TKO BI SVE ZGRADU LUČKE KAPETANIJE? Kristić: Nemam veze s BiH investitorom, netko podmeće

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: DD
Na protekloj sjednici Gradskog vijeća s dnevnog reda je skinuta točka kojom se odobrava ustanovi Rezervat Lokrum kupnja bivše zgrade dubrovačke Lučke kapetanije. Točka je povučena iz proceduralnih razloga dok se ne sastane procjeniteljsko povjerenstvo. U međuvremenu se dogodio obrat.

Iako se bivša zgrada Lučke kapetanije mjesecima prodava, nakon što je denacionalizirana, javnost je za prodaju doznala tek kada je Upravno vijeće Rezervata Lokrum donijelo odluku o kupnji te proslijedilo odluku Gradskom vijeću koje treba izglasati kupnju, obzirom na to da se radi o vrijednosti koja premašuje milijun kuna.

Zainteresirani investitori

No, s dostavom materijala gradskim vijećnicima, u posao oko kupnje se uključuju i drugi kupci. Pojavile su se informacije kako je za atraktivnu nekretninu u centru Gruža zainteresiran bosansko-hercegovački investitor, kojega se vezuje uz dubrovačkog gradskog vijećnika i zamjenika direktora Čistoće Mara Kristića, trenutno iz redova MOST-a.

Kristić je inače bio višegodišnji poslovni partner s bosansko – hercegovačkim poduzetnikom Himlijom Šuljkom, inače vlasnikom tvrtke Dubrovački automobili. Široj javnosti Šuljak je poznat po tome što je bio direktor TAS-a (Tvornice automobila Sarajevo), a upravo je u Dubrovniku tvrtka Dubrovački automobili prodavala automobile iz te grupacije.

Direktor u navedenoj tvrtki Dubrovački automobili d.o.o. je trenutno Edin Prašo, dok je na toj funkciji šest godina bio Maro Kristić, sve do 2013. godine otkad kreće njegov politički uspon. Upravo je Maro Kristić na protekloj sjednici Gradskog vijeća bio najveći protivnik kupnje sporne nekretnine. Negodovao je zbog cijene, a koliko je zainteresiran za navedenu temu pokazuje i današnje priopćenje kojega potpisuju Kristić i njegova stranačka kolegica u Vijeću Dolores Lujić, u kojem se ravnatelja Lokruma naziva 'pijanim miljarderom' te se od njega traži ostavka zbog izražene želje da javna ustanova kupi ovu nekretninu.

Poslovni poduhvati Kristićevog bivšeg šefa

Biznis bosanskog-hercegovačkog poduzetnika Hilmije Šuljka u Dubrovniku prema dostupnim podacima vezuje se uz buduće izgradnje poslovno-stambenih zgrada na atraktivnim lokacijama, u Mokošici i u Dubrovniku na adresi Iva Vojnovića, nasuprot vrtića Palčica.
Tvrtka čiji je direktor bio Maro Kristić tako je za lokaciju u Mokošici već zatražila građevinske dozvole za tri zgrade.

Za lokaciju u ulici Iva Vojnovića u vlasništvu tvrtke Dubrovački automobili nije zatražena građevinska dozvola, no ta je buduća nekretnina zanimljiva u kontekstu izmjena GUP-a iz 2014. godine. Do tada se na spornoj lokaciji mogla izgraditi tek niska stambena građevina, dok je izmjenama iz 2014. dopušteno izgraditi znatno veće zdanje, cijeli poslovno – stambeni kompleks.

Izmjene GUP-a omogućile znatno veće zdanje

U vrijeme dok je Maro Kristić bio direktor tvrtke, točnije 2012. na ovoj su lokaciji bile zatražene i ishodovane dozvole za gradnju dvije niske stambene građevine. Kako se obiteljske kuće nisu nikad izgradile, a 2014. donijela znatno bolje uvjete za buduću gradnju, ove su dozvole istekle, no nove još uvijek nisu zatražene. Kad ih investitor zatraži, prema spornim izmjenama GUP-a iz 2014. i promjenom zone, moći će umjesto obiteljskih kućica na toj lokaciji izgraditi znatno veće zgrade. Zanimljivo, odnosno čisto informativno, godine 2014. u glasanju za Izmjene GUP-a Maro Kristić, tada vijećnik iz redova Laburista, bio je suzdržan. Zašto je Kristić bio suzdržan kod izglasavanja GUP-a Andra Vlahušića, protiv kojega i danas često istupa u javnosti, nije poznato. 

Maro Kristić prokomentirao je informacije koje su se pojavile, kako se upravo on zalaže za to da atraktivnu nekretninu Lučke kapetanije kupi njemu blizak bosansko – hercegovački investitor, koji je za nju navodno zainteresiran.

"Gospodin Hilmija Šuljak koliko znam nema ambiciju za kupovinom više nekretnina u Dubrovniku. Čisto sumnjam da je to istina, uvjeren sam 99,99 posto da nije zainteresiran za zgradu Lučke kapetanije, a sigurno i ne zna gdje se ona nalazi. Mislim da netko zlonamjeran plasira te informacije te ih povezuje samnom. Ja dugi niz godina ne radim u tvrtki Dubrovački automobili, ali se s gospodinom Šuljkom čujem kad god dođe u Dubrovnik. Uvjeren sam se se on ne bi pojavio kao kupac nekretnine u Gružu", kazao je Maro Kristić za Dubrovački dnevnik.

Popularni Članci