijsku postaju Dubrovnik, Prometnu policiju i JVP Dubrovački vatrogasci.

Kako bi ulazak u 2020. prošao u najboljem redu, djelatnici dežurnih službi novogodišnju noć provesti će na radnim mjestima brinući o sigurnosti svih građana Dubrovnika i njihovih gostiju.Uz čestitke za nadolazeću Novu godinu i prigodne poklone, gradonačelnik Franković zahvalio im se na predanom radu svaki dan i u svako doba godine. Svima koji će u dežurstvu ispratiti Staru i dočekati 2020. godinu poželio je mirnu novogodišnju noć, bez nereda i intervencija.

Grad Dubrovnik uređuje prostore za potrebe mladih Stare Mokošice

S obzirom da na području Stare Mokošice do sada nije postojao prostor za mlade, Grad Dubrovnik u suradnji s udrugama mladih Stare Mokošice dogovorio je desetogodišnji najam prostora, a koji je ranije koristila tvrtka Plava kava d.o.o.

Grad je osigurao i sredstava u proračunu u iznosu od 430.000,00 kuna za adaptaciju i uređenje navedenog prostora koji bi trebao biti priveden svojoj namjeni do svibnja, čime će se osigurati adekvatan prostor za potrebe udruga mladih te uvjeti za razne aktivnosti, prije svega sportske.

I ovom investicijom Grad Dubrovnik nastavlja ulaganja za potrebe mladih, nakon uređenja prostora u Luci Dubrovnik, gdje su u tijeku radovi adaptacije petstotinjak kvadratnih metara za udruge mladih koje djeluju pod okriljem Centra za mlade Grada Dubrovnika i udruge iz oblasti tehničke kulture.

Grad Dubrovnik u školstvo u 2019. uložio 97,9 milijuna kuna

Grad Dubrovnik je u protekloj 2019. godini u školstvo uložio 97,9 milijuna kuna i to predstavlja najveće ulaganje u više od tri desetljeća.

Na ovaj se način gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Matom Frankovićem približila realizaciji obećanja o obnovi školske infrastrukture te ostvarivanju jednosmjenske nastave u osnovnim školama u Gradu. Najprije, po prvi put od 1985. godine gradi se nova škola. Riječ je o zgradi nove osnovne škole „Montovjerna“, a u nju je uloženo 70,6 milijuna kuna. Završetak radova predviđen je oko feste sv. Vlaha i to prije rokova planiranih ugovorom.

Također, koncem godine konačno je potpisan i ugovor s Ivom Felnerom odnosno sa Zakladom Caboga Stiftung o donaciji više od 15 milijuna kuna za uređenje nove škole u ulici Ilije Sarake, kao i uređenje dijela sadašnje škole „Marin Getaldić“ unutar gradskih zidina.

Nakon završetka projekta energetske obnove i uređenja nove sportske dvorane u Osnovnoj školi „Lapad“, projekata vrijednih oko 10 milijuna kuna, u 2019. je krenula energetska obnova škola „Marin Držić“ te „Ivan Gundulić“. Projekt u školi „Marin Držić“, vrijedan 816 tisuća kuna, završen je, a 7,5 milijuna kuna vrijedna obnova „Ivana Gundulića“ trebala bi biti gotova do kraja ove školske godine. Ušteda energije u školama ovim projektima iznosi preko 50 posto.

Kako je Vlada Republike Hrvatske uvela mjeru potpunog financiranja knjiga za osnovne škole (mjera koju je Grad Dubrovnik sam uveo prije pet godina), Grad Dubrovnik je svim osnovnoškolcima osigurao radne bilježnice, tehničke kutije i likovne mape - vrijedne 1,5 milijuna kuna. Također, Grad s po tisuću kuna sufinancira knjige srednjoškolcima i za tu je mjeru osigurano 550 tisuća kuna.

I na samom kraju 2019. godine, Grad Dubrovnik udvostručio je dosadašnji iznos stipendija za učenike i studente. Tako umjesto milijun, Grad izdvaja čak dva milijuna kuna za ukupno 152 stipendista.

Ova gradska uprava je školstvu, prepoznatom kao području od iznimnog značaja, ali i kao području u koje godinama nije ulagano, posvetila veliku pozornost. Rezultat, stotinu milijuna kuna odrađenih i pokrenutih projekata te niz poticajnih mjera, samo u 2019. godini, više je nego jasan pokazatelj smjera djelovanja ove gradske uprave u području školstva.  

Popularni Članci