TKO UMJESTO PAVICE VILAĆ? Raspisan natječaj, doznajemo o kojim se mogućim kandidatkinjama najozbiljnije priča

Autor: Vedran Salvia
Ravnateljica Dubrovačkih muzeja Pavica Vilać uskoro će dobiti nasljednicu ili nasljednika. Naime, Upravno vijeće ove gradske ustanove u kulturi raspisalo je natječaj za novu čelnu osobu.

Mandat Pavici Vilać istječe tek dogodine, no kako je navršila 65 godina, Upravno vijeće raspisalo je natječaj već godinu dana ranije.

Iznenađujuća je to odluka. Može se tako čuti među onima koji su involviraniji u rad Muzeja, kako je Vilać imala svoj četverogodišnji program kojega je trebalo pustiti da se do kraja realizira, posebice jer se radi o osobi koja je na čelu ustanove još od 2008. godine, što kao vršiteljica dužnosti ravnateljice, a što kao ravnateljica.

U svakom slučaju, već se govori i o tome tko bi je mogao naslijediti.

Ističe se tu ime Julijane Antić Brautović, koja je zaposlena u Muzejima i to u resoru marketinga i PR-a- Inače, radi se o bivšoj novinarki, koja je i autorica izložbe 'Dubrovnik, a scarred city’ – The destruction and restoration of Dubrovnik 1992-2001′, koja je krajem prošle godine otvorena u New Yorku, u sjedištu Ujedinjenih naroda.

Izložba je to koju je Antić Brautović realizirala sa svojim suprugom Matom Brautovićem, inače sveučilišnim profesorom, te sa savjetnikom za medije u Uredu gradonačelnika Goranom Cvjetinovićem. Na otvaranju izložbe sudjelovao je i gradonačelnik Mato Franković sa suradnicima.

Također, kao moguća kandidatkinja spominje se i voditeljica Etnografskog muzeja Barbara Margaretić, inače viša kustosica. S Barbarom Margaretić se već neko vrijeme špekulira kao mogućom nasljednicom Pavicom Vilać, a navodno ona je zainteresirana za kandidirati se na ovaj natječaj.

Treba istaknuti i njezinu dobru suradnju s Vilać, ali i Ljiljanom Kovačić, predstavnicom stručnog vijeća u Upravnom vijeću Dubrovačkih muzeja.

Naravno, oglas je tek objavljen u srijedu te unatoč tome što Dubrovački dnevnik raspolaže s pouzdanim informacijama kako su Margaretić i Antić Brautović ne samo izgledne kandidatkinje, već i favoritkinje ukoliko se kandidiraju, tek treba vidjeti hoće li se one odlučiti na taj potez.   

Što se tiče samog natječaja, ravnateljicom ili ravnateljem može biti imenovana osoba koja je završila sveučilišni diplomski studij ili integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili specijalistički diplomski stručni studij ili s njim izjednačen studij te koja ima najmanje pet godina rada u muzeju ili najmanje deset godina rada u kulturi, znanosti ili obrazovanju. 

Traže se tu stručne, radne i organizacijske sposobnosti,  znanje najmanje jednog stranog jezika te hrvatsko državljanstvo.

Jednom kad se kandidature zaprime na članovima Upravnog vijeća bit će odluka. Upravno vijeće čine predsjednik Tonči Daničić, Martina Velić, Katija Milković, već spomenuta Ljiljana Kovačić te Pero Knego. 

Svakako, ne treba odluku o novoj čelnoj osobi Muzeja očekivati na Gradskom vijeću prije sredine listopada.

Popularni Članci